ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗλιακή έκλαμψη μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη

Ηλιακή έκλαμψη μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη

Οι ειδικοί σε θέματα του διαστήματος, έχουν στρέψει την προσοχή τους σε μια αναμενόμενη μαζική έκλαμψη από τον Ήλιο.

Δείτε επίσης: Η NASA επενδύει σε ένα νέο concept ηλιακού πανιού που θα μπορούσε να προωθήσει μια αποστολή στον Ήλιο

έκλαμψη

Η έκρηξη κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας και θα μπορούσε να προκαλέσει γεωμαγνητικές ηλιακές καταιγίδες στις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του διαστημικού καιρού στο SpaceWeather.com: “Ένα CME που εκτοξεύτηκε από τη χθεσινή ηλιακή έκλαμψη αργής κίνησης αναμένεται να περάσει κοντά στη Γη στις 15 Ιουνίου.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι πιθανές εάν το CME έρθει σε επαφή.»

Οι προβλέψεις της NOAA λένε ότι είναι πιθανές μικρές καταιγίδες κατηγορίας G1, με πιθανότητα για G2 (μέτριες) και μικρή πιθανότητα για G3 (ισχυρές) καταιγίδες.

Το CME είναι ένας τύπος ηλιακής έκλαμψης που ονομάζεται στεφανιαία εκτόξευση μάζας, η οποία είναι μια τεράστια αποβολή πλάσματος από το εξωτερικό στρώμα του Ήλιου, που ονομάζεται στέμμα.

Αυτή η μαζική εκτόξευση σωματιδίων από τον Ήλιο ταξιδεύει στο διάστημα και η Γη χρησιμοποιεί το μαγνητικό της πεδίο για να μας προστατεύσει από αυτό. Κάθε ηλιακή καταιγίδα που χτυπά τη Γη βαθμολογείται με βάση τη σοβαρότητά της.

Δείτε ακόμα: Solar prominence: Το Solar Orbiter κατέγραψε γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο

Αυτό το CME μπορεί να δώσει ένα χτύπημα στο μαγνητικό πεδίο της Γης μέχρι το μεσημέρι της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με μοντέλα υπολογιστών της NOAA. Είναι πιθανό να φτάσει στη Γη ταυτόχρονα με φαινόμενα από μια στεφανιαία τρύπα. Εάν και τα δύο χτυπήσουν τη Γη ταυτόχρονα, μπορεί να πυροδοτήσουν μια μικρή G1 – ή μια μέτρια G2 – γεωμαγνητική καταιγίδα. Τα μοντέλα υπολογιστών της NASA παρουσιάζουν παρόμοιο αποτέλεσμα με αναμενόμενη άφιξη νωρίτερα στις 15 Ιουνίου.

Ήλιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανές καταιγίδες στις 15 Ιουνίου μπορεί να κυμαίνονται από μικρές έως ισχυρές. Μια μικρή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να έχει ασθενή αντίκτυπο στο ηλεκτρικό δίκτυο και στις δορυφορικές επικοινωνίες.

Οι μέτριες καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν κάποια ζημιά στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας ενώ οι ισχυρές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη πιο σοβαρές ζημιές.

Μια καταιγίδα κατηγορίας G1 μπορεί επίσης να μπερδέψει τα μεταναστευτικά ζώα που βασίζονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης για την αίσθηση της κατεύθυνσης.

Ωστόσο, οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να παράγουν και πολύ όμορφες εικόνες φυσικού φωτός όπως το βόρειο σέλας.

Αυτές οι εικόνες φυσικού φωτός ονομάζονται σέλας και είναι παραδείγματα βομβαρδισμού της μαγνητόσφαιρας της Γης από τον ηλιακό άνεμο, ο οποίος δημιουργεί όμορφα πράσινα και μπλε φώτα.

Δείτε επίσης: Sun down: Πότε θα εκραγεί τελικά ο ήλιος και τι θα μας συμβεί τότε

Το μαγνητικό πεδίο της Γης βοηθά στην προστασία μας από τις πιο ακραίες συνέπειες των ηλιακών εκλάμψεων, αλλά δεν μπορεί να τις σταματήσει όλες.

Το 1989, μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη εκτόξευσε τόσα πολλά ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια στη Γη που η καναδική επαρχία του Κεμπέκ έμεινε χωρίς ενέργεια για εννέα ώρες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS