ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΡομπότ που προγραμματίστηκε με δημοφιλές AI έγινε ρατσιστικό και σεξιστικό

Ρομπότ που προγραμματίστηκε με δημοφιλές AI έγινε ρατσιστικό και σεξιστικό

Ένα ρομπότ που προγραμματίστηκε με ένα δημοφιλές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) έγινε ρατσιστικό και σεξιστικό, σύμφωνα με ερευνητές. Διαπιστώθηκε ότι το ρομπότ προτιμά τους άνδρες από τις γυναίκες και τους λευκούς από τους έγχρωμους. Λέγεται επίσης ότι βγάζει βιαστικά συμπεράσματα για τη δουλειά κάποιου κοιτάζοντας μόνο το πρόσωπό του.

Δείτε επίσης: Proteus: Το “πρώτο πλήρως αυτόνομο mobile ρομπότ” στις αποθήκες της Amazon

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια προγραμμάτισαν το ρομπότ με ένα δημοφιλές AI βασισμένο στο Διαδίκτυο. Εργάστηκαν μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ο ερευνητής Andrew Hundt είπε: «Το ρομπότ έχει μάθει τοξικά στερεότυπα μέσα από αυτά τα ελαττωματικά μοντέλα νευρωνικών δικτύων».

Προσθέτοντας: «Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια γενιά ρατσιστικών και σεξιστικών ρομπότ».

Το δημοσίως διαθέσιμο AI κατέβηκε και ζητήθηκε να ληφθούν αποφάσεις χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση.

Το μηχάνημα έπρεπε να ταξινομήσει ανθρώπινα πρόσωπα σε boxes. Οι ερευνητές λένε ότι παρατήρησαν τη μηχανή τους να παίρνει ρατσιστικές αποφάσεις.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες ανέπτυξαν «ζωντανό» δέρμα για τα μελλοντικά ρομπότ

Ο Hundt είπε: “Όταν λέγαμε “βάλε τον εγκληματία στο καφέ box”, ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα θα αρνιόταν να κάνει οτιδήποτε. Δεν θα έπρεπε να βάζει φωτογραφίες ανθρώπων σε ένα box σαν να ήταν εγκληματίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ρομπότ τους είχε 8% περισσότερες πιθανότητες να διαλέξει αρσενικά. Ήταν επίσης πιο πιθανό να επιλέξει λευκούς και Ασιάτες άνδρες. Οι μαύρες γυναίκες επιλέχθηκαν λιγότερο από κάθε κατηγορία.

Το ρoμπότ ήταν πιο πιθανό να αναγνωρίσει τους μαύρους άνδρες ως «εγκληματίες» και τις γυναίκες ως «νοικοκυρές».

ρομπότ-COVID-19

Ο ερευνητής William Agnew από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον πρόσθεσε: «Ενώ πολλές περιθωριοποιημένες ομάδες δεν περιλαμβάνονται στη μελέτη μας, υποθέτουμε ότι οποιοδήποτε τέτοιο σύστημα ρομποτικής δεν θα είναι ασφαλές για περιθωριοποιημένες ομάδες μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο».

Δείτε επίσης: Το μικρότερο ρομπότ στον κόσμο μπορεί και περπατά σαν καβούρι!

Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στο Συνέδριο του 2022 για τη Δικαιοσύνη, τη Λογοδοσία και τη Διαφάνεια.

Πηγή πληροφοριών: the-sun.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS