ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαPillBot: Η τεχνολογία που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ταξιδεύουν μέσα στο...

PillBot: Η τεχνολογία που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ταξιδεύουν μέσα στο σώμα σας

Εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse που έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, υπάρχει και μία τρίτη τεχνολογία γνωστή ως telepresence που συχνά παραβλέπεται αλλά θα γίνει σημαντικό μέρος του metaverse.

Δείτε επίσης: Το Bluetooth εξακολουθεί να είναι μία «περίπλοκη» τεχνολογία

τεχνολογία

Ενώ η εικονική πραγματικότητα φέρνει τους χρήστες σε κόσμους προσομοίωσης, η τεχνολογία telepresence (γνωστή και ως τηλερομποτική), χρησιμοποιεί απομακρυσμένα ρομπότ για να φέρει τους χρήστες σε μακρινά μέρη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βλέπουν γύρω τους και να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες.

Μία startup εταιρεία στο Hayward στην Καλιφόρνια πρόσφατα εισχώρησε ένα μικροσκοπικό ρομπότ μέσα στο πεπτικό σύστημα ανθρώπινων υποκειμένων. Η εταιρεία είναι η Endiatx και CEO της ο Torrey Smith.

Ιδρυθείσα το 2019, έχει ήδη δημιουργήσει ένα μικροσκοπικό ρομποτικό drone που μπορεί να καταποθεί από ανθρώπους και να πιλοταριστεί εξ αποστάσεως μέσα στο στομάχι και σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. Γνωστή ως PillBot™, η τεχνολογία είναι βασικά ένα μικροσκοπικό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο στο μέγεθος μιας πολυβιταμίνης, που στέλνει βίντεο σε πραγματικό χρόνο πίσω στον υπολογιστή ή στο τηλέφωνο ενός γιατρού.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Torrey Smith, εμπνεύστηκε ως παιδί από την ταινία επιστημονικής φαντασίας Innerspace (1987) και από τότε σκέφτεται αυτή την ιδέα. Πριν από μερικά χρόνια έκανε τελικά το βήμα, ιδρύοντας την Endiatx για να ζωντανέψει αυτή την ιδέα. Και μέχρι στιγμής, πάει καλά. Όχι μόνο η εταιρεία του είναι καθ’ οδόν για να φέρει αυτή τη δυνατότητα στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά ο ίδιος ο Torrey ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που έκανε ένα ρομποτικό drone να πετάξει μέσα στο στομάχι του. Προσφέρθηκε εθελοντικά, καταπίνοντας το πρώτο πρωτότυπο που έκανε ένα αληθινό φανταστικό ταξίδι.

Δείτε ακόμα: Ε.Ε.: Υποχρεωτική νέα τεχνολογία που θα εμποδίζει την οδήγηση πάνω από το όριο ταχύτητας

Από εκείνο το αρχικό τεστ, κι άλλοι στην εταιρεία έχουν καταπιεί πολλές φορές πρωτότυπα εργασίας, τραβώντας ζωντανά βίντεο παρόμοια με αυτά που μια μέρα θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ασθενών για έλκη, γαστρίτιδα, καρκίνους και άλλες πιθανές παθήσεις. Και αυτή η μέρα δεν είναι μακριά, καθώς η ομάδα διεξάγει επί του παρόντος τεστ με γιατρούς στην κλινική Mayo και σχεδιάζει δοκιμές για έγκριση από τον FDA. Εάν όλα πάνε ομαλά, το PillBot θα μπορούσε να κάνει διάγνωση ασθενών σε όλο τον κόσμο έως το 2024.

pillbot

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο όφελος για άτομα που πηγαίνουν στο γιατρό με πόνο στο στομάχι. Αντί για μία τυπική διαδικασία ενδοσκόπησης, η οποία γενικά απαιτεί καταστολή και περιλαμβάνει πολλαπλές επισκέψεις, το μικροσκοπικό ρομπότ θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα και πολυπλοκότητα, δίνοντας στους γιατρούς έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να εξετάσουν εσωτερικά τον ασθενή τους. Και μπορεί να παρέχει πιο ευέλικτο έλεγχο από ένα παραδοσιακό ενδοσκόπιο, καθώς το μη προσδεδεμένο Pillbot έχει την πλήρη τρισδιάστατη κινητικότητα ενός μικροσκοπικού ρομποτικού υποβρυχίου. Ακόμα και ο σχεδιασμός του είναι σαν ένα μικροσκοπικό υποβρύχιο, με μικροκινητήρες και μικροσκοπικές έλικες μαζί με βιντεοκάμερα, μπαταρία και ασύρματη σύνδεση για την επιστροφή εικόνων στους γιατρούς σε πραγματικό χρόνο.

Επί του παρόντος, οι γιατροί μπορούν να “πετάξουν” το μικροσκοπικό drone χρησιμοποιώντας ένα τυπικό χειριστήριο Xbox, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει και έλεγχο μέσω της οθόνης αφής οποιουδήποτε κινητού τηλεφώνου. Αυτό συμβαίνει επειδή το όραμά τους είναι μια τεχνολογία μιας χρήσης που αποστέλλεται στο σπίτι σας και καταπίνεται κατά τη διάρκεια μιας τηλεϊατρικής εξέτασης από το γιατρό σας, ο οποίος εξετάζει τη ροή της κάμερας σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό του. Η Endiatx πιστεύει ότι τα ρομποτικά χάπια μπορούν να κατασκευαστούν για 25 $ το καθένα, να πωληθούν για εκατοντάδες δολάρια ανά μονάδα και να εξοικονομήσουν πολλές χιλιάδες δολάρια σε ιατρικά έξοδα για την πραγματοποίηση ενδοσκοπικών επεμβάσεων. Αλλά το πιο σημαντικό, η εταιρεία πιστεύει ότι το PillBot θα σώσει πολλές ζωές επιτρέποντας ταχύτερο και φθηνότερο έλεγχο που εντοπίζει σοβαρές καταστάσεις νωρίτερα.

Δείτε επίσης: Οι εργαζόμενοι είναι απογοητευμένοι με την ανεπαρκή τεχνολογία στο χώρο εργασίας

Η εταιρεία αναμένει να ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές αργότερα μέσα στο έτος, να κυκλοφορήσει μια έκδοση εντός κλινικής σύντομα και να κυκλοφορήσει μια έκδοση για το σπίτι λίγο αργότερα. Και από τη στιγμή που θα έχουν προϊόντα αποστολής που επιτρέπουν στους γιατρούς να εξετάζουν το σώμα από μέσα, ο επόμενος στόχος τους είναι να επιτρέψουν στη συσκευή να παίρνει δείγματα ιστού και να εκτελεί άλλες χειρουργικές εργασίες. Μακροπρόθεσμα, το σχέδιό τους είναι να συρρικνώσουν το ρομποτικό drone τους στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ανοίγοντας δυνατότητες πέρα ​​από το πεπτικό σύστημα. Και στόχος τους είναι να παρέχουν όλες αυτές τις δυνατότητες για χρήση στο σπίτι, με τους γιατρούς να ελέγχουν τα bots μέσω telepresence.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS