ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ NASA έλυσε το μυστήριο των περίεργων μεταδόσεων δεδομένων του Voyager 1

Η NASA έλυσε το μυστήριο των περίεργων μεταδόσεων δεδομένων του Voyager 1

Η NASA φαίνεται πως έλυσε το μυστήριο που αναγκάζει το Voyager 1 να μεταδίδει δεδομένα.

NASA

Δείτε επίσης: NASA επιστροφή στη Σελήνη: Ξεκινά σήμερα η αποστολή Artemis

Οι μηχανικοί της NASA ανακάλυψαν το σφάλμα που έκανε τα κρίσιμα όργανα στο διαστημόπλοιο ηλικίας τεσσάρων δεκαετιών να στέλνουν «μπερδεμένες» πληροφορίες στους ελεγκτές αποστολών στη Γη.

Το σύστημα άρθρωσης και ελέγχου στάσης του Voyager 1 (AACS), το οποίο κρατά την κεραία του στραμμένη προς τη Γη, μέσα στην χρονιά άρχισε να στέλνει πίσω πληροφορίες που δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά συνέβαινε στο διαστημόπλοιο. Το AACS φαινόταν να λειτουργεί κανονικά, αλλά τα δεδομένα που έστελνε πίσω θεωρήθηκαν άκυρα επειδή δεν αντιστοιχούσαν σε καμία πιθανή κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να βρίσκεται το σύστημα.

Επίσης, το υπόλοιπο του ανιχνευτή φάνηκε υγιές, αφού συνέχισε να συλλέγει και να επιστρέφει επιστημονικά δεδομένα.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε σήμερα ότι βρήκε την πηγή των μπερδεμένων πληροφοριών: έναν “υπολογιστή ζόμπι” που δεν θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση δεδομένων τηλεμετρίας.

Δείτε επίσης: TESS NASA: Εντοπίστηκε εξωπλανήτης που μπορεί να έχει νερό

Voyager 1

Ενώ οι μηχανικοί της NASA έχουν λύσει το πρόβλημα, εξακολουθούν να μην γνωρίζουν γιατί το AACS άρχισε να δρομολογεί πληροφορίες μέσω του μη λειτουργικού υπολογιστή. Ωστόσο, υποθέτουν ότι το AACS πιθανότατα έλαβε μια ελαττωματική εντολή από άλλο ενσωματωμένο υπολογιστή.

Η NASA σημειώνει ότι εάν αυτός ο άλλος ενσωματωμένος υπολογιστής παρήγαγε μια “κακή εντολή”, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα κάπου αλλού στο διαστημόπλοιο. Η αναζήτηση συνεχίζεται για το ποιο είναι το υποκείμενο ζήτημα, αλλά οι μηχανικοί πιστεύουν ότι δεν θα βλάψει δραστικά το μέλλον του.

Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ τον Σεπτέμβριο του 1977 και είναι τώρα το πιο απομακρυσμένο διαστημόπλοιο από τη Γη, ταξιδεύοντας στο διάστημα σε απόσταση περίπου 14,5 δισεκατομμυρίων μιλίων (23,3 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων).

Δείτε επίσης: James Webb NASA: Ο Δίας όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!

Το Voyager 1 ήταν το πρώτο ανθρωπογενές αντικείμενο που έφτασε στο διαστρικό διάστημα και το 1998 ξεπέρασε το Pioneer 10 της NASA και έγινε το πιο μακρινό ανθρώπινο αντικείμενο.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS