ΑρχικήinetStarlink: Η υπηρεσία διαθέσιμη τώρα και στην Ανταρκτική

Starlink: Η υπηρεσία διαθέσιμη τώρα και στην Ανταρκτική

Η δορυφορική υπηρεσία Internet, Starlink, της SpaceX έφτασε στον ερευνητικό σταθμό McMurdo στην Ανταρκτική. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη, τουλάχιστον δυνητικά, και στις επτά ηπείρους.

Starlink Ανταρκτική

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) το οποίο χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα της Ανταρκτικής των ΗΠΑ (USAP) στο McMurdo και αλλού, ανακοίνωσε την είδηση ​​μέσω ενός tweet: “Οι επιστήμονες του USAP που υποστηρίζονται από το NSF στην #Ανταρκτική είναι πολύ χαρούμενοι! Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία με ένα νέο τερματικό χρήστη στο σταθμό McMurdo, αυξάνοντας το bandwidth και τη συνδεσιμότητα για επιστημονική υποστήριξη“.

Δείτε επίσης: Το Starlink internet της SpaceX έρχεται τώρα στα κρουαζιερόπλοια

Ο σταθμός McMurdo στην Ανταρκτική αποτελεί σημαντικό κόμβο για την κλιματική επιστήμη και τη γεωλογία και η προσθήκη ενός τερματικού Starlink θα μπορέσει να βοηθήσει αρκετά την επιστήμη, διευκολύνοντας τη μεταφορά σημαντικών επιστημονικών δεδομένων από την παγωμένη ήπειρο. Ο σταθμός μέχρι τώρα βασιζόταν σε δορυφορικό δίκτυο από άλλους παρόχους, ωστόσο υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί. Η Starlink, όμως, μπορεί να προσφέρει πολύ πιο γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση λόγω της χαμηλότερης τροχιάς των δορυφόρων της.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν χρησιμοποιείται η παραδοσιακή ρύθμιση. Όπως σημείωσε η SpaceX, “Σε μια τόσο απομακρυσμένη τοποθεσία όπως η Ανταρκτική, αυτή η δυνατότητα ενεργοποιείται από το διαστημικό δίκτυο λέιζερ της Starlink“.

Δείτε επίσης: SpaceX & T-Mobile συνεργασία: Σήμα στα κινητά παντού μέσω Starlink!

SpaceX

Τα Space lasers επιτρέπουν συνδέσεις υψηλής ταχύτητας μεταξύ απομακρυσμένων δορυφόρων — αρκεί να μπορείτε να μείνει το λέιζερ στραμμένο προς τη σωστή κατεύθυνση. Η SpaceX δοκιμάζει τη δυνατότητα σε περιορισμένο capacity, με απώτερο στόχο να επιτρέψει στους δορυφόρους Starlink να σχηματίσουν ένα είδος δικτύου πλέγματος που μπορεί να συνδέσει στο Διαδίκτυο ακόμη και απομακρυσμένες τοποθεσίες όπως η Ανταρκτική και η μέση του ωκεανού.

Οι συνδέσεις λέιζερ θα αυξηθούν σε μελλοντικές εκδόσεις των δορυφόρων Starlink, κάτι που θα βοηθήσει το δίκτυο γενικά να είναι ταχύτερο και πιο ανθεκτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η SpaceX δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιεί διαστημικά λέιζερ για επικοινωνία. Η NASA ασχολήθηκε πρώτη με αυτά και τα εξετάζει ως έναν τρόπο παροχής Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας για την αποστολή Artemis.

Δείτε επίσης: NASA: H SpaceX θα πραγματοποιήσει 5 ακόμη αποστολές αστροναυτών στον ISS

Πάντως και η SpaceX δηλώνει ευχαριστημένη με την άφιξη της υπηρεσίας Starlink στην Ανταρκτική. Η εταιρεία έκανε retweet το tweet του NSF, λέγοντας ότι η Starlink είναι “τώρα και στις επτά ηπείρους” και ότι η ικανότητά της να λειτουργεί σε απομακρυσμένα μέρη όπως η Ανταρκτική οφείλεται στο “διαστημικό δίκτυο λέιζερ της Starlink”. Βέβαια, κοιτάζοντας το χάρτη διαθεσιμότητας της Starlink, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι η υπηρεσία δεν είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμη ούτε στην Αφρική ούτε στην Ασία. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει υπηρεσία σε τουλάχιστον δύο χώρες σε κάθε ήπειρο έως το τέλος του έτους —Νιγηρία, Μοζαμβίκη, Ιαπωνία και Φιλιππίνες— και οι δορυφόροι της μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες εκεί τώρα, αλλά αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη.

Πηγή: techcrunch.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS