ΑρχικήReviewsNvidia RTX 4080: Αξίζει να την αγοράσετε τελικά ή όχι;

Nvidia RTX 4080: Αξίζει να την αγοράσετε τελικά ή όχι;

Αναρωτιέστε αν αξίζει να αγοράσετε την Nvidia RTX 4080; Η GPU δίνει πολλούς λόγους για να την θέλει κανείς αλλά υπάρχει και η αντίθετη άποψη.

Η Nvidia RTX 4080 έφτασε ένα μήνα μετά την Nvidia RTX 4090. Με βάση τις πρώτες κριτικές, η τελευταία κάρτα γραφικών “Lovelace” της Nvidia είναι περίπου 30% ταχύτερη από την προκάτοχό της, την Nvidia RTX 3080, και συνολικά ταχύτερη από ολόκληρη τη σειρά Nvidia RTX 30. Όπως η RTX 4090, αυτή η τεράστια κάρτα διαθέτει επίσης το νέο DLSS 3, το οποίο μπορεί να αυξήσει εκθετικά τα frame rates στα βιντεοπαιχνίδια.

Αξίζει όμως να κοστίζει 1.199 δολάρια η Nvidia RTX 4080; Αν και σίγουρα προσφέρει καλύτερη απόδοση από τις κάρτες προηγούμενης γενιάς, αυτές οι βελτιώσεις μπορεί να μην σημαίνουν πολλά για όσους είναι ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα GPU τους. Ωστόσο, οι σοβαροί λάτρεις των pc games που θέλουν μια τρέχουσας γενιάς κάρτα Nvidia αλλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την RTX 4090 των $1.599 θα μπορούσαν να την βρουν χρήσιμη.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε τους λόγους για να αγοράσετε και τους λόγους για να αποφύγετε μια Nvidia RTX 4080.

Nvidia RTX 4080: Αξίζει να την αγοράσετε τελικά ή όχι;
Nvidia RTX 4080: Αξίζει να την αγοράσετε τελικά ή όχι;

Μεγαλύτερη ισχύς στην Nvidia RTX 4080

Αυτό είναι δεδομένο, αλλά ο κύριος λόγος για να αγοράσετε την Nvidia RTX 4080 είναι ότι είναι πιο ισχυρή από την προκάτοχό της. Βασισμένο σε ανεξάρτητες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Tom’s Hardware, η Nvidia RTX 4080 είναι 21% ταχύτερη από την Nvidia RTX 3090 Ti που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος και 51% ταχύτερη από την RTX 3080. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ιστότοπος , είναι μόλις 38% ταχύτερη από την κάρτα που αντικαθιστά, την Nvidia RTX 3080 Ti. Η RTX 4080 προσφέρει επίσης το 78% της απόδοσης της RTX 4090.

Δείτε επίσης: Το Nvidia RTX Titan Ada ακυρώθηκε αφού έλιωνε τα PSU

Όσον αφορά την απόδοση στο gaming σε σύγκριση με την 3090 Ti, το Tom’s Hardware σημείωσε βελτίωση 49% στο Total War: Warhammer 3 και 40% βελτίωση στο Forza Horizon 5. Ορισμένοι τίτλοι όπως το Microsoft Flight Simulator παρουσίασαν μόνο 8% βελτίωση.

Αν και αυτές οι βελτιώσεις συνάδουν με τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ της σειράς RTX 30 και της προκατόχου της γενιάς, εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακές — ειδικά αν θέλετε να παίξετε παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις και frame rates. Οι κάρτες της σειράς RTX 30 δεν έχουν κανένα πρόβλημα όσον αφορά την παροχή υψηλής απόδοσης στο gaming, αλλά με μια GPU Nvidia RTX 4080 στο σύστημά σας, θα έχετε περισσότερο χώρο όταν παίζετε τρέχοντες τίτλους – για να μην αναφέρουμε ότι έχετε αρκετή ισχύ για να τρέξετε και επερχόμενους τίτλους.

Nvidia RTX 4080: Αξίζει να την αγοράσετε τελικά ή όχι;
Nvidia RTX 4080: Αξίζει να την αγοράσετε τελικά ή όχι;

DLSS 3

Το DLSS 3 είναι αναμφισβήτητα το καθοριστικό χαρακτηριστικό της σειράς RTX 40 για όσους διαθέτουν τις καλύτερες οθόνες παιχνιδιών που διαθέτουν υψηλά frame rates.

Το Deep Learning Super Sampling (DLSS) δεν είναι νέο, αλλά έχει λάβει σημαντική αναβάθμιση με τις νέες κάρτες γραφικών της Nvidia. Όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις, το DLSS 3 αποδίδει τα καρέ σε χαμηλότερη ανάλυση και στη συνέχεια τα αναβαθμίζει σε υψηλότερη ανάλυση. Η τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης χρησιμοποιεί στη συνέχεια δεδομένα από τα γύρω καρέ για να δημιουργήσει παρεμβαλλόμενα (επιπλέον) καρέ μεταξύ των υπαρχόντων καρέ. Με τη σειρά του, αυτό βοηθά στην ενίσχυση του συνολικού frame rate ενός παιχνιδιού.

Η Nvidia κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει το DLSS 3 σε δράση. Με απενεργοποιημένο το DLSS 3 και το ray tracing, το αγωνιστικό παιχνίδι F1 2022 έτρεξε με αξιοπρεπή ταχύτητα 65 fps. Με ενεργοποιημένο το DLSS 3 και το ray tracing, το frame rate έφτασε στα εκπληκτικά 172 fps. Η Nvidia δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο του Cyberpunk 2077 που τρέχει στα 102 fps με DLSS 3. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο το παιχνίδι έτρεχε στα 23 fps χωρίς τη δυνατότητα του DLSS 3, αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα.

Δείτε επίσης: Nvidia: Φήμες για παραλλαγές της GeForce RTX 3060 και 3070

Εάν ανησυχούσατε για αυξημένο latency με το DLSS 3, θα χαρείτε να μάθετε ότι η δυνατότητα ενσωματώνει το Nvidia Reflex για να διατηρεί το nominal system latency. Σύμφωνα με την Nvidia, το DLSS 3 μπορεί να μειώσει το latency έως και στο διπλάσιο από το εγγενές latency. Ενώ οι σκληροπυρηνικοί ανταγωνιστικοί παίκτες πιθανότατα δεν θα θέλουν να είναι ενεργοποιημένο το DLSS 3 κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών αγώνων, οι κανονικοί παίκτες θα πρέπει να μπορούν να παίζουν τίτλους χωρίς πολύ (ή οποιοδήποτε) αντιληπτό latency.

Λόγοι για να μην αγοράσετε την Nvidia RTX 4080

Στα 1.199 $, η RTX 4090 είναι 400 $ φθηνότερη από την RTX 4090 των 1.599 $. Ωστόσο, τα 1.199 $ είναι ένα τεράστιο ποσό για να πληρώσετε για αυτό που είναι τώρα η τυπική έκδοση της GPU. Η RTX 4080 δεν έχει καν το επίθημα “Ti” που την υποδηλώνει ως premium κάρτα, αλλά έχει την τιμή αρκετά ψηλά σαν να ήταν.

Nvidia RTX 4080: Αξίζει να την αγοράσετε τελικά ή όχι;
Nvidia RTX 4080: Αξίζει να την αγοράσετε τελικά ή όχι;

Και ενώ οι βελτιώσεις απόδοσης είναι εντυπωσιακές σε σύγκριση με τη σειρά RTX 30, αυτές οι κάρτες τελευταίας γενιάς εξακολουθούν να είναι σε θέση να τρέχουν παιχνίδια με ένταση γραφικών σε υψηλή ανάλυση και frame rates. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με έντονη επιθυμία για gaming 8K. Οι βελτιώσεις στην απόδοση δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά για τους περισσότερους ανθρώπους.

Είναι πολύ μεγάλη!

Η RTX 4090 προκάλεσε κάποιες αρνητικές κριτικές λόγω του γιγαντιαίου μεγέθους της. Αν και είναι κωμικό να βλέπεις μια GPU που είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο ένα PS5, δεν είναι πλέον τόσο αστείο αν η κάρτα δεν μπορεί να χωρέσει σε έναν μικρό πύργο υπολογιστή. Δυστυχώς, η RTX 4080 είναι εξίσου μεγάλη με την RTX 4090.

Εάν έχετε έναν αρκετά μεγάλο πύργο υπολογιστή, τότε το μέγεθος της Nvidia RTX 4080 ενδέχεται να μην είναι πρόβλημα. Αλλά όσοι έχουν μικρότερους πύργους στα συστήματά τους δεν θα μπορούν να βγάλουν κάποια άκρη εκτός και αν πάρουν μεγαλύτερο πύργο.

Προβλήματα υπερθέρμανσης

Όπως έχουν αναφέρει το PC Mag και άλλες σελίδες, αρκετοί χρήστες ισχυρίζονται ότι τα ελαττωματικά καλώδια λιώνουν τα connectors της RTX 4090. Το πρόβλημα προφανώς προέρχεται από το 12VHPWR adapter που συνοδεύει τη GPU, το οποίο διοχετεύει πρόσθετη ενέργεια στην κάρτα μέσω ενός μόνο καλωδίου. Σύμφωνα με τους χρήστες που επηρεάζονται, αυτό το adapter μπορεί να λιώσει τα πλαστικά μέρη του connector των 16 ακίδων. Αυτό το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί τώρα.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Nvidia RTX 4080 θα αντιμετωπίσει αυτό το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο, είναι ένας πιθανός κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι συνετό να περιμένετε έως ότου η Nvidia διορθώσει το πρόβλημα προτού καν σκεφτείτε την αγορά μιας GPU της σειράς RTX 40. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ξοδέψετε 1.199 $ για μια GPU που υπερθερμαίνεται και καίγεται.

Πηγή: tomsguide.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS