ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαSpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship

SpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship

Ο Elon Musk ανέφερε ότι το διαστημόπλοιο Starship της SpaceX θα μπορούσε να κάνει την πρώτη τροχιακή του πτήση τον Φεβρουάριο!

Η SpaceX, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροδιαστημικών προϊόντων και υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών που ιδρύθηκε από τον Elon Musk, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την πρώτη τροχιακή πτήση του διαστημοπλοίου Starship τον Φεβρουάριο. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία, καθώς συνεχίζει την αποστολή της να φέρει επανάσταση στην εξερεύνηση του διαστήματος και να κάνει πραγματικότητα τα διαπλανητικά ταξίδια. 

SpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship
SpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship

Μετά από μήνες εντατικής προετοιμασίας, η SpaceX βρίσκεται επιτέλους στην τελική ευθεία για την ετοιμασία του πρωτοποριακού συστήματος μεταφοράς στο βαθύ διάστημα, Starship. Με λίγες μόνο εβδομάδες να απομένουν μέχρι την ημέρα της εκτόξευσης, βρισκόμαστε στα πρόθυρα να παρακολουθήσουμε την ιστορία, καθώς ξεκινούν την πρώτη τους δοκιμαστική πτήση σε τροχιά!

Δείτε επίσης: SpaceX: Η Starlink έχει πάνω από 1 εκατομμύριο συνδρομητές

Το Σάββατο, ο Elon Musk μπήκε στο Twitter για να απαντήσει στις φήμες ότι η SpaceX θα μπορούσε να εκτοξεύσει την αποστολή της στα τέλη Ιανουαρίου: “Έχουμε πολλές πιθανότητες να εκτελέσουμε την πτήση μας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και φαίνεται ότι ο Μάρτιος είναι πολύ πιθανός”. Αυτό το συναρπαστικό εγχείρημα θα είναι πρωτοφανές στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Η SpaceX κατασκευάζει το Starship για να μεταφέρει ταξιδιώτες και φορτίο στο φεγγάρι και τον Άρη. Αυτό το τεράστιο όχημα αποτελείται από δύο μέρη: Το Super Heavy (τον τεράστιο προωθητικό πύραυλο του πρώτου σταδίου) και ένα διαστημόπλοιο του ανώτερου σταδίου ύψους 165 ποδιών με την ονομασία Starship.

Καθώς η SpaceX ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την επόμενη δοκιμαστική της πτήση σε τροχιά, το Booster 7 και η παραλλαγή του Ship 24 Starship αξιολογούνται διεξοδικά στις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας στο Νότιο Τέξας. Και τα δύο πρωτότυπα έχουν ήδη περάσει από μια σειρά δοκιμών, καθώς οι μηχανικοί συνεχίζουν να τελειοποιούν αυτά τα διαστημόπλοια για την ημέρα της εκτόξευσης.

Παρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί το σχέδιο πτήσης εντός του χρονοδιαγράμματος, αρκετές καθυστερήσεις προκλήθηκαν από μια χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης για άδεια εκτόξευσης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αφού υποβλήθηκε σε μια περιβαλλοντική εξέταση που διήρκεσε πολλούς μήνες, η αποστολή της SpaceX εγκρίθηκε, αλλά με πολυάριθμους όρους που απαιτούσαν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

SpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship
SpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship

Παρόλο που η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω της παραγωγής και των δοκιμών των κινητήρων Raptor, καθώς και της προετοιμασίας του Super Heavy για την αρχική του εκτόξευση, εξακολουθεί να λαμβάνει επιπλέον μέτρα για να βεβαιωθεί ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες αλλαγές πριν εξασφαλίσει την άδεια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Δείτε επίσης: Δείτε την πρώτη εκτόξευση του Falcon 9 της SpaceX για το 2023!

Το Booster 7 και το Ship 24 έχουν υποβληθεί σε αξιολογήσεις “static fire”: κάθε ένας από τους κινητήρες Raptor αναφλέχθηκε ενώ ήταν ακίνητος στο έδαφος. Και τα δύο σκάφη παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα: Το Ship 24 είχε και τους έξι Raptor σε λειτουργία ταυτόχρονα, ενώ το Booster 7 είχε 14 από τους 33 κινητήρες του σε ταυτόχρονη λειτουργία!

Για να προετοιμάσει το Booster 7 για την εκτόξευση σε τροχιά, η SpaceX πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα- ο Musk δήλωσε ότι πριν από την απογείωση θα διεξαχθεί static fire αξιολόγηση με τις 33 μηχανές.

SpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship
SpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship

Στην επερχόμενη αποστολή του, το Ship 24 θα εκτοξευθεί από την Starbase και θα κάνει κύκλο γύρω από τη Γη πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο Kauai της Χαβάης. Το Booster 7 αναμένεται να ακολουθήσει το ίδιο σχέδιο, βυθιζόμενο στον Κόλπο του Μεξικού στα ανοικτά των ακτών του Τέξας.

Μετά τη θριαμβευτική εκτόξευση του τρικινητήριου πρωτότυπου Starship, SN15, στις 5 Μαΐου 2021, που έφτασε σε ύψος έως και 10 χιλιόμετρα στον ουρανό του Τέξας πριν προσγειωθεί με ασφάλεια πίσω στην Starbase.

Το SN15 εκτοξεύτηκε μόνο του, όπως ακριβώς έκανε και κάθε άλλο πρωτότυπο Starship πριν από αυτό κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων. Το ταξίδι του Boaster 7 και του Ship 24 προς τον ουρανό θα είναι το πρώτο του είδους του!

Πηγή: space.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS