ΑρχικήinetMeta: Καταγγελία στην Voyager Labs λόγω scraping λογαριασμών

Meta: Καταγγελία στην Voyager Labs λόγω scraping λογαριασμών

Η Meta καταγγέλει την Voyager Labs για την δημιουργία ψεύτικων προφίλ και το scraping χιλιάδων λογαριασμών χρηστών του Facebook.

Η Meta κίνησε νομική διαδικασία κατά της Voyager Labs για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών με σκοπό την απόσπαση προσωπικών δεδομένων από περισσότερα από 600.000 προφίλ χρηστών του Facebook. Σύμφωνα με τη Meta, η εταιρεία παρακολούθησης είχε πρόσβαση σε posts, likes, friend lists, καθώς και σε φωτογραφίες και σχόλια από ομάδες/σελίδες αποκρύπτοντας τη δραστηριότητά τους με τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι η εταιρεία συνέλεξε επίσης πληροφορίες από το Instagram, το Twitter , το YouTube , το LinkedIn και το Telegram προκειμένου να αποκομίσει κέρδη μέσω αδειών χρήσης ή πωλήσεων.

Σε δήλωσή της στο Gizmodo, η Meta παρακάλεσε τον δικαστή να επιβάλει διαρκή αποκλεισμό της Voyager από το Facebook και το Instagram. Η δικαστική κατάθεση αναφέρει ότι “η Meta έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη για την οποία δεν υπάρχει υποκατάστατο στο νόμο”. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι τα αδικήματα της Voyager έχουν υποκινήσει ζημιές όπως τα έξοδα έρευνας – το ύψος των οποίων θα αποκαλυφθεί κατά τη διαδικασία της δίκης.

Δείτε επίσης: Meta: Τέλος οι ενημερώσεις για το Oculus Quest

Meta: Καταγγελία στην Voyager Labs λόγω scraping λογαριασμών
Meta: Καταγγελία στην Voyager Labs λόγω scraping λογαριασμών

Σύμφωνα με τη Meta, η Voyager συνέλεξε παράνομα δεδομένα από λογαριασμούς που ανήκαν σε άτομα όπως υπάλληλοι μη κερδοσκοπικών οργανισμών, πανεπιστημίων και ειδησεογραφικών οργανισμών, αλλά και σε όσους είναι γονείς πλήρους απασχόλησης, συνταξιούχοι και μέλη συνδικάτων. Η εταιρεία απενεργοποίησε όλους τους συνδεδεμένους λογαριασμούς που σχετίζονται με το Voyager και κατέθεσε αγωγή προκειμένου να εφαρμόσει τους όρους και τις πολιτικές της.

Η Jessica Romero, διευθύντρια της Meta για την επιβολή της νομοθεσίας για τις πλατφόρμες και τις δικαστικές υποθέσεις, προειδοποιεί ότι εταιρείες όπως η Voyager ανήκουν σε έναν κλάδο με ελάχιστη έως καθόλου εποπτεία ή λογοδοσία. Ο κλάδος αυτός χρησιμοποιεί υπηρεσίες scraping για την πρόσβαση σε πληροφορίες που μοιράζονται οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και των φίλων τους – χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των εμπλεκομένων, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Το 2021, το The Guardian αποκάλυψε ότι το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες πειραματίστηκε με την τεχνολογία παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Voyager το 2019. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επιβολή του νόμου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το πρόγραμμα για να παρακολουθεί συνεργάτες ενός υπόπτου στις αντίστοιχες πλατφόρμες και ενδεχομένως να προβλέπει εγκληματική δραστηριότητα πριν αυτή συμβεί, αναλύοντας τη συμπεριφορά ενός ατόμου.

Το The Guardian ανέφερε πρόσφατα ότι η Voyager πρότεινε να χρησιμοποιηθούν ονόματα χρηστών του Instagram και tweets σχετικά με το Ισλάμ για τον εντοπισμό πιθανών εξτρεμιστών. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Palantir έχει επίσης εμπλακεί στην ανάπτυξη τεχνολογίας προβλεπτικής αστυνόμευσης. Ωστόσο, το Ίδρυμα Electronic Frontier Foundation αμφισβητεί έντονα αυτή την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι οι αλγόριθμοι απλώς αντικατοπτρίζουν τις υπάρχουσες προκαταλήψεις και δεν προβλέπουν με ακρίβεια την εγκληματική συμπεριφορά.

Meta: Καταγγελία στην Voyager Labs λόγω scraping λογαριασμών
Meta: Καταγγελία στην Voyager Labs λόγω scraping λογαριασμών

Δείτε επίσης: Microsoft, Amazon και Meta εγκαταλείπουν γραφεία σε Ευρώπη-Λονδίνο

Η Meta έπρεπε να αντιμετωπίσει το Data scraping το 2021, όταν κυνήγησε ένα άτομο για την απόσπαση δεδομένων 178 εκατομμυρίων χρηστών. Για την αποτυχία της να αποτρέψει κακόβουλους παράγοντες από το να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου και άλλες προσωπικές πληροφορίες ανθρώπων, οι οποίες στη συνέχεια διέρρευσαν στο διαδίκτυο, η Meta έλαβε ένα βαρύ πρόστιμο: 265 εκατομμύρια ευρώ (277 εκατομμύρια δολάρια). Η DPC πρόσθεσε περαιτέρω ότι η Meta αγνόησε πλήρως τους κανονισμούς του GDPR.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Meta μηνύει μια εταιρεία κατασκοπείας για τη χρήση της πλατφόρμας της. Επί του παρόντος, βρίσκεται σε μια μακρά δικαστική διαμάχη με τον όμιλο NSO Group με έδρα το Ισραήλ για τις κατηγορίες ότι εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια του WhatsApp για να μολύνει 1.400 τηλέφωνα με το εξαιρετικά ισχυρό κακόβουλο λογισμικό “Pegasus”. Η οργάνωση πίσω από αυτό το κακόβουλο λογισμικό έχει καταγγελθεί ως “ανήθικοι μισθοφόροι του 21ου αιώνα”, οι οποίοι φέρονται να παρέχουν προγράμματα σε υπηρεσίες πληροφοριών που στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν εναντίον δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παιδιών και πολιτικών προσώπων.

Η αγωγή της Meta γνώρισε τεράστια επιτυχία αυτή την εβδομάδα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της NSO να την απορρίψει. Η Meta κατηγόρησε την NSO ότι παραβίασε διάφορους νόμους – συμπεριλαμβανομένου του Computer Fraud and Abuse Act – όταν είχε πρόσβαση στις συσκευές των χρηστών του WhatsApp χωρίς άδεια. Η Apple ακολούθησε το παράδειγμά της το 2021, ξεκινώντας τη δική της δικαστική υπόθεση εναντίον της NSO.

Πηγή: engadget.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS