ΑρχικήinetYouTube: Πατέρας υπέβαλε καταγγελία γιατί συλλέγει παράνομα δεδομένα παιδιών

YouTube: Πατέρας υπέβαλε καταγγελία γιατί συλλέγει παράνομα δεδομένα παιδιών

Ένας εξοργισμένος πατέρας τριών παιδιών, κατέθεσε επίσημα καταγγελία κατά του YouTube για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις συνήθειες παρακολούθησης των παιδιών, χωρίς να τηρείται ο κώδικας σχεδιασμού του Γραφείου Επιτρόπου Πληροφοριών για την ηλικία.

Δείτε επίσης: Το YouTube δοκιμάζει μια επιλογή αναπαραγωγής «1080p Premium»

YouTube

Ο Duncan McCann, ένας εξέχων ακτιβιστής για τα δικαιώματα των δεδομένων, υπέβαλε επίσημη καταγγελία κατά της ευρέως χρησιμοποιούμενης διαδικτυακής πλατφόρμας βίντεο.

Ο εργοδότης του, η φιλανθρωπική οργάνωση 5Rights, στέκεται πίσω από τη δράση του – καταθέτοντας την πρώτη καταγγελία κατά μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας για την παραβίαση του Κώδικα για τα παιδιά ή του κώδικα σχεδιασμού με βάση την ηλικία που εισήχθη τον Σεπτέμβριο του 2021.

Για να διασφαλιστεί η προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών κατά την παραμονή τους στο διαδίκτυο, ο κώδικας ορίζει ότι όλες οι διαδικτυακές υπηρεσίες πρέπει να τηρούν τα καθιερωμένα πρότυπα, προκειμένου να συμμορφώνονται με τη βρετανική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών δήλωσε ότι θα αξιολογήσει “σχολαστικά” την καταγγελία του κ. McCann και θα του χορηγήσει ένα τρίμηνο χρονοδιάγραμμα για να ενημερώσει εάν θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι την έρευνα.

Η καταγγελία του κ. McCann ισχυρίζεται ότι έως και πέντε εκατομμύρια παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούνται από τον διαδικτυακό γίγαντα για την τοποθεσία, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους, παραβιάζοντας σαφώς τους νόμους περί προστασίας δεδομένων και τα πρότυπα που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των ατόμων κάτω των δεκατριών ετών.

Δείτε ακόμα: Τα Podcasts έρχονται στο YouTube Music

καταγγελία

Όπως προειδοποίησε: “Σκεφτείτε το YouTube ως έναν ανώνυμο ενήλικα που παρακολουθεί το παιδί σας στο διαδίκτυο, κρατώντας σημειώσεις για κάθε του βήμα. Μέρα με τη μέρα, αυτές οι ενέργειες δεν γίνονται μόνο εναντίον του παιδιού σας, αλλά και εναντίον αμέτρητων άλλων παιδιών.

Πιστεύει ακράδαντα ότι το YouTube θα πρέπει να προβεί σε τροποποιήσεις στην πλατφόρμα του, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του αλγορίθμου του για τα συνιστώμενα βίντεο και τη στόχευση των διαφημίσεων. Επιπλέον, προτείνει τη διαγραφή όλων των δεδομένων που συλλέγονται από παιδιά κάτω των 13 ετών.

Η πλατφόρμα παρέχει το YouTube Kids, ένα περιβάλλον που θεωρείται “φιλικό προς τα παιδιά”, το οποίο χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα φίλτρα και γονικούς ελέγχους για να διασφαλίζει την ασφάλεια των παιδιών. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν ορισμένα κανάλια, βίντεο και αποτελέσματα αναζήτησης μέσα από την εφαρμογή, ώστε να μπορούν εύκολα να προσαρμόζουν την εμπειρία προβολής του παιδιού τους. Επιπλέον, οι γονείς έχουν πρόσβαση σε ρυθμίσεις όπως ο “Χρονοδιακόπτης” που περιορίζει τη διάρκεια παρακολούθησης βίντεο από το παιδί τους στην εφαρμογή.

Ωστόσο, ο κ. McCann σημείωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι το YouTube “προσπαθεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο“, καθώς οι εκθέσεις της Ofcom αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλά παιδιά κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούν την κύρια πλατφόρμα για να παρακολουθούν ακατάλληλο περιεχόμενο βίντεο.

Δείτε επίσης: Τηλέφωνα Pixel κρασάρουν μετά την αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου βίντεο στο YouTube

Προασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών, η 5Rights προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ίδιες ελευθερίες και προστασίες που δικαιούνται εκτός σύνδεσης ισχύουν και στον ψηφιακό χώρο. “Θέλουμε να εγγυηθούμε ότι οι ανάγκες τους δεν παραβλέπονται κατά τη δημιουργία προϊόντων ή υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους νέους στο διαδίκτυο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS