Αρχικήinet5 σημάδια ότι ο SSD έχει αρχίσει να καταρρέει

5 σημάδια ότι ο SSD έχει αρχίσει να καταρρέει

Σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους, οι δίσκοι SSD είναι πολύ ανώτεροι σε ταχύτητα, ανθεκτικότητα και κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, οι SSD μπορεί να παρουσιάσουν δυσλειτουργία πριν από την αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους που κυμαίνεται στα επτά με δέκα έτη.

Δείτε επίσης: Τηλεσκόπιο James Webb: Καταγράφει το σύμπαν σε έναν SSD 68 GB

SSD

Η πρόβλεψη μίας πιθανής δυσλειτουργίας είναι το κλειδί της επιτυχίας. Aν μπορείτε να εντοπίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας βλάβης του SSD και να λάβετε προληπτικά μέτρα για να διασφαλιστείτε από τέτοια προβλήματα, τότε δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχείτε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον SSD.

Σε αντίθεση με τους HDD, οι SSD δεν αποτελούνται από κινούμενα μέρη. Ως εκ τούτου, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που μπορούν να πλήξουν τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Ωστόσο, αν και οι SSD είναι ανθεκτικοί στις μηχανικές βλάβες, άλλα μέρη του υλικού τους μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτικά.

Οι δίσκοι SSD απαιτούν τροφοδοτικό και πυκνωτή, τα οποία κινδυνεύουν από βλάβες – ειδικά σε περίπτωση απρογραμμάτιστης διακοπής ρεύματος ή υπερφόρτωσης. Πράγματι, αν η τροφοδοσία διακοπεί απροσδόκητα, οι SSD έχουν την τάση να καταστρέφουν τα υπάρχοντα δεδομένα, ακόμη και αν ο δίσκος δεν παρουσιάσει βλάβη. Οι SSD έχουν το πιθανό πρόβλημα των περιορισμένων κύκλων ανάγνωσης/εγγραφής, ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα είδη μνήμης flash.

Στην περίπτωση αυτή, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: “Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός SSD;

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσετε αν ένας SSD παρουσιάζει βλάβη, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

1. Αντιμετώπιση προβλημάτων ελαττωματικών μπλοκ

Με τον ίδιο τρόπο που ένας σκληρός δίσκος έχει κακούς τομείς, ένας SSD μπορεί να περιέχει ελαττωματικά μπλοκ. Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ ένα σενάριο όπου ο υπολογιστής σας χρειάζεται ασυνήθιστα πολύ χρόνο για να διαβάσει ή να γράψει ένα αρχείο, για να αποτύχει στο τέλος; Αυτό ονομάζεται σφάλμα bad block SSD. Όταν ο μεγάλος χρόνος ανάγνωσης ή εγγραφής οδηγεί σε δυσλειτουργία της διαδικασίας, εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος που προειδοποιεί για ένα ελαττωματικό μπλοκ.

Τα κοινά συμπτώματα των κακών μπλοκ είναι:

  1. Δεν είναι δυνατή η ανάγνωση ή η εγγραφή ενός αρχείου στον σκληρό δίσκο.
  2. Ο υπολογιστής/το σύστημα αρχείων σας πρέπει να επισκευαστεί.
  3. Οι ενεργές εφαρμογές συχνά παγώνουν και διακόπτονται.
  4. Συχνά σφάλματα κατά τη μετακίνηση αρχείων.
  5. Γενικά, λειτουργεί αργά, ειδικά κατά την πρόσβαση σε μεγάλα αρχεία.
  6. Τυχαία κολλήματα.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις ενδείξεις, εκτελέστε λογισμικό παρακολούθησης μονάδας δίσκου. Εάν εμφανιστούν ενδείξεις βλάβης, δημιουργήστε αμέσως αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας και αναζητείστε έναν νέο SSD.

2. Τα αρχεία δεν μπορούν να διαβαστούν ή να γραφτούν

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ένα κακό μπλοκ μπορεί να επηρεάσει τα αρχεία σας:

  1. Το σύστημα εντοπίζει το κακό μπλοκ κατά την εγγραφή δεδομένων στη μονάδα δίσκου και έτσι αρνείται να γράψει δεδομένα.
  2. Το σύστημα εντοπίζει το κακό μπλοκ αφού εγγραφούν τα δεδομένα και έτσι αρνείται να διαβάσει αυτά τα δεδομένα.

Στην πρώτη περίπτωση, τα δεδομένα σας δεν περάστηκαν ποτέ στον σκληρό δίσκο και συνεπώς παραμένουν ανέπαφα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αποθηκεύσετε τα αρχεία σε άλλη τοποθεσία ή να τα μεταφορτώσετε στο cloud, να επανεκκινήσετε τη συσκευή σας και να τα αποθηκεύσετε ξανά στη μονάδα δίσκου σας.

Δυστυχώς, η ανάκτηση των δεδομένων σας στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι απλή υπόθεση.

Δείτε ακόμα: Samsung: Ο νέος T7 Shield SSD μπορεί να αντέξει πτώση 3,5 μέτρων
SSD καταρρέει

3. Το σύστημα αρχείων χρειάζεται επισκευή

Μήπως έχετε δει στην οθόνη του υπολογιστή σας, ένα μήνυμα σφάλματος; Ορισμένες φορές, οι λανθασμένες διαδικασίες τερματισμού λειτουργίας μπορεί να είναι η αιτία των προβλημάτων που προκύπτουν στον υπολογιστή σας. Ένας λανθασμένος τερματισμός μπορεί να προκαλέσει επιζήμια σφάλματα σε έναν SSD – γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι τον τερματίζετε σωστά!

Τα εργαλεία παρακολούθησης SSD εντοπίζουν το λανθασμένο τερματισμό ως έναν από τους βασικούς δείκτες απόδοσης για την υγεία του σκληρού δίσκου. Συχνά αυτά τα σφάλματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Ωστόσο, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ο SSD σας συσσωρεύει κακά μπλοκ ή ότι υπάρχει επιπλοκή στη θύρα σύνδεσης.

Ευτυχώς, η λύση είναι απλή, καθώς οι συσκευές Windows, mac και Linux διαθέτουν ενσωματωμένα εργαλεία επισκευής για την επιδιόρθωση ενός κατεστραμμένου συστήματος αρχείων. Αν συναντήσετε κάποιο σφάλμα, το λειτουργικό σύστημα πιθανότατα θα σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε το αντίστοιχο εργαλείο του για να επιδιορθώσετε και να επαναφέρετε το σύστημα αρχείων σας.

4. Συχνά σφάλματα κατά την εκκίνηση

Εάν ο υπολογιστής σας δεν μπορεί να εκκινηθεί και χρειάζεται να πατήσετε μερικές φορές το πλήκτρο επαναφοράς, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο SSD σας έχει βλάβη. Για να προστατευτείτε από την απώλεια δεδομένων λόγω βλάβης του σκληρού δίσκου ή ελαττωματικού μπλοκ, είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας.

Για να διαπιστώσετε αν η μονάδα δίσκου είναι ελαττωματική, κατεβάστε και εκτελέστε ένα από τα συνιστώμενα διαγνωστικά εργαλεία. Εάν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μορφοποιήσετε τον SSD και να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα.

5. Το Drive σας γίνεται μόνο για ανάγνωση

Αν ο SSD δεν επιτρέπει επεξεργασία, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ο SSD σας είναι έτοιμος να χαλάσει. Όταν συμβεί αυτό, ο SSD σας ενδέχεται να αρνηθεί να σας επιτρέψει να εκτελέσετε οποιεσδήποτε λειτουργίες απαιτούν την εγγραφή δεδομένων στο δίσκο.

Ο SSD σας μπορεί να φαίνεται νεκρός για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, αλλά ευτυχώς, μπορείτε ακόμα να ανακτήσετε τα δεδομένα σας εάν ενεργήσετε γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή τη στιγμή, ο SSD σάς επιτρέπει να διαβάζετε τα δεδομένα στη μονάδα δίσκου, που σημαίνει ότι μπορείτε να αντιγράψετε τα δεδομένα σε άλλη μονάδα δίσκου.

Πριν πετάξετε τον SSD που πιστεύετε ότι έχει χαλάσει, συνδέστε τον ως εξωτερικό σκληρό δίσκο ή δευτερεύοντα σκληρό δίσκο σε άλλον υπολογιστή. Βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος από τον SSD καθώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κύρια μονάδα δίσκου του υπολογιστή.

Δείτε επίσης: Backblaze: Τα failures των SSDs είναι όσο και τα αντίστοιχα στους HDDs
καταρρέει

Εάν ο SSD σας βρίσκεται στα πρόθυρα να χαλάσει ή είναι πάνω από πέντε χρονών, το πιο ασφαλές είναι να αγοράσετε έναν αντικαταστάτη. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του:

  • Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες που επηρεάζουν τη μονάδα δίσκου εξασφαλίζοντας καλή ψύξη στον υπολογιστή σας.
  • Αποφύγετε διακοπές ρεύματος και τυχόν ηλεκτρικές διακυμάνσεις.
  • Απελευθερώστε επιπλέον χώρο στον SSD σας για να μετακινήσετε δεδομένα από κακά μπλοκ.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS