ΑρχικήinetApple: Κατηγορείται για παράνομη απόλυση υπαλλήλων

Apple: Κατηγορείται για παράνομη απόλυση υπαλλήλων

Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) έλαβε πρόσφατα επίσημες καταγγελίες από συνδικάτο, οι οποίες υποστηρίζουν ότι πέντε εργαζόμενοι σε Apple Store απολύθηκαν παράνομα λόγω της σύνδεσής τους με συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί και άλλες αντίστοιχες καταγγελίες εναντίον της Apple.

Apple απολύθηκαν

Η ομάδα Communications Workers of America που εκπροσωπεί εργαζόμενους, λέει ότι σε μια περίπτωση, ένας συνδικαλιστής υποβλήθηκε σε πειθαρχική δίωξη επειδή άργησε κατά μέσο όρο ένα λεπτό σε τρεις περιπτώσεις.

Δείτε επίσης: WatchOS 9.4: Δείτε τι νέο υπάρχει για το Apple Watch

Πριν από μερικούς μήνες, οι εργαζόμενοι της Apple άρχισαν να συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν σωματείο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Από τότε, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για διάφορα παράνομα μέτρα κατά των συνδικάτων. Αυτά κυμαίνονται από την υποχρεωτική συμμετοχή σε αντισυνδικαλιστικές συναντήσεις μέχρι την τιμωρία των μελών του συνδικάτου και την απόλυση εργαζομένων που ενθαρρύνουν άλλους υπαλλήλους να ενταχθούν σε σωματείο.

Οι εργαζόμενοι του Apple Store απολύθηκαν παράνομα, σύμφωνα με το συνδικάτο

Σύμφωνα με τις αναφορές που κυκλοφορούν, η ομάδα Communications Workers of America κατηγόρησε την Apple ότι απέλυσε πέντε διοργανωτές συνδικάτων στο Kansas City, σε αντίποινα για συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Οι απολυθέντες εργαζόμενοι, οι οποίοι φαίνεται πως ήταν ενεργοί διοργανωτές σε ένα εκκολαπτόμενο συνδικαλιστικό κίνημα στο Apple store στο Country Club Plaza στο Kansas City, είπαν ότι τιμωρήθηκαν και απολύθηκαν για καθυστέρηση στη δουλειά και ακατάλληλη συμπλήρωση εντύπων.

Δείτε επίσης: Apple TV 4K: Λαμβάνει την υποσχόμενη λειτουργία Quick Media Support

Σύμφωνα με καταγγελίες, η απόλυση υπαλλήλων που συμμετέχουν σε σωματεία για ασήμαντα πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα και σε πολλούς άλλους υπαλλήλους, είναι μια τυπική τεχνική κατάργησης των συνδικάτων.

Η Gemma Wyatt, η οποία εργάστηκε στην Apple στο Kansas City για επτά χρόνια και άρχισε να ασχολείται με συνδικαλιστικές δραστηριότητες την περασμένη άνοιξη, τέθηκε σε πειθαρχική δίωξη αφού έφτασε αργά στη βάρδια της κατά μέσο όρο ένα λεπτό, τρεις φορές το μήνα. Η Apple την απέλυσε στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από δύο ακόμη ζητήματα. Η ίδια είπε ότι αυτό ήταν μια τακτική εκφοβισμού, η οποία φαίνεται να λειτούργησε, καθώς το υπόλοιπο προσωπικό δεν ήταν διατεθειμένο να θέσει τη δουλειά του σε κίνδυνο συμμετέχοντας πιο ενεργά στη διαδικασία δημιουργίας συνδικάτου.

Οι καταγγελίες ισχυρίζονται επίσης ότι οι διευθυντές καταστήματος πραγματοποίησαν διάφορες συναντήσεις με το προσωπικό με σκοπό να τους αποτρέψουν από την ένταξή τους σε ένα σωματείο και τελικά κατέστησαν υποχρεωτική τη συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις. Σύμφωνα με την καταγγελία, αυτό αποτελεί παραβίαση της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας.

Δείτε επίσης: Apple: Διορθώνει το WebKit zero-day που αποκαλύφθηκε σε παλαιότερα iPhone

Οι διαμάχες μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών και των υπαλλήλων τους δεν είναι καινούργια. Τα εργατικά σωματεία στον τομέα της τεχνολογίας αποτέλεσαν βασικό θέμα συζήτησης το 2022, με τους εργαζόμενους σε εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η Activision Blizzard είτε να συνδικαλίζονται είτε να κάνουν γνωστή τη δυσαρέσκειά τους. Οι εταιρείες με τη σειρά τους προσπάθησαν πολλές φορές να εμποδίσουν τις προσπάθειες συνδικαλισμού. Οι νέες καταγγελίες υποδηλώνουν ότι αυτές οι μάχες συνεχίζονται και μέσα στο νέο έτος. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι τα συνδικάτα είναι απαραίτητα για τον αγώνα για τα δικαιώματά τους και τη δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Πηγή: 9to5mac.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS