ΑρχικήinetUK: Η CMA μπλοκάρει την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft

UK: Η CMA μπλοκάρει την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft

Η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Competition and Markets Authority (CMA), ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft.

Activision Blizzard Microsoft

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση μιας ανταγωνιστικής και δίκαιης οικονομίας της αγοράς στο ΗΒ. Με τη διερεύνηση συγχωνεύσεων και εξαγορών, τη διεξαγωγή ερευνών αγοράς και τη λήψη μέτρων κατά των αντιανταγωνιστικών πρακτικών, η CMA συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού, οδηγώντας σε καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, η αρχή δεν είναι σύμφωνη με τη συγχώνευση Microsoft – Activision Blizzard. Είπε ότι αυτή η συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την αναδυόμενη αγορά του cloudgaming δημιουργώντας ένα μονοπώλιο. Πρόσθεσε ότι, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Microsoft θα έχει μερίδιο αγοράς μεταξύ 60 και 70% και θα αποδυναμώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό σε αυτή τη σημαντική αναπτυσσόμενη αγορά.

Δείτε επίσης: Η Google ανησυχεί για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft

Αρχικά, η έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρωνόταν στα ζητήματα cloud, καθώς και στην αγορά του console gaming γενικότερα. Ωστόσο, τον Μάρτιο, δήλωσε πως το δεύτερο ζήτημα μπορεί να μην ήταν τελικά τόσο μεγάλο. Αρχικά, υπήρχαν ανησυχίες ότι η Microsoft θα μπορούσε να μπλοκάρει δημοφιλείς τίτλους της Activision Blizzard, όπως το Call of Duty, το Overwatch και το World of Warcraft από αντίπαλες πλατφόρμες. Η Microsoft προσπάθησε να αποτρέψει αυτές τις ανησυχίες υπογράφοντας ένα σύμφωνο με τη Nintendo για πρόσβαση στο Call of Duty. Κάτι αντίστοιχο έκανε και με τη Sony. Έτσι, η έρευνα επικεντρώθηκε εκ νέου στις ανησυχίες για την αγορά του cloud gaming.

Στην έκθεσή της, η CMA αναφέρει ότι τα δυνατά σημεία της Microsoft ως επωνυμία και ως πάροχος υποδομής έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Η εταιρεία ελέγχει ήδη τα Windows και το Xbox (τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το gaming και τους gamers), καθώς και την υποδομή για την υποστήριξή τους, με τα xCloud και Azure στην πλευρά του cloud. Οι ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι εάν αυτά συνδυάζονταν με τους τίτλους παιχνιδιών της Activision Blizzard, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα στη σφαίρα του cloud gaming. Και ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιούνταν εναντίον της Sony και της Nintendo (ή άλλων εταιρειών του κλάδου), θα μπορούσε ακόμα να υπάρχει ο κίνδυνος των γενικότερων κακών ενός μονοπωλιακού παρόχου.

CMA

Η Microsoft απολαμβάνει ήδη μια ισχυρή θέση και ένα προβάδισμα έναντι άλλων ανταγωνιστών στο cloud gaming και αυτή η συμφωνία θα ενίσχυε αυτό το πλεονέκτημα δίνοντάς της τη δυνατότητα να υπονομεύει νέους και καινοτόμους ανταγωνιστές“.

Δείτε επίσης: Η Microsoft εξηγεί τα θετικά της εξαγοράς της Activision Blizzard

Όπως είπαν οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, το πιο πιθανό είναι ότι χωρίς τη συγχώνευση, η Activision Blizzard “θα άρχιζε να παρέχει παιχνίδια μέσω πλατφορμών cloud στο άμεσο μέλλον“. Αν συνέβαινε αυτό, οι χρήστες θα είχαν μεγαλύτερη επιλογή παρόχων υπηρεσιών από ό,τι αν όλο αυτό το περιεχόμενο ήταν κλειδωμένο μέσα στο οικοσύστημα της Microsoft.

Η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα οδηγήσει σε μια “σημαντική μείωση του ανταγωνισμού“.

Επιπλέον, η CMA θεώρησε ότι τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα της Microsoft δεν είναι αρκετά για να καθησυχάσουν τις ρυθμιστικές αρχές. Για παράδειγμα, ενώ η εταιρεία είχε προσφέρει υποστήριξη κονσόλας για 10 χρόνια σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, “δεν κάλυπτε επαρκώς διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα υπηρεσιών cloud gaming, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητικών υπηρεσιών multi-game“. Μια άλλη ένσταση επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η Microsoft δεν υποσχέθηκε πολλά σε “παρόχους που μπορεί να επιθυμούν να προσφέρουν εκδόσεις παιχνιδιών σε λειτουργικά συστήματα υπολογιστή εκτός των Windows“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές φέρουν αντιρρήσεις για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft. Στις ΗΠΑ, η FTC έχει επίσης αντιταχθεί στη συμφωνία, λέγοντας ότι η Microsoft είχε προηγουμένως υποσχεθεί πράγματα που δεν έκανε. Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, αρχικά αντιτάχθηκε στη συμφωνία για παρόμοιους λόγους ανταγωνισμού, αλλά τώρα φαίνεται ότι έχει αλλάξει γνώμη.

Δείτε επίσης: Εξαγορά της Activision Blizzard από Microsoft: Εγείρει ανησυχίες

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Activision Blizzard, Bobby Kotick, δημοσίευσε ένα σημείωμα (μέσω του Substack) λέγοντας ότι αν και τα νέα δεν είναι αυτά που ήθελε, “απέχει πολύ από τον τελικό λόγο για αυτήν τη συμφωνία”. Πρόσθεσε ότι η Microsoft θα αμφισβητήσει την απόφαση, λέγοντας ότι ο αποκλεισμός της συμφωνίας θα “πνίξει τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη βιομηχανία gaming του Ηνωμένου Βασιλείου“. Ο Αντιπρόεδρος της Microsoft και Πρόεδρος, Brad Smith, είπε στο Twitter ότι η απόφαση “φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει μια εσφαλμένη κατανόηση αυτής της αγοράς και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί πραγματικά η σχετική τεχνολογία cloud“.

Πηγή: www.engadget.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS