ΑρχικήyoutubeΑστεροειδής σε τροχιά γύρω από τη Γη ίσως είναι κομμάτι της Σελήνης

Αστεροειδής σε τροχιά γύρω από τη Γη ίσως είναι κομμάτι της Σελήνης

Υπάρχει ένας μικρός αριθμός αντικειμένων που οι επιστήμονες ονομάζουν οιονεί δορυφόρους και περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ένας από αυτούς ονομάζεται Kamo’oalewa και είναι ένας αστεροειδής κοντά στη Γη. Μοιάζει με τη Σελήνη σε ορισμένες πτυχές και θα μπορούσε να είναι ένα τμήμα της.

Δείτε επίσης: Κολοσσιαίος αστεροειδής θα έρθει πιο κοντά στη Γη απ’ ό,τι έχει έρθει ποτέ το φεγγάρι

Αστεροειδής

O αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 2016 με το Pan-STARRS στο Αστεροσκοπείο Haleakala. Είναι ένα ασυνήθιστο αντικείμενο επειδή η τροχιά του αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αλλά καθώς αλλάζει, παραμένει πάντα κοντά στη Γη.

Αξιοσημείωτη είναι και η επιφάνειά του. Αντανακλά το φως με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η Σελήνη, χάρη στην παρουσία πυριτικών αλάτων. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ένδειξη για την προέλευσή του, αλλά δεν είναι η μόνη. Ενώ ο Kamo’oalewa δεν είναι ο μόνος οιονεί δορυφόρος, είναι ωστόσο ο μικρότερος, ο πλησιέστερος και ο πιο σταθερός από αυτούς.

Μια νέα μελέτη εξετάζει την τροχιά του αντικειμένου για να κατανοήσει εάν θα μπορούσε να προέρχεται από τη Σελήνη. Η μελέτη ονομάζεται Orbital pathways for a Lunar-Ejecta Origin of the Near-Earth Asteroid Kamo`oalewa. Ο βασικός συγγραφέας είναι ο Jose Daniel Castro-Cisneros από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Μερικές φορές, μικρά σώματα στο Ηλιακό Σύστημα δεν ακολουθούν ηλιοκεντρικές τροχιές. Αντίθετα, λόγω των τροχιακών συντονισμών, μπορούν να μοιράζονται την τροχιά ενός πλανήτη. Αυτά ονομάζονται συν-τροχιακά αντικείμενα.

Ο Kamo’oalewa βρίσκεται πέρα ​​από τη σφαίρα Χιλ της Γης, η οποία είναι μια περιοχή του διαστήματος που κυριαρχεί στην έλξη των δορυφόρων. Η Σελήνη βρίσκεται μέσα στη σφαίρα Χιλ και παρόλο που η τροχιά της υπόκειται σε μικρές διαταραχές και αλλαγές, είναι αρκετά σταθερή. Αλλά ο Kamo’oalewa είναι έξω από τη σφαίρα και η τροχιά του είναι εξαιρετικά ελλειπτική. Ονομάζεται οιονεί δορυφόρος επειδή ο Ήλιος ασκεί μεγαλύτερη έλξη σε αυτόν από τη Γη.

Δείτε ακόμα: NASA: Ο αστεροειδής 2023 DW μπορεί να χτυπήσει τη Γη το 2046
Σελήνη

Δεδομένου ότι δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να παρακολουθήσουν την ιστορία της Σελήνης, οι επιστήμονες κάνουν το επόμενο καλύτερο πράγμα. Χρησιμοποιούν υπολογιστές για να προσομοιώσουν συμβάντα με μεγάλη ποικιλία τιμών μεταβλητών και να δουν τι βρίσκουν. Σε αυτό το άρθρο, οι ερευνητές μοντελοποίησαν σωματίδια που εκτοξεύτηκαν από τη Σελήνη λόγω συγκρούσεων.

Τα περισσότερα από τα σωματίδια στην προσομοίωσή τους φεύγουν από τη γειτονιά της Γης και της Σελήνης και μεταβαίνουν σε τροχιές γύρω από τον Ήλιο, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη. Η κυρίαρχη μάζα του Ήλιου επηρεάζει τα πάντα στο Ηλιακό Σύστημα.

Αλλά μερικά δεν εισέρχονται σε ηλιοκεντρικές τροχιές. Αντίθετα, καταλαμβάνουν τροχιές παρόμοιες με την τροχιά του Kamo’oalewa.

Ο Kamo’oalewa έχει μέτρια εκλειπτική κλίση περίπου 8°. Στην προσομοίωση, τα περισσότερα εκτοξευόμενα σωματίδια έχουν κλίσεις ακόμη μικρότερες από αυτήν, συνήθως μεταξύ 1° και 3°. Αλλά μερικά από αυτά έφτασαν σε υψηλότερες κλίσεις παρόμοιες με του Kamo’oalewa.

Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο Kamo’oalewa δεν χρειάζεται να έχει ξεκινήσει το ταξίδι του με τη μεγαλύτερη κλίση του σε σύγκριση με άλλα σωματίδια. Η κλίση του επίσης δεν μένει στις 8°. Κατά τη διάρκεια κοντινών προσεγγίσεων στη Γη, βιώνει άλματα στην κλίση που πραγματοποιούνται σε εκατοντάδες χρόνια και στη συνέχεια αλλάζει πάλι.

Αν οι επιστήμονες μπορέσουν να αποδείξουν ότι ο Kamo’oalewa είναι ένα κομμάτι της Σελήνης, τότε αυτό θα ανοίξει μερικές ενδιαφέρουσες πιθανότητες. Θα ήταν το πρώτο και «… θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για κοσμοχημική μελέτη ως δείγμα αρχαίου σεληνιακού υλικού», γράφουν οι συγγραφείς.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε αστεροειδής «δολοφόνος» που ταξιδεύει προς τη Γη

Υπάρχει συζήτηση για αποστολές στον Kamo’oalewa, αλλά μπορεί να μην είναι πολύ έντονη. Αν όλες ή κάποιες από αυτές τις αποστολές επιτύχουν, θα μπορέσουμε εν τέλει να διαπιστώσουμε αν το Kamo’oalewa είναι πράγματι ένα τμήμα της Σελήνης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS