ΑρχικήSecurityBandit Stealer: Νέο info-stealer malware στοχεύει browsers και crypto wallets

Bandit Stealer: Νέο info-stealer malware στοχεύει browsers και crypto wallets

Το Bandit Stealer είναι ένα καινούριο malware που κλέβει πληροφορίες (info-stealer) και στοχεύει πολλούς browsers και crypto wallets. Οι ερευνητές της Trend Micro ανακάλυψαν το νέο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο είναι γραμμένο στη γλώσσα Go.

Bandit Stealer info-stealer malware

Προς το παρόν, το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει μόνο συστήματα Windows, αλλά οι ειδικοί τόνισαν ότι θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες πλατφόρμες.

Το info-stealer προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το runas.exe, ένα βοηθητικό command-line utility program στα λειτουργικά συστήματα (OS) Windows, που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν συγκεκριμένα προγράμματα ή εντολές με credentials χρήστη ή δικαιώματα, άλλα από αυτά από τον λογαριασμό του τρέχοντος χρήστη. Αυτό αυξάνει τα προνόμια του χρήστη και το malware εκτελείται με πρόσβαση διαχειριστή, επιτρέποντας στον χρήστη του βοηθητικού προγράμματος να εκτελεί κακόβουλες δραστηριότητες χωρίς να εντοπιστεί ή να αποκλειστεί από μέτρα ασφαλείας.

Δείτε επίσης: CISA: Προειδοποιεί ομοσπονδιακούς οργανισμούς για το πρόσφατο Barracuda zero-day bug

Ωστόσο, η Trend Micro δηλώνει ότι το Bandit Stealer αποτυγχάνει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο επειδή πρέπει να παρέχει τα κατάλληλα credentials.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Bandit Stealer malware εκτελεί μερικούς ελέγχους για να προσδιορίσει εάν εκτελείται σε περιβάλλον sandbox ή testing περιβάλλον.

Στη συνέχεια, το κακόβουλο λογισμικό τερματίζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με λύσεις κατά των malware.

Το Bandit Stealer malware δημιουργεί και διατηρεί persistence. Μόλις πραγματοποιηθεί το persistence, το Bandit Stealer συλλέγει τις κλεμμένες πληροφορίες του θύματος και τις αποθηκεύει στο φάκελο “vicinfo” στο <C:\Users\<Username>\AppData\Local\>.

Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό σαρώνει για συγκεκριμένα browser extensions που σχετίζονται με cryptocurrency wallets ελέγχοντας το path των browser extensions“, αναφέρει η έκθεση που δημοσίευσε η Trend Micro.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Bandit Stealer μπορεί ακόμα να συλλέγει Telegram sessions για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, επιτρέποντας την πλαστοπροσωπία και κακόβουλες ενέργειες όπως η πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα και δεδομένα που σχετίζονται με τον παραβιασμένο λογαριασμό.

Δείτε επίσης: Firewall της Zyxel επηρεάζονται από δύο ελαττώματα ασφαλείας

Πώς γίνεται η μόλυνση;

Οι χρήστες ενδέχεται να λάβουν το info-stealer κατά την επίσκεψη κακόβουλων ιστοτόπων ή ανοίγοντας ένα κακόβουλο συνημμένο σε ένα phishing μήνυμα. Το συνημμένο είναι ένα self-extracting archive που εκτελεί το αρχείο hot.exe για να ξεκινήσει η διαδικασία μόλυνσης. Ανοίγει επίσης ένα ακίνδυνο έγγραφο του Word για να μην καταλάβει ο χρήστης ότι υπάρχει κάτι ύποπτο.

Ενώ το Bandit Stealer αναπτύχθηκε ειδικά για να λειτουργεί σε συστήματα Windows, έχουμε παρατηρήσει την παρουσία εντολών Linux“, καταλήγει η αναφορά που δημοσιεύτηκε από την Trend Micro. “Είναι πιθανό αυτές οι εντολές να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές επιθέσεις σε πολλαπλές πλατφόρμες“.

crypto

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προγραμματιστές ενημερώνουν συνεχώς τις δυνατότητες του malware.

Μέχρι τη σύνταξη αυτού του άρθρου, δεν έχουμε εντοπίσει καμία ενεργή ομάδα απειλής που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, λόγω της πρόσφατης εμφάνισής του και των περιορισμένων δεδομένων για τη λειτουργία του. Δεν έχουμε παρατηρήσει ίχνη του τι μπορεί να έκανε η ομάδα με τις πληροφορίες που έχει κλέψει, καθώς το κακόβουλο λογισμικό βρίσκεται στα αρχικά του στάδια. Ωστόσο, ο επιτιθέμενος μπορεί δυνητικά να τα εκμεταλλευτεί για σκοπούς όπως κλοπή ταυτότητας, οικονομικό κέρδος, παραβιάσεις δεδομένων, επιθέσεις credential stuffing και κλοπή λογαριασμών“.

Δείτε επίσης: Το νέο CosmicEnergy malware που συνδέεται με τη Ρωσία στοχεύει βιομηχανικά συστήματα

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην έκθεση της Trend Micro.

Το malware κλοπής πληροφοριών (info-stealer) είναι μια σοβαρή απειλή στον κυβερνοχώρο που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι χάκερ χρησιμοποιούν αυτό το κακόβουλο λογισμικό για να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Για να προστατευτείτε από αυτή την απειλή, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κρατήστε ενημερωμένο το antivirus σας
  • Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Η κυβερνοασφάλεια είναι μια συνεχής διαδικασία και θα πρέπει να συνεχίσετε να ενημερώνετε τα μέτρα ασφαλείας σας και να εκπαιδεύεστε για τις πιο πρόσφατες απειλές για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Πηγή: securityaffairs.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS