ΑρχικήsecurityDeepfake & Sextortion: Απατεώνες δημιουργούν ακατάλληλο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τα social media σας

Deepfake & Sextortion: Απατεώνες δημιουργούν ακατάλληλο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τα social media σας

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) προειδοποιεί για μια επικίνδυνη τάση, κατά την οποία κακόβουλοι χρήστες δημιουργούν deepfake περιεχόμενο στα πλαίσια επιθέσεων sextortion ή αλλιώς σεξουαλικού εκβιασμού.

Το Sextortion είναι μια μορφή διαδικτυακού σεξουαλικού εκβιασμού, όπου οι δράστες απειλούν τους στόχους τους με δημόσια διαρροή εικόνων και βίντεο που έκλεψαν (μέσω hacking) ή απέκτησαν (μέσω εξαναγκασμού). Οι δράστες συνήθως ζητούν χρήματα από τα θύματα για να μην δημοσιεύσουν το ακατάλληλο υλικό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το ακατάλληλο υλικό δεν είναι καν πραγματικό, με τους φορείς απειλών να προσποιούνται μόνο ότι έχουν πρόσβαση για να φοβίσουν τα θύματα να πληρώσουν.

Το FBI προειδοποιεί ότι οι εκβιαστές κλέβουν δημοσίως διαθέσιμες εικόνες των στόχων τους, όπως φυσιολογικές φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύονται σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, γίνεται επεξεργασία αυτών των εικόνων με εργαλεία δημιουργίας deepfake περιεχομένου που τις μετατρέπουν σε σεξουαλικό περιεχόμενο.

Δείτε επίσης: Πάνω από 60.000 Android apps μόλυναν συσκευές με adware

Αν και οι εικόνες ή τα βίντεο που παράγονται δεν είναι αυθεντικά, φαίνονται πολύ αληθινά, επομένως οι επιτιθέμενοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να εκβιάσουν τα θύματα, καθώς η αποστολή αυτού του υλικού στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους φίλους θα μπορούσε να προκαλέσει στα θύματα μεγάλα προβλήματα.

deepfake

Από τον Απρίλιο του 2023, το FBI παρατήρησε μια αύξηση στα θύματα σεξουαλικού εκβιασμού. Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν τη χρήση ψεύτικων εικόνων ή βίντεο που δημιουργήθηκαν από περιεχόμενο που είχαν δημοσιεύσει οι ίδιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παραχώρησαν στους δράστες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια συνομιλιών μέσω βίντεο.

“Βάσει πρόσφατων καταγγελιών θυμάτων, οι κακόβουλοι παράγοντες απαιτούσαν συνήθως:

1. Πληρωμή (π.χ. χρήματα, δωροκάρτες) με απειλές για κοινή χρήση των εικόνων ή βίντεο με μέλη της οικογένειας ή φίλους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

2. Οι δράστες ζητούσαν από το θύμα να στείλει πραγματικές εικόνες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου

Το FBI λέει ότι οι δημιουργοί ακατάλληλου περιεχομένου μερικές φορές παραλείπουν το μέρος του εκβιασμού και δημοσιεύουν τα deepfake βίντεο απευθείας σε πορνογραφικούς ιστότοπους, εκθέτοντας τα θύματα χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.

Δείτε επίσης: Το νέο ‘PowerDrop’ PowerShell malware στοχεύει την αεροδιαστημική βιομηχανία των ΗΠΑ

Σε άλλες περιπτώσεις, ο εκβιασμός έρχεται μετά. Δηλαδή, οι εκβιαστές ανεβάζουν στο διαδίκτυο το ακατάλληλο περιεχόμενο και χρησιμοποιούν αυτές τις δημόσιες μεταφορτώσεις για να πιέσουν περαιτέρω τα θύματα και να ζητήσουν χρήματα.

Το FBI αναφέρει ότι αυτή η τάση έχει, δυστυχώς, επηρεάσει και τους ανηλίκους.

Πώς να προστατευτείτε;

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν deepfake βίντεο και να επεξεργάζονται γενικά εικόνες είναι συχνά διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο περιβάλλον για όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ρεαλιστικά βίντεο από μία μόνο εικόνα του προσώπου του στόχου, χωρίς να απαιτείται επιπλέον εκπαίδευση ή σύνολο δεδομένων. Πολλά από αυτά τα εργαλεία διαθέτουν ενσωματωμένες προστασίες για την αποφυγή κακής χρήσης, αλλά αυτά που πωλούνται σε “υπόγεια φόρουμ” και σε αγορές του dark web δεν διαθέτουν.

Το FBI συνιστά στους γονείς να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους και να τους μιλούν συνεχώς για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.

sextortion σεξουαλικός εκβιασμός

Επιπλέον, σημαντική είναι και μια διαδικτυακή αναζήτηση για να προσδιορίσουν το μέγεθος της έκθεσης των παιδιών στο διαδίκτυο και να αναλάβουν δράση για την κατάργηση πιθανού ακατάλληλου περιεχομένου.

Οι ενήλικες που δημοσιεύουν εικόνες ή βίντεο στο διαδίκτυο θα πρέπει, επίσης, να προσέχουν και να περιορίζουν την προβολή περιεχομένου σε έναν μικρό κύκλο φίλων. Ταυτόχρονα, τα πρόσωπα των παιδιών πρέπει να είναι πάντα θολά ή καλυμμένα.

Δείτε επίσης: Η ομάδα Cyclops ransomware προσφέρει Go-based info stealer σε κυβερνοεγκληματίες

Εάν ανακαλύψετε περιεχόμενο deepfake που σας απεικονίζει σε πορνογραφικούς ιστότοπους, απευθυνθείτε στις αρχές και επικοινωνήστε με την πλατφόρμα για να ζητήσετε την κατάργηση του προσβλητικού υλικού.

Τέλος, μην παρέχετε χρήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας σε άγνωστα άτομα. Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των δραστών δεν εγγυάται ότι οι ευαίσθητες φωτογραφίες ή το περιεχόμενό σας δεν θα κοινοποιηθούν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε πρόσφατα έναν νόμο που ταξινομεί τη μη συναινετική κοινή χρήση των deepfakes ως έγκλημα. Τα deepfake videos είναι μια τεχνολογία που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν και να είμαστε προσεκτικοί στο τι βλέπουμε και τι δείχνουμε στο Διαδίκτυο.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS