ΑρχικήinetJohn Goodenough: Πέθανε ο δημιουργός των μπαταριών ιόντων λιθίου

John Goodenough: Πέθανε ο δημιουργός των μπαταριών ιόντων λιθίου

Ο John Goodenough, συν – δημιουργός των μπαταριών ιόντων λιθίου πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών.

John Goodenough πέθανε

Σύμφωνα με ανακοίνωση του University of Texas at Austin, ο Δρ John B. Goodenough, ένας από τους επιστήμονες που με το έργο του επηρέασε θετικά την τεχνολογία και τον κόσμο εν γένει, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών.

Ο Goodenough είναι κυρίως γνωστός για την εργασία του στη δημιουργία μπαταριών ιόντων λιθίου. Πρόκειται για τη γνωστή επαναφορτιζόμενη μπαταρία που χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλές τεχνολογικές συσκευές, από κονσόλες παιχνιδιών έως smartphone.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ήταν οι πρώτες πραγματικά φορητές και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για να αναπτυχθούν.

Δείτε επίσης: Αποκαλύφθηκαν οι προδιαγραφές οθόνης και μπαταρίας της σειράς Galaxy Tab S9

Το 2019, ο John Goodenough, μαζί με τους Stanley Whittingham και Akira Yoshino, τιμήθηκαν από κοινού με το Νόμπελ Χημείας για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Goodenough ήταν το γηραιότερο άτομο που βραβεύτηκε με Nobel.

Αυτή η επαναφορτιζόμενη μπαταρία έθεσε τα θεμέλια των ασύρματων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές“, δήλωσε η Royal Swedish Academy of Sciences κατά την απονομή του βραβείου.

Κάνει επίσης δυνατό έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα, καθώς χρησιμοποιείται για τα πάντα, από την τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές”.

Δείτε επίσης: Android 14: Δείχνει την υγεία της μπαταρίας αλλά μπορεί να μην είναι σωστή

μπαταρίες ιόντων λιθίου

Ζήσε μέχρι τα 97 και μπορείς να κάνεις τα πάντα“, είπε ο Goodenough όταν έλαβε το Νόμπελ, προσθέτοντας ότι ήταν ευγνώμων που δεν αναγκάστηκε να αποσυρθεί στα 65 του.

Σχετικά με τις μπαταρίες, είχε πει τότε: “Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο και θα βοηθούσε σε μερικά πράγματα“, είπε ο Goodenough, “αλλά ποτέ δεν ονειρευόμασταν ότι θα έφερε επανάσταση στα ηλεκτρονικά και οτιδήποτε άλλο“.

Η κληρονομιά του John Goodenough ως λαμπρού επιστήμονα είναι ανυπολόγιστη – οι ανακαλύψεις του βελτίωσαν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο“, δήλωσε ο πρόεδρος του UT Austin, Jay Hartzell. “Ήταν ηγέτης της επιστημονικής έρευνας για πολλές δεκαετίες και δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας“.

Δείτε επίσης: PowerX: Το ηλεκτρικό δεξαμενόπλοιο που λειτουργεί με 96 μπαταρίες

Γεννημένος στην Ιένα της Γερμανίας το 1922, ο John Goodenough μεγάλωσε στις ΗΠΑ και απέκτησε PhD στη χημεία από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ο Goodenough ήταν επικεφαλής του εργαστηρίου ανόργανης χημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία όταν έκανε την ανακάλυψη ιόντων λιθίου. Έγινε μέλος της σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας το 1986, και δίδασκε και ερευνούσε μέχρι και τώρα.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS