ΑρχικήSecurityGoogle Play: Δημοφιλείς εφαρμογές file manager ήταν spyware

Google Play: Δημοφιλείς εφαρμογές file manager ήταν spyware

Οι εφαρμογές διαχείρισης αρχείων File Recovery and Data Recovery και File Manager, με 1,5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις στο Google Play, ήταν στην πραγματικότητα spyware.

Ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν δύο κακόβουλες εφαρμογές διαχείρισης αρχείων στο Google Play με συνολικό αριθμό εγκαταστάσεων άνω του 1,5 εκατομμυρίου. Αυτές οι εφαρμογές συγκέντρωναν υπερβολικά πολλά δεδομένα από τους χρήστες, πολύ περισσότερα από τα απαραίτητα για την παροχή των υπηρεσιών που υπόσχονται.

Google Play spyware

Οι δύο εφαρμογές από τον ίδιο εκδότη μπορεί να ξεκινήσουν αυτόματα χωρίς την αλληλεπίδραση του χρήστη και να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα, με στόχο να τα στείλουν σε διακομιστές στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές είναι στην πραγματικότητα spyware.

Οι ερευνητές ανέφεραν την κακόβουλη συμπεριφορά των εφαρμογών στη Google, και η εταιρεία τις αφαίρεσε από το Play Store. “Αυτές οι εφαρμογές έχουν καταργηθεί από το Google Play. Το Google Play Protect προστατεύει τους χρήστες από εφαρμογές που είναι γνωστό ότι περιέχουν κακόβουλο λογισμικό”, ανέφερε η εταιρεία στο Bleeping Computer.

Δείτε επίσης: Στο Google Play βρέθηκε Android spyware καμουφλαρισμένο ως VPN

Οι δύο spyware εφαρμογές είναι η File Recovery and Data Recovery (που προσδιορίζεται ως “com.spot.music.filedate” σε συσκευές), και η File Manager (μπορεί να αναγνωριστεί στις συσκευές ως “com.file.box.master.gkd”). Η πρώτη εφαρμογή έχει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εγκαταστάσεις, ενώ η δεύτερη τουλάχιστον 500.000.

Οι δύο εφαρμογές ανακαλύφθηκαν από ερευνητές της εταιρείας Pradeo. Η περιγραφή τους στην ενότητα “Ασφάλεια δεδομένων” του Google Play αναφέρει ότι δεν συλλέγονται δεδομένα χρήστη από τη συσκευή.

Ωστόσο, η Pradeo διαπίστωσε ότι οι εφαρμογές κλέβουν τα ακόλουθα δεδομένα:

  • Λίστα επαφών χρηστών, συνδεδεμένους λογαριασμούς email και κοινωνικά δίκτυα
  • Εικόνες, αρχεία ήχου και βίντεο που διαχειρίζονται οι εφαρμογές
  • Αριθμός έκδοσης λειτουργικού συστήματος
  • Μάρκα και μοντέλο συσκευής
  • Τοποθεσία χρήστη σε πραγματικό χρόνο
  • Κωδικός χώρας
  • Όνομα παρόχου δικτύου
  • Κωδικός δικτύου του παρόχου SIM
Google Play εφαρμογές διαχείρισης αρχείων

Οι δύο εφαρμογές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάποιες από τις παραπάνω πληροφορίες για να εξασφαλίσουν καλή απόδοση και συμβατότητα. Ωστόσο, πολλά από τα δεδομένα που συλλέγονται δεν είναι απαραίτητα για τη διαχείριση αρχείων ή τις λειτουργίες ανάκτησης δεδομένων. Τα συλλέγουν, επειδή στην πραγματικότητα είναι spyware. Και μάλιστα, τα δεδομένα συλλέγονται κρυφά, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Δείτε επίσης: Rekoobe Malware: Στοχεύει ευάλωτους Linux servers

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα ότι οι δύο κακόβουλες εφαρμογές κρύβουν τα εικονίδια στην αρχική οθόνη για να κάνουν πιο δύσκολη την εύρεση και την αφαίρεσή τους από τη συσκευή των θυμάτων. Μπορούν, επίσης, να κάνουν κατάχρηση των αδειών που εγκρίνει ο χρήστης κατά την εγκατάσταση, για να προχωρήσουν σε επανεκκίνηση της συσκευής και εκκίνηση στο παρασκήνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αναζήτηση εφαρμογών στα online καταστήματα, συχνά θεωρούμε πως οι εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί από πολλούς χρήστες είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές. Στην παρούσα περίπτωση, οι δύο εφαρμογές έχουν μεγάλο αριθμό χρηστών, αλλά δεν υπάρχουν κριτικές. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οι δημιουργοί των apps χρησιμοποίησαν install farm ή mobile device emulators για να παραποιήσουν τους αριθμούς και να ενισχύσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για δημοφιλείς και αξιόπιστες εφαρμογές.

Android adware
Google Play: Δημοφιλείς εφαρμογές file manager ήταν spyware

Ο έλεγχος των κριτικών που έχουν κάνει άλλοι χρήστες, είναι απαραίτητος πριν την εγκατάσταση μιας εφαρμογής, καθώς μπορεί να ενημερωθούμε για περίεργη συμπεριφορά του app.

Δείτε επίσης: Microsoft Teams: Το εργαλείο TeamsPhisher εκμεταλλεύεται σφάλμα του

Επιπλέον, άλλες προφυλάξεις που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης από κάποιο malware μέσω κακόβουλων εφαρμογών, είναι η λήψη εφαρμογών μόνο από αξιόπιστες πηγές, ο έλεγχος των αδειών που ζητούν τα apps, η τακτική ενημέρωση εφαρμογών, η χρήση αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας και η αποφυγή δημόσιων δικτύων Wi-Fi. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να προστατεύσουμε την κινητή συσκευή μας από απειλές ασφαλείας και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη των εφαρμογών για κινητά.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS