ΑρχικήYoutubeΤιτανικός: Πώς ανακαλύφθηκε το ναυάγιο; (η αληθινή ιστορία)

Τιτανικός: Πώς ανακαλύφθηκε το ναυάγιο; (η αληθινή ιστορία)

Όλοι γνωρίζουμε τον Τιτανικό, το βρετανικό πλοίο που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού, όταν προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο. Γνωρίζουμε, όμως, όλοι πότε και πώς εντοπίστηκε το ναυάγιο του Τιτανικού;

Ο Τιτανικός βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό λόγω πρόσκρουσης σε παγόβουνο κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη. Από τα περίπου 2.230 άτομα που βρίσκονταν πάνω (επιβάτες και πλήρωμα), περισσότερα από 1.500 έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα βύθιση υπερωκεάνιου ή κρουαζιερόπλοιου σε συνθήκες ειρήνης. Το ειρωνικό ήταν ότι το παρατσούκλι του Τιτανικού ήταν “ο αβύθιστος“.

Τιτανικός ναυάγιο

Σχεδόν αμέσως μετά τη βύθισή του, έγιναν προσπάθειες να ανακτηθούν τα συντρίμμια και οι σοροί των θυμάτων. Αλλά η περιορισμένη τεχνολογία κατάδυσης της εποχής εμπόδισε τις προσπάθειες.

Για περισσότερα από 70 χρόνια, από τότε που βυθίστηκε ο Τιτανικός, η τοποθεσία των συντριμμιών του αποτελούσε ένα μυστήριο.

Δείτε επίσης: Τιτανικός – υποβρύχιο Titan έκρηξη: Το χρονικό της μοιραίας αποστολής

Τελικά, τα συντρίμμια βρέθηκαν το 1985, κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησης του ωκεανού από τον πρώην αξιωματικό του Ναυτικού και ωκεανογράφο Robert Ballard και τον Γάλλο ωκεανογράφο Jean-Louis Michel. Ωστόσο, βασικός στόχος της εξερεύνησης δεν ήταν η εύρεση του ναυαγίου του Τιτανικού, αλλά η μυστική εύρεση των ναυαγίων δύο πυρηνικών υποβρυχίων, του USS Scorpion και του USS Thresher.

Φυσικά, κανείς δεν το γνώριζε αυτό μέχρι το 2008, όταν ο Ballard αποκάλυψε την πραγματική φύση της αποστολής στο National Geographic.

Το 1982, ο Ballard μίλησε με το Ναυτικό των ΗΠΑ για να ζητήσει χρηματοδότηση για μια καινούργια υποβρύχια τεχνολογία που θα βοηθούσε στην εύρεση του Τιτανικού. Το Ναυτικό συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το έργο, αλλά μόνο αν αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιούνταν πρώτα για να βρεθούν τα βυθισμένα υποβρύχια. Τα δύο υποβρύχια είχαν βυθιστεί τη δεκαετία του 1960.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμφώνησε ότι ο Ballard θα μπορούσε να αναζητήσει τον Τιτανικό εάν έμενε χρόνος από την αποστολή για την εύρεση των υποβρυχίων.

Δείτε επίσης: Τιτανικός: Νέες 3D σαρώσεις δείχνουν το ναυάγιο με λεπτομέρειες

ανακάλυψη Τιτανικός ναυάγιο

Τα υποβρύχια βρέθηκαν και είχαν μείνει 12 ημέρες τις οποίες ο Ballard μπορούσε να αξιοποιήσει για να βρει τον Τιτανικό. Ο ωκεανογράφος και ο συνεργάτης του κατάλαβαν ότι θα ήταν πιο εύκολο να εντοπίσουν την περιοχή μέσω των διάσπαρτων συντριμμιών του πλοίου.

Το γαλλικό σκάφος Le Suroit σάρωσε το βυθό με σόναρ και εντόπισε ανωμαλίες τις οποίες ερεύνησε στη συνέχεια ο Ballard με κάμερες.

Η στιγμή που όλοι περίμεναν ήρθε την 1η Σεπτεμβρίου 1985, όταν ο Γάλλος μηχανικός Jean-Louis Michel είδε κάτι περίεργο στην οθόνη όπου προβάλλονταν οι ζωντανές εικόνες.

Το ναυάγιο είχε επιτέλους βρεθεί. Βρισκόταν 21,2 χιλιόμετρα από το εσφαλμένο στίγμα που μετέδωσε ο ασυρματιστής του Τιτανικού λίγο πριν χαθεί.

Δείτε επίσης: Υποβρύχιο Titan: Θα βρεθεί ποτέ κάποιο ίχνος των επιβατών;

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν περίμενε ποτέ να βρω τον Τιτανικό και έτσι όταν συνέβη αυτό, ήταν πολύ νευρικοί λόγω της δημοσιότητας“, είπε ο Ballard σχετικά με την μυστική αποστολή για την εύρεση των υποβρυχίων. “Αλλά οι άνθρωποι ήταν τόσο συγκεντρωμένοι στον θρύλο του Τιτανικού που ποτέ δεν συνέδεσαν τις κουκκίδες“.

Ο Ballard αποκάλυψε την αλήθεια για την αποστολή που οδήγησε στην εύρεση του Τιτανικού, 23 χρόνια αργότερα.

Η βύθιση του Τιτανικού ήταν μια τεράστια τραγωδία, ωστόσο εξακολουθεί να κρατά την προσοχή μας και να μας αιχμαλωτίζει πάνω από έναν αιώνα αργότερα. Η σύγκρουση παλιού και νέου, το ανθρώπινο στοιχείο της ιστορίας, τα πολλά μυστήρια που εξακολουθούν να περιβάλλουν το πλοίο και η διαρκής οπτική έλξη του πλοίου, όλα συμβάλλουν στη διαχρονική γοητεία του. Τελικά, ο Τιτανικός είναι μια υπενθύμιση της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ζωής. Είναι μια ιστορία που θα συνεχίσουμε να λέμε και να διηγούμαστε στις επόμενες γενιές.

Πηγή: www.businessinsider.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS