ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαIBM και NASA συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν το GPT των Επιστημών της...

IBM και NASA συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν το GPT των Επιστημών της Γης

Η NASA εκτιμά ότι οι επιστημονικές αποστολές της για τη Γη θα δημιουργήσουν περίπου ένα τέταρτο εκατομμυρίου terabytes δεδομένων μόνο το 2024. Προκειμένου οι επιστήμονες του κλίματος και η ερευνητική κοινότητα να διερευνήσουν αποτελεσματικά αυτές τις ομάδες ακατέργαστων δορυφορικών δεδομένων, η IBM, η HuggingFace και η NASA συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο γεωχωρικών θεμελίων ανοιχτού κώδικα που θα χρησιμεύσει ως βάση για μια νέα κατηγορία τεχνητής νοημοσύνης για το κλίμα και την επιστήμη της γης που μπορεί να παρακολουθεί την αποψίλωση των δασών, να προβλέπει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να συγκρατεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Δείτε επίσης: Η NASA εντόπισε μήνυμα «καρδιακού παλμού» από το Voyager 2

Για το εν λόγω έργο, η IBM αξιοποίησε το πρόσφατα κυκλοφορημένο Watsonx.ai της, ως το θεμελιώδες μοντέλο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του εναρμονισμένου δορυφόρου HLS της NASA για έναν χρόνο. Αυτά τα δεδομένα συλλέγονται από το ζεύγος δορυφόρων Sentinel-2 του ESA, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για να αποκτούν υψηλής ανάλυσης οπτικές εικόνες πάνω από την ξηρά και τις παράκτιες περιοχές σε 13 φασματικές ζώνες.

Από την πλευρά της, η HuggingFace φιλοξενεί το μοντέλο στην πλατφόρμα AI ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με την IBM, βελτιστοποιώντας το μοντέλο σε «δεδομένα με ετικέτα για χαρτογράφηση πλημμυρών και burn scar», η ομάδα μπόρεσε να βελτιώσει την απόδοση του μοντέλου κατά 15% σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση του χρησιμοποιώντας τα μισά δεδομένα.

Δείτε επίσης: Voyager 2: Βλάβη στην επικοινωνία του με τη NASA

“Ο ουσιαστικός ρόλος των τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα για την επιτάχυνση κρίσιμων περιοχών ανακάλυψης όπως η κλιματική αλλαγή δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρος”, δήλωσε ο Sriram Raghavan, Αντιπρόεδρος της IBM Research AI, σε ένα δελτίο τύπου.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS