ΑρχικήyoutubeChandrayaan-3 φεγγάρι: Οι επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί

Chandrayaan-3 φεγγάρι: Οι επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί

Το rover που στάλθηκε στο φεγγάρι στα πλαίσια της ινδικής αποστολής Chandrayaan-3, ολοκλήρωσε τη βόλτα του στη σεληνιακή επιφάνεια και συγκεκριμένα στο νότιο πόλο του φεγγαριού και τώρα βρίσκεται σε sleep mode. Το rover έφτασε στο φεγγάρι στις 23 Αυγούστου και εξερευνούσε την περιοχή για περίπου δύο εβδομάδες.

Το rover ολοκληρώνει τις αποστολές του. Τώρα είναι σταθμευμένο με ασφάλεια και έχει τεθεί σε sleep mode“, ανέφερε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας το Σάββατο.

Τα paylodas του rover είναι απενεργοποιημένα και τα δεδομένα που συνέλεξε έχουν ήδη σταλεί στη Γη μέσω του lander, για ανάλυση.

Το lander και το rover της ινδικής αποστολής Chandrayaan-3 αναμενόταν να λειτουργήσουν για μία σεληνιακή ημέρα, η οποία ισούται με 14 ημέρες στη Γη.

Δείτε επίσης: Chandrayaan-3: Η Ινδία μετρά τη θερμοκρασία στο νότιο πόλο του φεγγαριού για πρώτη φορά

Αυτή τη στιγμή, η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη. Το ηλιακό πάνελ είναι προσανατολισμένο ώστε να δέχεται το φως κατά την επόμενη ανατολή του ηλίου που αναμένεται στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. Ο δέκτης παραμένει αναμμένος. Ελπίζουμε σε μια επιτυχημένη αφύπνιση για άλλη μια σειρά εργασιών!“, ανέφερε η δήλωση.

Chandrayaan-3 Ινδία
Chandrayaan-3 φεγγάρι: Οι επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί

Σύμφωνα με την εφημερίδα Indian Express, τα ηλεκτρονικά και τα υλικά του rover δεν είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας στο φεγγάρι. Η σεληνιακή νύχτα ισούται, επίσης, με 14 ημέρες στη Γη, όπως και η ημέρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με ειδικό, το rover έχει περιορισμένη ισχύ μπαταρίας.

Επομένως, κατά την επόμενη ανατολή του ηλίου στο φεγγάρι, το rover μπορεί να επαναλειτουργήσει αλλά μπορεί και όχι, καθώς τα ηλεκτρονικά εξαρτήματά του μπορεί να μην αντέξουν τη χαμηλή θερμοκρασία τις επόμενες 14 ημέρες.

Δυστυχώς, η τεχνολογία που θα τα κρατούσε ανθεκτικά στη θερμοκρασία, δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην Ινδία.

Δείτε επίσης: Γιατί έχουν εξαφανιστεί τα σύννεφα του Ποσειδώνα;

Όσον αφορά στα ευρήματα της αποστολής Chandrayaan-3 μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχε κάτι ενδιαφέρον στις αναζητήσεις του rover για σημάδια παγωμένου νερού στo νότιο πόλο του φεγγαριού. Η ανίχνευση νερού είναι ζωτικής σημασίας για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η ινδική διαστημική υπηρεσία είπε ότι το rover επιβεβαίωσε την παρουσία θείου και πολλών άλλων στοιχείων. Το φασματοσκοπικό όργανο του rover ανίχνευσε επίσης αλουμίνιο, σίδηρο, ασβέστιο, χρώμιο, τιτάνιο, μαγγάνιο, οξυγόνο και πυρίτιο.

Chandrayaan-3 φεγγάρι
Chandrayaan-3 φεγγάρι: Οι επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί

Τα δεδομένα έχουν σταλεί στη Γη και θα αναλυθούν πρώτα από Ινδούς επιστήμονες και στη συνέχεια από την παγκόσμια κοινότητα.

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια προσεδάφισης στο φεγγάρι το 2019, η Ινδία κατάφερε τώρα να γίνει το τέταρτο έθνος που φτάνει στο φεγγάρι μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι έγινε το πρώτο έθνος που κατάφερε να προσεδαφίσει σκάφος στο νότιο πόλο του φεγγαριού, μια δύσβατη περιοχή, που δεν έχει εξεταστεί, λόγω των πολλών και επικίνδυνων κρατήρων.

Η επιτυχημένη αποστολή δείχνει ότι η Ινδία είναι μια ανερχόμενη δύναμη στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Δείτε επίσης: Συντρίμμια Ρωσικού πυραύλου πέφτουν από το διάστημα πάνω από τη νότια Αυστραλία

Η επιτυχία της Ινδίας ήρθε λίγες μέρες αφότου το ρωσικό Luna-25, το οποίο στόχευε στην ίδια σεληνιακή περιοχή, συνετρίβη στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Η αποστολή Chandrayaan-3, που εκτελέστηκε από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. Παρά τις προκλήσεις, κατάφερε να προσεδαφίσει επιτυχώς στο νότιο πόλο της σελήνης, μια περιοχή που παραμένει σχεδόν άγνωστη. Τα ευρήματα της αποστολής, που συγκεντρώθηκαν από το rover, θα αναλυθούν και θα προσφέρουν σημαντική πληροφορία για τον δορυφόρο μας.

Πηγή: abcnews.go.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS