ΑρχικήSecurityChrome: Όλοι οι χρήστες θα μεταβούν στο Enhanced Safe Browsing feature

Chrome: Όλοι οι χρήστες θα μεταβούν στο Enhanced Safe Browsing feature

Η Google ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την τυπική λειτουργία Ασφαλούς Περιήγησης του Google Chrome (Google Chrome Safe Browsing feature) και θα μετακινήσει όλους τους χρήστες στη λειτουργία Βελτιωμένης Ασφαλούς Περιήγησης (Enhanced Safe Browsing feature) τις επόμενες εβδομάδες. Με αυτήν την αλλαγή, θα προσφέρεται προστασία έναντι του phishing σε πραγματικό χρόνο, κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Chrome Enhanced Safe Browsing feature

Από το 2007, το Google Chrome χρησιμοποιεί μια λειτουργία ασφαλείας, γνωστή ως “Chrome Safe Browsing feature“, που προστατεύει τους χρήστες από κακόβουλους ιστότοπους που διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό ή εμφανίζουν σελίδες phishing. Αυτή η λειτουργία φροντίζει για την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών.

Κατά την περιήγηση στον ιστό, ο Chrome θα ελέγξει εάν ένα domain που επισκέπτεστε βρίσκεται σε μια τοπική λίστα κακόβουλων διευθύνσεων URL. Αν το εντοπίσει ως κακόβουλο, θα μπλοκάρει την πρόσβασή σας στον ιστότοπο και θα εμφανίσει μια προειδοποίηση.

Δείτε επίσης: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν την phishing αυτοκρατορία W3LL

Ωστόσο, καθώς η λίστα με τις κακόβουλες διευθύνσεις URL φιλοξενείται τοπικά, δεν μπορεί να σας προστατεύσει από νέους ιστότοπους, που εντοπίστηκαν μετά την τελευταία ενημέρωση της λίστας.

Για να παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, η Google εισήγαγε το 2020 μια λειτουργία βελτιωμένης ασφάλειας, Enhanced Safe Browsing feature, που προσφέρει προστασία από κακόβουλους ιστότοπους σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ελέγχου σε πραγματικό χρόνο στην cloud βάση δεδομένων της Google, προκειμένου να εντοπιστεί αν ένας ιστότοπος είναι κακόβουλος και πρέπει να αποκλειστεί.

Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα μπορεί να επηρεάσει το απόρρητο, καθώς ο Google Chrome browser θα αποστέλλει τις διευθύνσεις URL που ανοίγετε (συμπεριλαμβανομένων των λήψεων) στους διακομιστές της Google για να ελέγξει εάν είναι επικίνδυνες. Επιπλέον, η λειτουργία θα στέλνει ένα μικρό δείγμα σελίδων στην Google με σκοπό την ανίχνευση νέων απειλών.

Τα δεδομένα που μεταφέρονται, συνδέονται προσωρινά με τον λογαριασμό σας στην Google, προκειμένου να εντοπιστεί αν υπάρχει κάποια επίθεση που στοχεύει τον browser ή τον λογαριασμό σας.

Enhanced Safe Browsing feature για όλους τους χρήστες

Η Google ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εισαγάγει τη δυνατότητα Βελτιωμένης Ασφαλούς Περιήγησης σε όλους τους χρήστες του Chrome τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς προοπτική επιστροφής στην παλιά λειτουργία ασφαλείας.

Δείτε επίσης: Έρευνα της VIPRE για spam και phishing emails

Η εταιρεία εξηγεί ότι το κάνει αυτό επειδή η τοπικά φιλοξενούμενη λίστα Safe Browsing ανανεώνεται μόνο κάθε 30 έως 60 λεπτά, ενώ το 60% των phishing domains διαρκεί μόνο 10 λεπτά. Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό χρονικό κενό που εκθέτει τους ανθρώπους σε νέους κακόβουλους συνδέσμους URL.

Για να αποκλείσουμε αυτούς τους επικίνδυνους ιστότοπους τη στιγμή που θα ξεκινήσουν, αναβαθμίζουμε το Safe Browsing, ώστε τώρα να ελέγχει τους ιστότοπους σε πραγματικό χρόνο“, λέει η Google.

Με τη μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ αναγνώρισης και πρόληψης απειλών, αναμένουμε να δούμε 25% βελτιωμένη προστασία από κακόβουλο λογισμικό και απειλές phishing“, λέει ακόμα.

Chrome phishing protection

Όπως είπαμε και παραπάνω, η παλαιού τύπου έκδοση ασφαλείας θα καταργηθεί και δεν θα υπάρχει τρόπος επιστροφής σε αυτή. Αναγκαστικά, οι χρήστες Chrome θα μεταβούν στο Enhanced Safe Browsing feature. Αυτή η αλλαγή μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους λόγω των ανησυχιών για το ότι η Google θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα περιήγησης για άλλους σκοπούς, όπως η στόχευση για διαφημίσεις.

Δείτε επίσης: Ισπανία: Phishing emails διανέμουν το LockBit Locker ransomware

Ωστόσο, η Google είπε στο BleepingComputer ότι κανένα από τα δεδομένα που υποβάλλονται στους διακομιστές της εταιρείας μέσω του Enhanced Safe Browsing feature, δεν θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της προβολής διαφημίσεων.

Η προστασία από phishing είναι βασική προτεραιότητα της Google. Με τη λειτουργία Βελτιωμένης Ασφαλούς Περιήγησης, η Google έχει βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά της να ανιχνεύει νέες απειλές phishing σε πραγματικό χρόνο. Εντούτοις, η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μια συνεχής διαδικασία και οι χρήστες θα πρέπει να είναι πάντοτε ενήμεροι και προσεκτικοί κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS