ΑρχικήinetWindows Update: Αποκλείει τα προγράμματα driver εκτυπωτών τρίτου κατασκευαστή

Windows Update: Αποκλείει τα προγράμματα driver εκτυπωτών τρίτου κατασκευαστή

Η Microsoft θα αποκλείσει την προμήθεια προγραμμάτων driver εκτυπωτή από τρίτους μέσω του Windows Update, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής και σταδιακής αλλαγής στη στρατηγική της για τα εν λόγω προγράμματα τα επόμενα 4 χρόνια.

Δείτε επίσης: Νέο PowerShell backdoor προσποιείται το Windows Update

Windows Update

Με την κυκλοφορία των Windows 10 21H2, τα Windows προσφέρουν υποστήριξη εισερχομένων για συσκευές εκτυπωτή συμβατές με Mopria μέσω δικτύου και διασυνδέσεων USB μέσω του προγράμματος driver Microsoft IPP Class“, λέει η Microsoft.

Αυτό καταργεί την ανάγκη των κατασκευαστών συσκευών εκτύπωσης να παρέχουν τους δικούς τους εγκαταστάτες, προγράμματα driver , βοηθητικά προγράμματα και ούτω καθεξής.

Σύμφωνα με τον Johnathan Norman, επικεφαλής μηχανικός της Έρευνας και Μηχανικής Ασφάλειας της Microsoft (MORSE), η εταιρεία σχεδιάζει να εισάγει μια νέα προεπιλεγμένη λειτουργία εκτύπωσης που θα απενεργοποιεί τα προγράμματα driver τρίτων κατασκευαστών για εκτυπώσεις.

Αυτή η ενέργεια έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνολική ασφάλεια του οικοσυστήματος των Windows, καθώς οι ευπάθειες του προγράμματος driver του εκτυπωτή που επηρεάζουν εκατοντάδες μοντέλα συχνά παραμένουν απαρατήρητες για χρόνια. Αυτό εκθέτει τους χρήστες σε σημαντικούς κινδύνους ασφάλειας.

Πραγματοποιούμε ορισμένες μεγάλες αλλαγές στην εκτύπωση στα Windows. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς ένα πιο ασφαλές και σύγχρονο σύστημα εκτύπωσης“, έγραψε ο Norman στο Twitter.

Στο εγγύς μέλλον τα Windows θα έχουν ως προεπιλογή μια νέα λειτουργία εκτύπωσης που θα απενεργοποιεί τα προγράμματα οδήγησης τρίτων κατασκευαστών για εκτύπωση“, πρόσθεσε ο Norman σε ένα σχόλιο στο Mastodon.

Από το 2025, η Microsoft δεν θα δέχεται πλέον υποβολές προγραμμάτων driver από προμηθευτές εκτυπωτών και δεν θα προσθέτει νέα προγράμματα εκτυπωτή τρίτων στο Windows Update.

Δείτε ακόμα: Κακόβουλοι Windows kernel drivers χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις BlackCat ransomware

driver

Έναν χρόνο αργότερα, το 2026, η εταιρεία θα τροποποιήσει την κατάταξη των προγραμμάτων οδήγησης εκτυπωτή για να δώσει προτεραιότητα στα προγράμματα οδήγησης της Κλάσης των Windows Internet Printing Protocol (IPP). Οι ενημερώσεις των προγραμμάτων driver εκτυπωτών τρίτων κατασκευαστών δεν θα διατίθενται πλέον μέσω του Windows Update, εκτός εάν περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας. Αυτή η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από το 2027.

Από αυτό το σημείο και μετά, τα Windows θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στους χρήστες να εγκαθιστούν προγράμματα driver εκτυπωτών που παρέχονται από τους προμηθευτές τους ως ξεχωριστά πακέτα εγκατάστασης μέσω των ιστότοπών τους.

Όλα τα προγράμματα που παρέχονται από τους κατασκευαστές εκτυπωτών θα συνεχίσουν να λειτουργούν και θα είναι δυνατή η εγκατάστασή τους σε όλες τις εκδόσεις των Windows, ακόμη και μετά τη λήξη της υποστήριξης των προγραμμάτων οδήγησης από τους τρίτους κατασκευαστές.

Τα υπάρχοντα προγράμματα driver εκτυπωτή τρίτων μπορούν να εγκατασταθούν από το Windows Update ή οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν προγράμματα εκτυπωτή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα εγκατάστασης που παρέχεται από τον κατασκευαστή της συσκευής εκτύπωσης“, εξηγεί η Microsoft.

Ωστόσο, το 2025 νέα προγράμματα driver εκτυπωτών δεν θα δημοσιεύονται πλέον στο Windows Update. Οι κατασκευαστές και οι ανεξάρτητοι προμηθευτές λογισμικού θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες έναν εναλλακτικό τρόπο λήψης και εγκατάστασης αυτών των προγραμμάτων οδήγησης εκτυπωτών.

Δείτε επίσης: Scattered Spider: Προσπαθεί να αποφύγει τον εντοπισμό με την τακτική Bring-Your-Own-Driver

Η Microsoft θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας για παλαιότερα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών, εφόσον οι αντίστοιχες εκδόσεις των Windows παραμένουν υποστηριζόμενες από τη Microsoft.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS