ΑρχικήbusinessTech εταιρείες δίνουν στον εαυτό τους το δικαίωμα χρήσης δεδομένων ανθρώπων για...

Tech εταιρείες δίνουν στον εαυτό τους το δικαίωμα χρήσης δεδομένων ανθρώπων για την εκπαίδευση AI

AI

Οι μέρες που οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο δεν ωφελεί την AI πλησιάζουν στο τέλος τους.

Δείτε επίσης: Zoom: Αλλάζει την πολιτική εκπαίδευσης AI σε δεδομένα πελατών

Τους τελευταίους δύο μήνες, εταιρείες τόσο διαφορετικές όσο το Twitter, ή X, η Microsoft, η Instacart, η Meta και η Zoom έσπευσαν να ενημερώσουν τους όρους παροχής υπηρεσιών ή/και τις πολιτικές απορρήτου τους για να επιτρέψουν τη συλλογή πληροφοριών και περιεχομένου από ανθρώπους και πελάτες ως δεδομένα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Τα tweets, οι διαδικτυακές αναζητήσεις και προφανώς ακόμη και τα ψώνια αποτελούν πλέον μια ευκαιρία για τις εταιρείες να δημιουργήσουν περισσότερα εργαλεία πρόβλεψης, όπως το Bard και το ChatGPT, το οποίο ανήκει στην OpenAI και λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από τη Microsoft. Η Zoom, μετά τη δημόσια αναστάτωση που προκάλεσε η ιδέα ότι οι βιντεοκλήσεις τροφοδοτούνται σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η μόνη εταιρεία που στη συνέχεια άλλαξε την ενημερωμένη πολιτική χρήσης της για να αναφέρει ρητά ότι τα βίντεο των χρηστών δεν θα χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Οι αντιδράσεις αυτές δεν εμπόδισαν περισσότερες εταιρείες να αποφασίσουν ότι οι πλατφόρμες τους θα πρέπει να αποτελέσουν πεδίο εκπαίδευσης για την τεχνητή νοημοσύνη. Μία από τις τελευταίες που άλλαξαν τους όρους παροχής υπηρεσιών είναι η Rev, μια δημοφιλής υπηρεσία για την απομαγνητοφώνηση καταγεγραμμένων συνομιλιών και τηλεφωνικών κλήσεων που κάνει επίσης πράγματα όπως οι υπότιτλοι για βίντεο. Στην τελευταία έκδοση των όρων χρήσης της Rev, η εταιρεία πρόσθεσε μια ενότητα που φέρει “Το περιεχόμενό σας, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου των υπηρεσιών”. Η εν λόγω ενότητα αναφέρει πλέον ότι όχι μόνο έχει ευρεία άδεια χρήσης όλου του περιεχομένου που ανεβάζει στην πλατφόρμα της “είτε δημόσια είτε ιδιωτικά”, αλλά μπορεί να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες “για τη βελτίωση των υπηρεσιών, π.χ. για την εκπαίδευση και τη συντήρηση του μοντέλου ομιλίας-κειμένου ASR της Rev και άλλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Rev”.

Οι Όροι του Rev φαίνεται να έχουν ενημερωθεί κάποια στιγμή τον Ιούνιο για να συμπεριλάβουν αυτή τη γλώσσα, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που βρέθηκε μέσω του Internet Archive. Οι χρήστες κλήθηκαν να επανεξετάσουν τους ενημερωμένους Όρους μόνο τον Σεπτέμβριο, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εταιρεία που ανακοίνωνε τη συνεργασία της με την OpenAI ως “νέος υποεπεξεργαστής τρίτων”. Το OpenAI επεξεργάζεται τώρα δεδομένα από το Rev για “μια επερχόμενη νέα λειτουργία”. Η Rev δεν αποκάλυψε τι ακριβώς είχε αλλάξει στους όρους της. Ένας εκπρόσωπος της Rev δήλωσε ότι οι όροι ενημερώθηκαν αυτόν τον μήνα και ότι το μοντέλο της “ενημερώνεται από μια ποικίλη συλλογή δεδομένων φωνής”.

“Η Rev χρησιμοποιεί πλέον δεδομένα διαρκώς, όχι μόνο όσο είστε ενεργός πελάτης, και χρησιμοποιούνται ανώνυμα για την εκπαίδευση της ιδιόκτητης τεχνητής νοημοσύνης της Rev”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι ένας πελάτης της Rev μπορεί να “επιλέξει να μην μοιράζεται τα δεδομένα του για σκοπούς εκπαίδευσης”, στέλνοντας ένα email στο support@rev.com. Δεν υπάρχει ειδική φόρμα για ένα τέτοιο αίτημα, αλλά ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Rev εγγυάται ότι τα αιτήματα αυτά θα γίνουν δεκτά.

Στην ενημερωμένη έκδοση της Instacart τον Αύγουστο στους όρους και τις προϋποθέσεις της, η διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών ειδών παντοπωλείου πρόσθεσε κείμενο που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο ή τα δεδομένα της για τη “δημιουργία, την εκπαίδευση, τη δοκιμή ή τη βελτίωση” οποιωνδήποτε εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ή των μεγάλων μοντέλων γλώσσας και μηχανικής μάθησης που τα στηρίζουν.

Πρόταση: Η χρήση AI chatbot από μαθητές θα επηρεάσει την εκπαίδευση

Περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την απόσπαση και αποθήκευση των δεδομένων τους για τη διεύρυνση των συνόλων δεδομένων που απαιτούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Ωστόσο, η Instacart πρόσθεσε επίσης κείμενο που της άφησε ένα παράθυρο για να κάνει ακριβώς αυτό με τα δεδομένα των δικών της πελατών, λέγοντας ότι η άδειά της πλέον της επιτρέπει να “…βελτιώσει με άλλο τρόπο τους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, για τους σκοπούς της λειτουργίας, της παροχής και της βελτίωσης των υπηρεσιών”. Αυτή η διατύπωση δεν υπήρχε στους προηγούμενους όρους της, σύμφωνα με μια έκδοση που είδαμε μέσω του Internet Archive. Η Instacart δεν διευκρίνισε επίσης αυτές τις αλλαγές στην ενημέρωσή της.

Οι ενημερωμένοι όροι της Microsoft περιλαμβάνουν μια ενότητα σχετικά με τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναφέρει ότι οι εισροές και οι εκροές των χρηστών θα υποβάλλονται σε επεξεργασία και θα αποθηκεύονται για σκοπούς ελέγχου.

Οι όροι της Google επιτρέπουν τη χρήση δεδομένων για τη “λειτουργία και βελτίωση των υπηρεσιών”, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων λειτουργιών. Χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα AI και να δημιουργήσει προϊόντα όπως το Google Translate, το Bard και τις δυνατότητες Cloud AI.

Το Twitter (τώρα X) υπό τον Elon Musk χρησιμοποιεί συλλεγμένες και δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα μηχανικής μάθησης ή AI.

Η Meta χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα των χρηστών και τις παρεχόμενες πληροφορίες για να εκπαιδεύσει τα παραγωγικά μοντέλα ΤΝ της. Τα πάντα, από ενημερώσεις κατάστασης μέχρι φωτογραφίες στο Instagram, μπορούν να αποτελέσουν μέρος των συνόλων δεδομένων εκπαίδευσης AI της Meta. Η εταιρεία συμβουλεύει τους χρήστες να μην περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες σε οδηγίες και διαθέτει μια φόρμα για να ζητήσουν οι χρήστες να εξαιρεθούν από τη χρήση των δεδομένων τους για εκπαίδευση AI.

Διαβάστε επίσης: Γραφείο Copyright των ΗΠΑ: Ένα AI δεν μπορεί να έχει πνευματικά δικαιώματα

πηγή πληροφοριών:businessinsider.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS