ΑρχικήyoutubeStarlink: Βίντεο δείχνει το τεράστιο δίκτυο δορυφόρων και κάποιοι ανησυχούν!

Starlink: Βίντεο δείχνει το τεράστιο δίκτυο δορυφόρων και κάποιοι ανησυχούν!

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε παρουσιάζοντας το δίκτυο των δορυφόρων Starlink του Elon Musk έχει διχάσει το κοινό. Κάποιοι φαίνονται εντυπωσιασμένοι, ενώ άλλοι τρομαγμένοι, καθώς φοβούνται ότι ο τεράστιος αριθμός των δορυφόρων θα έχει τελικά επιπτώσεις στον νυχτερινό ουρανό.

Το Starlink, μια επιχείρηση της SpaceX, φέρνει υψηλής ταχύτητας διαδικτυακή συνδεσιμότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του δικτύου δορυφόρων που τοποθετούνται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν τις πιθανές επιπτώσεις στην αστρονομική παρατήρηση, την αύξηση των διαστημικών αποβλήτων, καθώς και την αλλαγή του τοπίου του νυχτερινού ουρανού.

Υπάρχουν περίπου 9.000 αστέρια στον ουρανό που είναι ορατά από τη Γη και περίπου 5.000 δορυφόροι Starlink, από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Οι πορτοκαλί κουκκίδες στην εικόνα αντιπροσωπεύουν τους δορυφόρους της υπηρεσίας Internet, Starlink.

Κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι τα ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας “διαρρέουν” στον ουρανό και βλάπτουν την ικανότητα των επιστημόνων να κάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις. Τον ίδιο φόβο εκφράζουν και απλοί θεατές του ουρανού, οι οποίοι λένε ότι σύντομα οι δορυφόροι θα ξεπεράσουν τον αριθμό των αστεριών.

Δείτε επίσης: Σπάνιο κόκκινο σέλας λόγω διαταραχών στο μαγνητικό πεδίο της Γης

Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τις ανησυχίες τους και την αντίθεσή τους μέσα από την πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, που ανήκει επίσης στον Elon Musk, όπως και το Starlink.

Ένας χρήστης χαρακτήρισε το βίντεο καταθλιπτικό“, προσθέτοντας ότι σε λίγα χρόνια, οι δορυφόροι θα ξεπεράσουν τα ίδια τα αστέρια.

Ένας άλλος χρήστης σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία επίβλεψη και ότι επιτρέπεται στους “μεγαλομανείς να καταστρέψουν τον πλανήτη“.

Ένας άλλος πρόσθεσε: “Δεν θυμάμαι να ψήφισα τον Musk για τσάρο του Διαστήματος!“.

Ωστόσο, ο Δρ Kit Chapman, ιστορικός επιστήμης και λέκτορας στο Falmouth University, έσπευσε να επισημάνει ότι αυτές οι πορτοκαλί κουκκίδες δεν είναι σε κλίμακα.

Δείτε επίσης: Μελέτη: Άνθρωποι και θηλαστικά θα εξαφανιστούν από τη Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να πείτε για την επιστήμη του διαστήματος. Διαστημικά σκουπίδια, επιλογή υλικών, χημεία δορυφόρων κ.λπ.”, έγραψε στο Twitter.

Ο Chapman τόνισε ότι “ένας δορυφόρος Starlink, για όσους αναρωτιούνται, έχει περίπου το μέγεθος ενός τραπεζιού τραπεζαρίας” και συνέχισε λέγοντας: “Το διάστημα δεν είναι υπερπλήρες. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε πραγματικά χάλια στην κατανόηση της κλίμακας και των αριθμών“.

Ένας άλλος θεατής έγραψε ότι το βίντεο δεν ήταν ιδιαίτερα “εντυπωσιακό ή τρομακτικό“, αλλά ότι κατέστησε σαφές ότι το Starlink θα συνεισέφερε σημαντικά στα διαστημικά σκουπίδια.

Starlink δορυφόροι Elon Musk

Φαίνεται ότι οι δορυφόροι Starlink έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνονται από τροχιά, αλλά κινδυνεύουν να συγκρούονται και να δημιουργήσουν περισσότερα συντρίμμια“, ανέφερε στο Twitter.

Τα διαστημικά σκουπίδια ή διαστημικά συντρίμμια, είναι οτιδήποτε έχει απομείνει από τους ανθρώπους και έχει κολλήσει στην τροχιά της Γης. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι κομμάτι ενός κατεστραμμένου δορυφόρου ή διαστημικού σκάφους.

Τα αντικείμενα στην τροχιά της Γης ταξιδεύουν με περίπου 15.000 μίλια την ώρα. Αυτή η ταχύτητα είναι αρκετά μεγάλη και εάν ένα μικρό κομμάτι συγκρουστεί με δορυφόρο ή διαστημόπλοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρειάστηκε πολλές φορές να κάνει ελιγμούς για να αποφύγει κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών.

Δείτε επίσης: NASA: Έφερε στη Γη 250 γραμμάρια σκόνης από τον αστεροειδή Bennu

Αλλά καθώς η παγκόσμια διαστημική βιομηχανία ανοίγει σε δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες όπως ο Elon Musk, ο Jeff Bezos και ο Richard Branson – η δραστηριότητα στην τροχιά της Γης έχει αυξηθεί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυξημένη δραστηριότητα σημαίνει περισσότερα σκουπίδια.

Επομένως, οι επιστήμονες δεν ανησυχούν μόνο ότι ο αυξανόμενος αριθμός δορυφόρων Starlink θα αλλάξει το τοπίο του νυχτερινού ουρανού. Αλλά φοβούνται ένα ακραίο συμβάν σύγκρουσης, όπως αυτό που πρότεινε ο επιστήμονας της NASA, Donald Kessler, το 1978.

Είπε ότι εάν υπήρχαν πάρα πολλά διαστημικά σκουπίδια στην τροχιά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτή αντίδραση. Σε αυτήν την περίπτωση, περισσότερα αντικείμενα συγκρούονται και δημιουργούν νέα διαστημικά σκουπίδια, σε σημείο που η τροχιά της Γης γίνεται τελικά άχρηστη.

Πηγή: www.the-sun.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS