ΑρχικήinetAI Υδατογράφημα: Προσπάθειες για Έλεγχο Παραπληροφόρησης

AI Υδατογράφημα: Προσπάθειες για Έλεγχο Παραπληροφόρησης

Ένα παραδοσιακό υδατογράφημα είναι ένα καθαρά ορατό λογότυπο ή μοτίβο που μπορεί να εμφανιστεί σε οτιδήποτε, από χαρτονόμισμα στο πορτοφόλι σας μέχρι ένα γραμματόσημο, με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας πλαστού εγγράφου.

 AI Υδατογράφημα

Ίσως έχετε δει ένα υδατογράφημα στην προεπισκόπηση των φωτογραφιών αποφοίτησής σας, για παράδειγμα. Ωστόσο, στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, απαιτείται μια μικρή ανατροπή, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα.

Δείτε ακόμη: Η Apple επενδύει εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα στην τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης, η υδατογράφηση μπορεί να επιτρέψει σε έναν υπολογιστή να ανιχνεύσει εάν το κείμενο ή μια εικόνα δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η δημιουργική τέχνη δημιουργεί μια εξαιρετική βάση για την αναπαραγωγή πλαστών πληροφοριών και άλλων περιεχομένων. Παρόλο που τα υδατογραφήματα είναι αόρατα με γυμνό μάτι, μπορούν να αντιμετωπίσουν την κακή χρήση περιεχομένου που δημιουργείται από το AI και μπορούν να ενσωματωθούν σε προγράμματα μηχανικής μάθησης που έχουν αναπτυχθεί από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google. Άλλες σημαντικές εταιρείες στον χώρο, από το OpenAI μέχρι τη Meta και την Amazon, έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν ψηφιακή υδατογράφηση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Για αυτό το λόγο, ερευνητές στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (UMD) ανέλαβαν να εξετάσουν, πόσο εύκολο είναι για κακόβουλους δράστες να προσθέτουν ή να αφαιρούν υδατογραφήματα. Ο Soheil Feizi, καθηγητής στο UMD, ανέφερε στο Wired, ότι τα ευρήματα της ομάδας του, επιβεβαιώνουν την αμφιβολία του ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες εφαρμογές υδατογραφήματος. Οι ερευνητές κατάφεραν εύκολα να αποφύγουν τις τρέχουσες μεθόδους υδατογράφησης κατά τη διάρκεια των δοκιμών και ανακάλυψαν, ότι είναι ακόμη πιο εύκολο να προσθέσουν ψεύτικα εμβλήματα σε εικόνες που δεν δημιουργήθηκαν από AI. Ωστόσο, το UMD ανέπτυξε ένα ειδικό υδατογράφημα που είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί από το περιεχόμενο χωρίς να απειληθεί η πνευματική ιδιοκτησία. Μέσω αυτής της εφαρμογής, επιτυγχάνεται ο εντοπισμός της κλοπής προϊόντων.

Σε μια συλλογική ερευνητική προσπάθεια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σάντα Μπάρμπαρα και του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, ερευνητές ανακάλυψαν, ότι μπορούν να αφαιρέσουν εύκολα τα υδατογράφηματα μέσω προσομοιωμένων επιθέσεων. Η εργασία παρουσιάζει δύο μεθόδους για την απομάκρυνση των υδατογραφημάτων: μια καταστροφική και μια εποικοδομητική προσέγγιση. Στις καταστροφικές επιθέσεις, οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να θεωρήσουν τα υδατογράφηματα ως μέρος της εικόνας. Αλλάζοντας στοιχεία όπως η φωτεινότητα, η αντίθεση, ή ακόμα και χρησιμοποιώντας JPEG, μπορούμε να απαλλαγούμε από ένα υδατογράφημα. Ακόμα και η απλή περιστροφή της εικόνας μπορεί να το εξαφανίσει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, ενώ αυτές οι μέθοδοι αφαιρούν το υδατογράφημα, επηρεάζουν επίσης την ποιότητα της εικόνας, καθιστώντας την μη αναγνωρίσιμη. Σε μια εποικοδομητική επίθεση, η αφαίρεση του υδατογράφηματος απαιτεί ευαισθησία και χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η θολότητα της Gaussian.

Δείτε ακόμη: Paint Cocreator: Κυκλοφορεί στους Insiders με τεχνητή νοημοσύνη

Παρά το γεγονός, ότι η υδατογράφηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να βελτιωθεί, μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο όπου η ψηφιακή υδατογράφηση αποτελεί έναν ανταγωνιστή των χάκερς.

 AI Υδατογράφημα

Με τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες που σύντομα θα βρεθούν στο επίκεντρο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παίξει τεράστιο ρόλο στην επιρροή της πολιτικής γνώμης με παραπλανητικές διαφημίσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχολίασε το θέμα, εκφράζοντας εύλογες ανησυχίες για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανατρεπτικούς σκοπούς, ειδικά στον τομέα της παραπληροφόρησης.

Πηγή: engadget.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS