ΑρχικήSecuritySpyhide: Ένα ακόμα κορυφαίο spyware για κινητά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας

Spyhide: Ένα ακόμα κορυφαίο spyware για κινητά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας

Η δεύτερη εμφάνιση του Spyhide, με τη μορφή του Oospy spyware, ήταν μια σύντομη υπόθεση, καθώς το φημισμένο κακόβουλο λογισμικό είναι πλέον πλήρως ανενεργό και ξεπερασμένο.

Δείτε επίσης: LightSpy iPhone spyware: Συνδέεται με τους hackers APT41;

Όπως αναφέρεται από το TechCrunch, ο διακομιστής του κατασκοπευτικού λογισμικού, ο οποίος επέζησε της πρώτης απενεργοποίησης (και ήταν ο λόγος για τον οποίο η εφαρμογή μπόρεσε να συνεχίσει να λειτουργεί), τέθηκε εκτός λειτουργίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από τον πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων Hetzner. Προφανώς, ο πελάτης παραβίασε τους όρους χρήσης του.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Hetzner, Christian Fitz, στο TechCrunch, “έχουμε λήξει το συμβόλαιο διακομιστή του πελάτη εγκαίρως.”

Με το back-end να αποσυνδέεται τώρα και την ιστοσελίδα να είναι αχρηστευμένη, φαίνεται ότι το spyware είναι πλέον οριστικά εκτός λειτουργίας και αποτελεί παρελθόν.

Τον Ιούλιο του 2023, ένας ερευνητής κυβερνοασφάλειας και χάκερ ανακάλυψε το Spyhide – ένα κομμάτι κακόβουλου λογισμικού που αποστέλλει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες, αρχεία κλήσεων και ηχογραφήσεις, καθώς και λεπτομερή τοποθεσία, από τη συσκευή εγκατάστασής του σε διαφορετική συσκευή. Πρόκειται για ένα εμπορικό προϊόν που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία από το Ιράν. Ορισμένοι το αποκαλούν “spouseware“, καθώς συνήθως το χρησιμοποιούν σύντροφοι που το εγκαθιστούν μυστικά στη συσκευή των αγαπημένων τους, για να παρακολουθούν τι κάνουν. Η εφαρμογή παραμένει κρυμμένη στο κινητό του θύματος.

Δείτε ακόμα: Pegasus spyware: Η CISA προειδοποιεί για ασφάλεια των iPhones

Λέγεται ότι είχε δεκάδες χιλιάδες πελάτες, που έστελναν εκατοντάδες χιλιάδες ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με τις συζύγους, τους συζύγους, τους συντρόφους και πολλά άλλα. Οι ειδικοί ασφαλείας παραβίασαν τους διακομιστές και απέκοψαν την πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγονταν. Ωστόσο, καθώς η εφαρμογή εξακολουθούσε να είναι εγκατεστημένη σε δεκάδες χιλιάδες τηλέφωνα και επικοινωνούσε με τον διακομιστή C2 της, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν απλώς να την ανανεώσουν και να συνεχίσουν.

spyware

Τώρα, η ανανεωμένη εφαρμογή με την ονομασία Oospy έχασε την πρόσβαση στον διακομιστή της, ουσιαστικά τερματίζοντας ολόκληρη την λειτουργία της.

Η προστασία του απορρήτου δεν είναι μία απλή υπόθεση, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη συνεχή εξέλιξη των κακόβουλων προγραμμάτων που ανήκουν στην κατηγορία «spyware». Αυτές οι εφαρμογές είναι σχεδιασμένες για να μεταδίδουν προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρές απειλές για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. 

Παρόλο που ένας τεράστιος αριθμός spyware εφαρμογών έχουν κλείσει, οι κυβερνοεγκληματίες συνεχίζουν να εξελίσσονται και να βρίσκουν νέες μεθόδους για να παρακάμπτουν τα συστήματα ασφαλείας. 

Δείτε επίσης: Google Play: Ψεύτικες εφαρμογές Telegram μόλυναν χρήστες με spyware

Ας δούμε μερικές συμβουλές και κόλπα για να παραμείνουμε ασφαλείς από τις επιθέσεις spyware: 
  1. Ενημερώστε συχνά το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές: Οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν συχνά διορθώσεις ασφαλείας για ευπάθειες που μπορεί να εκμεταλλευτούν οι εφαρμογές spyware.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας: Τα λογισμικά ασφαλείας μπορούν να αναγνωρίσουν και να αφαιρέσουν το spyware.
  3. Προσοχή σε προσωπικές πληροφορίες: Αποφύγετε την αποστολή ευαίσθητων πληροφοριών μέσω δημόσιων δικτύων Wi-Fi.

Υπάρχουν διάφορες τακτικές για την αποφυγή του spyware, αλλά το κλειδί είναι η διαρκής ενημέρωση και η γνώση των απειλών. Αφιερώστε χρόνο για να ενημερωθείτε, να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές και να προσέξετε τη διαδικτυακή ασφάλεια για να παραμείνετε ένα βήμα μπροστά από τις απειλές spyware.

Πηγή: techradar

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS