ΑρχικήyoutubeΔέντρα 14.300 ετών αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη ηλιακή θύελλα όλων των εποχών

Δέντρα 14.300 ετών αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη ηλιακή θύελλα όλων των εποχών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι μια τεράστια άνοδος στα επίπεδα ραδιοάνθρακα, πραγματοποιήθηκε πριν από 14.300 χρόνια, αναλύοντας αρχαίους κορμούς δένδρων που βρέθηκαν στις Γαλλικές Άλπεις.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα εγκεφάλου 319 εκατομμυρίων ετών

ηλιακή θύελλα

Η αύξηση αυτή προκλήθηκε από μία τεράστια ηλιακή θύελλα, τη μεγαλύτερη που έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα. Μια ανάλογη ηλιακή καταιγίδα σήμερα θα ήταν καταστροφική για τη σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία – πιθανώς εξαφανίζοντας τα τηλεπικοινωνιακά και δορυφορικά συστήματα, προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος στο δίκτυο και κοστίζοντας δισεκατομμύρια σε ζημιές.

Οι ακαδημαϊκοί προειδοποιούν για τη σημασία της κατανόησης τέτοιων καταιγίδων για την προστασία της παγκόσμιας επικοινωνιακής και ενεργειακής μας υποδομής για το μέλλον.

Η συνεργατική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, δημοσιεύτηκε στο “Philosophical Transactions of the Royal Society A: Mathematical Physical and Engineering Sciences” και αποκαλύπτει νέες εισαγωγές για την ακραία συμπεριφορά του ήλιου και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Γη.

Μια ομάδα ερευνητών μέτρησε τα επίπεδα ραδιοχρονολόγησης στα αρχαία δέντρα που διατηρούνται στις εκτεθειμένες όχθες του ποταμού Drouzet, κοντά στο Gap, στις νότιες Γαλλικές Άλπεις.

Οι κορμοί των δέντρων, που είναι υπολείμματα των οποίων η διαδικασία απολίθωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, κόπηκαν σε μεμονωμένους δακτυλίους δέντρων. Η ανάλυση αυτών των μεμονωμένων δαχτυλίων ανέδειξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των επιπέδων ραδιοχρονολόγησης που συνέβη ακριβώς πριν από 14.300 χρόνια. Συγκρίνοντας αυτήν την αύξηση του ραδιοχρονολογικού σημείου με μετρήσεις του βηρυλλίου, ενός χημικού στοιχείου που βρίσκεται σε πυρήνες πάγου της Γροιλανδίας, η ομάδα προτείνει ότι η αύξηση προκλήθηκε από μια τεράστια ηλιακή θύελλα που είχε εκτοξεύσει τεράστιο όγκο ενεργειακών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Γης.

Δείτε ακόμα: Βρέθηκε απολίθωμα καρδιάς 380 εκατομμυρίων ετών

Δέντρα

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η εμφάνιση παρόμοιων ηλιακών καταιγίδων σήμερα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία, καθώς μπορεί να εξαφανίσει τις τηλεπικοινωνίες, τα δορυφορικά συστήματα και τα ηλεκτρικά πλέγματα, κοστίζοντάς μας δισεκατομμύρια. Προειδοποιούν ότι είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τους μελλοντικούς κινδύνους τέτοιων γεγονότων, προκειμένου να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε, να ενισχύσουμε τα συστήματα επικοινωνίας και ενέργειας μας και να τα προστατεύσουμε από πιθανές ζημιές.

Εννέα από αυτές τις ακραίες ηλιακές καταιγίδες, γνωστές ως Miyake Events, έχουν συμβεί τα τελευταία 15.000 χρόνια. Τα πιο πρόσφατα επιβεβαιωμένα Miyake Events συνέβησαν το 993 μ.Χ. και το 774 μ.Χ. Αυτή η νεοανακαλυφθείσα καταιγίδα, η οποία είναι 14.300 ετών, είναι ωστόσο η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ – περίπου διπλάσια σε μέγεθος από τις άλλες δύο.

Η μεγαλύτερη, απευθείας παρατηρούμενη, ηλιακή θύελλα συνέβη το 1859 και είναι γνωστή ως Carrington Event. Προκάλεσε μαζική αναταραχή στη Γη, καταστρέφοντας τις τηλεγραφικές μηχανές και δημιουργώντας ένα νυχτερινό φως τόσο φωτεινό, που τα πουλιά άρχισαν να κελαηδούν, πιστεύοντας ότι ο ήλιος είχε ξεκινήσει να ανατέλλει. Ωστόσο, τα Miyake Events (συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα ανακαλυφθέντος που είναι 14.300 χρονών) είχαν μια εκπληκτική τάξη μεγέθους πολύ μεγαλύτερη.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε από τον “φονικό” αστεροειδή

Πηγή: phys.org

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS