ΑρχικήHow ToOnline shopping: Πώς να κάνετε online αγορές με ασφάλεια;

Online shopping: Πώς να κάνετε online αγορές με ασφάλεια;

Το Online Shopping, γνωστό και ως ηλεκτρονικό εμπόριο ή ηλεκτρονική αγορά, έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μας και όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται σε αυτό τα τελευταία χρόνια.

Το Online Shopping έγινε πιο δημοφιλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όπου οι περιορισμοί και το lockdown επέβαλαν νέους τρόπους εκτέλεσης των αγορών. Το διαδίκτυο και οι ψηφιακές πλατφόρμες αγορών αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μας, που εξασφαλίζουν την ασφαλή και αποδοτική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. 

Εντούτοις, η δυνατότητα αγορών μέσω ψηφιακών πλατφορμών έρχεται με ιδιαίτερες προκλήσεις, απαιτώντας από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και ενημερωμένοι για τις τρέχουσες διαδικασίες και πρωτοκόλλα ασφάλειας. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των προσωπικών και τραπεζικών στοιχείων των χρηστών, αλλά και η ασφάλεια των πληρωμών. 

Παρόλο που το online shopping είναι πολύ βολικό, καθώς μπορείτε να ψωνίζετε ό,τι θέλετε από όπου θέλετε, υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι.

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους αγορών που μοιάζουν με γνήσια καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν μετρητά, κωδικούς πρόσβασης ή προσωπικές πληροφορίες.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ψεύτικους ιστότοπους προσφέρουν είδη πολυτελείας, όπως δημοφιλείς μάρκες ρούχων, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη. Αλλά τα προσφέρουν σε πολύ πιο χαμηλές τιμές για να δελεάσουν τους ανυποψίαστους χρήστες.

Δείτε επίσης: Πλεονέκτημα του online shopping: Δεν σε κρίνει κανένας για το τι αγοράζεις

online shopping ασφάλεια

Πώς να αναγνωρίσετε ψεύτικους ιστότοπους αγορών

1. URL red flags

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε για το HTTPS, με ένα λουκέτο δίπλα του, στη διεύθυνση URL. Το HTTPS υποδεικνύει ότι ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση SSL, η οποία είναι ανώτερη από το HTTP.

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι είναι εάν η διεύθυνση URL του ιστότοπου μοιάζει ύποπτα με την επίσημη διεύθυνση ενός γνήσιου λιανοπωλητή, αλλά είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη.

2. Ελέγξτε το ιστορικό του domain

Τα domain names των ψεύτικων ιστότοπων για online shopping έχουν σίγουρα καταχωρηθεί σχετικά πρόσφατα, ενώ μια γνωστή εταιρεία που υπάρχει χρόνια θα έχει καταχωρηθεί πολύ νωρίτερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο για να ελέγξετε πόσο καιρό υπάρχει ένας ιστότοπος.

3. Εικόνες με pixels

Οι πλαστές ιστοσελίδες παρουσιάζουν κυρίως εικόνες που έχουν κλέψει από τον ιστότοπο ενός νόμιμου πωλητή ή από τη Google. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες από τις εικόνες που εμφανίζονται σε ψεύτικους ιστότοπους είναι χαμηλής ποιότητας και μερικές φορές εμφανίζονται με pixel.

4. Γραμματικά και συντακτικά λάθη / ερασιτεχνικός σχεδιασμός ιστοσελίδας

Ένας πολύ απλός και κακοσχεδιασμένος ιστότοπος πρέπει να σας τραβήξει την προσοχή. Αν λείπουν βασικά στοιχεία ή εντοπίζετε διάφορα λάθη, τότε μάλλον κάτι πηγαίνει στραβά. Οι νόμιμες εταιρείες έχουν συνήθως μια ομάδα συντακτών που προσέχουν την εμφάνιση και το περιεχόμενο των sites τους. Οι διαδικτυακοί απατεώνες δεν αφιερώνουν χρόνο ή μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα καλό αντίγραφο.

5. Πολύ χαμηλές τιμές

Οι πολύ χαμηλές τιμές για προϊόντα που ξέρετε ότι στην πραγματικότητα είναι ακριβά, είναι ξεκάθαρα σημάδι απάτης. Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι αληθινό.

6. Περιορισμένα στοιχεία επικοινωνίας

Όταν αγοράζετε ένα προϊόν στο διαδίκτυο, επιβεβαιώστε πρώτα τη φυσική διεύθυνση, το email υποστήριξης και τον αριθμό τηλεφώνου του διαδικτυακού πωλητή. Αν δείτε κάτι περίεργο, όπως ένα email εξυπηρέτησης πελατών που είναι ένας τυχαίος λογαριασμός Yahoo ή Gmail αντί για εταιρικός, μην αγοράσετε από αυτό το κατάστημα.

7. Πολύπλοκη ή ανύπαρκτη πολιτική επιστροφών

Οι αξιόπιστες εταιρείες είναι ξεκάθαρες σχετικά με τις πολιτικές επιστροφής προϊόντων και χρημάτων. Οι απατεώνες, από την άλλη πλευρά, συχνά δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν πολύ τις πολιτικές επιστροφής που εμφανίζονται στους ιστότοπούς τους.

8. Αμφισβητούμενες επιλογές πληρωμής

Οι νόμιμες επωνυμίες θα σας δίνουν πάντα την επιλογή να πληρώνετε με παραδοσιακές και ασφαλείς μεθόδους—συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, αντικαταβολής ή πληρωμής αργότερα.

Οι ιστότοποι ψεύτικων αγορών συνήθως προσπαθούν να σας αναγκάσουν να πληρώσετε για αγαθά χρησιμοποιώντας μη αναστρέψιμες και μη ανιχνεύσιμες μεθόδους πληρωμής. Αυτές περιλαμβάνουν τραπεζικές μεταφορές, δωροκάρτες, κρυπτονομίσματα ή εφαρμογές πληρωμής.

Δείτε επίσης: Samsung: Στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς smartphone με μερίδιο αγορών 20%

ηλεκτρονικό εμπόριο

Οδηγός για ασφαλές online shopping

1. Πάντα να κάνετε παραγγελίες από ασφαλή σύνδεση

Χρησιμοποιήστε μια συσκευή με antivirus λογισμικό και χρησιμοποιήστε μια ασφαλή σύνδεση – βεβαιωθείτε ότι το τείχος προστασίας του υπολογιστή σας είναι ενεργοποιημένο.

Επίσης, αποφύγετε τις οικονομικές συναλλαγές όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο δίκτυο, καθώς μπορεί να μην γνωρίζετε εάν έχει παραβιαστεί.

2. Ψωνίστε από sites που γνωρίζετε ότι είναι αξιόπιστα

Εάν γνωρίζετε ήδη το κατάστημα, οι αγορές σας θα είναι λογικά ασφαλείς. Εάν δεν γνωρίζετε το κατάστημα, λάβετε μερικές προφυλάξεις. Πραγματοποιήστε έναν έλεγχο στο διαδίκτυο για να δείτε αν υπάρχει παρουσία του καταστήματος και ελέγξτε κριτικές άλλων χρηστών.

3. Ελέγξτε αν ο ιστότοπος είναι ασφαλής

Πριν εισαγάγετε προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία πιστωτικής κάρτας σε έναν ιστότοπο αγορών, κοιτάξτε εάν η διεύθυνση στη σελίδα αρχίζει με “https:” και όχι με “http:

4. Αποφύγετε προσφορές που φαίνονται “πολύ καλές για να είναι αληθινές

Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα που υπόσχεται κάτι καλό σε πολύ χαμηλή τιμή είναι ύποπτο. Εάν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, τότε πιθανότατα, το προϊόν δεν είναι γνήσιο ή μπορεί να μην λειτουργεί σωστά ή ακόμα χειρότερα μπορεί να είναι εντελώς απάτη και να μην το λάβετε ποτέ.

5. Εάν αγοράζετε μια δωροκάρτα, διαβάστε τους Όρους και τις Προϋποθέσεις

Εάν η δωροκάρτα προορίζεται για κάποιον άλλο, βεβαιωθείτε ότι το κατάστημα είναι νόμιμο.

6. Ελέγξτε τα στοιχεία που ζητά το κατάστημα

Όταν κάνετε μια αγορά από online κατάστημα, πρέπει να δώσετε κάποια στοιχεία, όπως μέθοδο πληρωμής, διεύθυνση αποστολής, αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση email. Ωστόσο, εάν ο έμπορος ζητήσει άλλες πληροφορίες που δεν έχουν σχέση με την αγορά, θεωρήστε το ύποπτο. Μην δώσετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, τα στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης ή τον αριθμό άδειας οδήγησης.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα εργαλεία κυβερνοασφάλειας για το 2023

7. Χρησιμοποιήστε πιστωτική κάρτα ή PayPal

Μην χρησιμοποιείτε χρεωστική κάρτα, καθώς δεν διαθέτει προστασία σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα. Οι αγορές με πιστωτική κάρτα είναι πιο ασφαλείς, αφού δεν θα κινδυνεύσει ο τραπεζικός σας λογαριασμός. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ορίσετε μία πιστωτική κάρτα που να προορίζεται μόνο για ηλεκτρονικές αγορές και συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, εάν η κάρτα παραβιαστεί, μπορείτε να διακόψετε τη λειτουργία της γρήγορα χωρίς να επηρεαστούν άλλα είδη συναλλαγών.

8. Ελέγξτε τους όρους αποστολής

Ορισμένοι έμποροι χρεώνουν υπέρογκα έξοδα αποστολής, που μπορεί να μετατρέψουν την αγορά σε ένα ακριβό λάθος.

9. Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ασφάλειας στο διαδίκτυο

Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο είναι η χρήση ενός αποτελεσματικού προϊόντος ασφάλειας. Και αυτό ισχύει και για το online shopping. Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως η προστασία από το phishing σε πραγματικό χρόνο και η προστασία κλοπής ταυτότητας είναι πιο σημαντικά από ποτέ.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS