ΑρχικήsecurityGenerative AI: Θα προκαλέσει "καταστροφικές" κυβερνοεπιθέσεις;

Generative AI: Θα προκαλέσει “καταστροφικές” κυβερνοεπιθέσεις;

Οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι το generative AI θα προκαλέσει “καταστροφικές” κυβερνοεπιθέσεις.

Ένα report της PwC υποδηλώνει ότι πολλές επιχειρήσεις ανησυχούν για το generative AI, αλλά επίσης σχεδιάζουν να τη χρησιμοποιήσουν ως μέρος των αμυντικών τους μέτρων κυβερνοασφάλειας.

generative ai

Σύμφωνα με έκθεση της PwC, πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες – τόσο στην Ιρλανδία όσο και παγκοσμίως – εκφράζουν ανησυχία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το generative AI στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με την έρευνα Digital Trust Insights του οργανισμού, περισσότερο από το ήμισυ των επιχειρηματικών ηγετών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι το generative AI θα οδηγήσει σε “καταστροφικές” κυβερνοεπιθέσεις τους επόμενους 12 μήνες. Η PwC διεξήγαγε έρευνα σε 3.876 επιχειρηματικούς και τεχνολογικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 50 στην Ιρλανδία.

Παρά τις ανησυχίες, μόνο το 45% των Ιρλανδών απανταχού, δήλωσαν ότι κατανοούν τους κυβερνοασφαλειακούς κινδύνους που σχετίζονται με το generative AI, σε σύγκριση με το 58% των παγκοσμίων απανταχού. Ο Leonard McAuliffe, εταίρος της Παγκόσμιας Ομάδας Κυβερνοασφάλειας της PwC Ireland, δήλωσε ότι η κυβερνοασφάλεια συνεχίζει να απασχολεί “συνεχώς” τους ιρλανδούς επιχειρηματίες.

«Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται στη μεταβαλλόμενη αγορά», δήλωσε ο McAuliffe.

Παρά τις ανησυχίες, πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν το generative AI ως έναν τρόπο να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλειά τους. Παγκοσμίως, σχεδόν το 70% των επιχειρηματικών ηγετών έχουν αυτήν την αντίληψη.

«Οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη προσέγγιση για το GenAI και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για να διασφαλίσουν ότι χρησιμοποιείται σωστά», δήλωσε ο McAuliffe. «Αν και συχνά θεωρείται συνάρτηση της τεχνολογίας, η ανθρώπινη επίβλεψη και παρέμβαση είναι απαραίτητες».

Στην αρχή του 2023, ειδικοί κυβερνοασφάλειας προέβλεπαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είχε μεγάλη επίδραση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με τους επιτιθέμενους και τους defenders να εκμεταλλεύονται την τεχνολογία.

Τον Ιούνιο, η ειδική ανάλυσης απειλών της BT, Catherine Williams, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “δίκοπο μαχαίρι” όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, καθώς χρησιμοποιείται “και στις δύο πλευρές του πεδίου μάχης”.

Αναμφίβολα, η τεχνολογία του generative AI είναι εδώ και αρκετό καιρό, και ορισμένα παραδείγματα από το πραγματικό κόσμο αναδεικνύουν ήδη τους κινδύνους που σχετίζονται με τις επιθέσεις κυβερνοασφάλειας.

Μία από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η δημιουργία και χρήση Deep Fake βίντεο. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές generative AI, οι χάκερ μπορούν να δημιουργήσουν ρεαλιστικά βίντεο που φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας λένε και κάνουν πράγματα που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Αυτό, σαφώς και αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την εταιρική αξιοπιστία και σταθερότητα. 

Ένα άλλο παράδειγμα περιλαμβάνει τη χρήση generative AI για τη δημιουργία πειστικών ψεύτικων προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα. Μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής, ένας χάκερ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, να εξαπατήσει άτομα και να οδηγήσει την επιχείρηση σε καταστάσεις hack. 

Ακόμη και τα λιγότερο ορατά παραδείγματα μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Η χρήση generative AI για την αυτοματοποίηση και την τροποποίηση φαινομένων phishing, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τα επιθετικά emails πιο πειστικά και τις επιθέσεις πιο συχνές.

Πηγή πληροφοριών: siliconrepublic.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS