ΑρχικήsecurityΤον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 153% των επιθέσεων ransomware

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 153% των επιθέσεων ransomware

Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί και ιδιώτες καταγγέλλουν να πέφτουν θύματα επιθέσεων ransomware. Συγκεκριμένα και μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο η NCC Group στο Threat Pulse που κυκλοφόρησε φάνηκε να σημειώνει 514 περιπτώσεις θυμάτων.

Δείτε επίσης: Akira Ransomware: Αμερικανική εταιρεία ενέργειας θύμα κυβερνοεπίθεσης

Η NCC Group, μέσω του Threat Pulse, μας επιβεβαιώνει την υπαιτιότητα των παρακάτω ομάδων/γκρούπ και μας τις ονομάζει:

  • LostTrust
  • RansomedVC
  • LockBit
  • Clop

Δείτε ακόμα: Επιθέσεις ransomware: Γιατί η σύλληψη των χάκερ παραμένει δύσκολη;

Παγκόσμια Αησυχία

Είναι παγκόσμια η κλίμακα αυτής της σημαντικής ανόδου των ποσοστών των ransomware επιθέσεων. Δεν αποτελεί έκπληξη η πρωτιά της ηπείρου της Βόρειας Αμερικής η οποία κατέχει τις 258 των επιθέσεων με 3% αύξηση από τον μήνα Αύγουστο.

Δεύτερη κατατάσσεται η Ευρώπη με 155 περιπτώσεις επιθέσεων (2% αύξηση) και με τις λιγότερες επιθέσεις (47) αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, να κυμαίνεται στο 8%, από τις άλλες ηπείρους έρχεται η Ασία στην τρίτη θέση.

Ransomware και υγεία

Δείτε επίσης: Οι χάκερ της PhilHealth απαιτούν λύτρα 300.000 $

Οι χάκερς, σύμφωνα με την NCC Group, έδωσαν έμφαση στον τομέα της υγείας που σημειώνει αυτό το ανησυχητικό νούμερο αύξησης (15%) και πιο συγκεκριμένα στην ιατροφαρμακευτική βιομηχανία.

Η ακεραιότητα του τομέα της υγείας είναι καίριας σημασίας καθώς ασθενείς και περιθαλπόμενοι παγκοσμίως μπορούν επηρεαστούν με άμεσο τρόπο από τις ransomware επιθέσεις.

Στον τομέα της υγείας τυχόν καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν τις ζωές χιλιάδων. Συνεπώς φορείς, οργανισμοί ακόμη και κυβερνήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για εκβιασμούς και κινητοποιούνται το συντομότερο δυνατό (αντάλλαγμα για λύτρα). Αυτομάτως καθίσταται αποτελεσματικό και κερδοφόρο για τους χάκερς.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελλούνται άλλοι τομείς όπως οι βιομηχανίες παραγωγής και οι περιοδικοί καταναλωτές με ποσοστά 40% και 21% των επιθέσεων αντίστοιχα.

RansomedVC

Έχοντας αναπτύξει μία διαφορετική αλλά πρωτοπόρο προσέγγιση στις επιθέσεις, η ομάδα της RansomedVC , μία από τις υπεύθυνες ομάδες για την άνοδο των ποσοστών των επιθέσεων ransomware του Σεπτεμβρίου, συνεχώς απειλεί και αυξάνει τις πιέσεις με αντάλλαγμα τα λύτρα. Η RansomedVC με την επιτυχημένη επίθεση (της 24ης Σεπτεμβρίου) στην κολοσσιαία εταιρία Sony να πέφτει θύμα blackmailing, της έθεσε σε κίνδυνο τα συστήματα της με την απειλή πώλησης τους.

Δείτε ακόμα: Νέα Python παραλλαγή του Chaes Malware στοχεύει τραπεζικές και logistic βιομηχανίες

Αναμενόμενη κλιμάκωση των επιθέσεων

Ο Matt Hull (παγκόσμιος επικεφαλής της Threat Intelligence στην NCC Group) μας μεταφέρει: “αυτή η σημαντική άνοδος στις ransomware επιθέσεις για τον Σεπτέμβριο ήταν περισσότερο από αναμενόμενη διότι τα στατιστικά του προηγούμενου μήνα (Αύγουστος) ήταν σχετικά αδρανή.”

Κλείνοντας ο Matt μας τόνισε: “Αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες hacking σαν την RansomedVC οι οποίες θα υιοθετήσουν παρόμοιες αν όχι τις ίδιες τεχνικές και μεθόδους αυξάνοντας την πίεση στα θύματα αναγκάζοντας τα να συμμορφωθούν με τους «κανονισμούς» τους.

Δείτε ακόμα: NCC Group: Οι επιθέσεις ransomware μειώνονται αλλά εμφανίζονται νέες απειλές

Πηγή: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS