ΑρχικήsecurityHuawei, Honor και Vivo smartphones εντοπίζουν το Google app ως TrojanSMS-PA malware

Huawei, Honor και Vivo smartphones εντοπίζουν το Google app ως TrojanSMS-PA malware

Τα smartphones και τα tablet της Huawei, της Honor και της Vivo άρχισαν να εμφανίζουν περίεργες ειδοποιήσεις ασφαλείας “Security threat”, που προτείνουν τη διαγραφή της εφαρμογής Google, καθώς εντοπίζεται ως malware και συγκεκριμένα σαν το “TrojanSMS-PA“.

Huawei, Honor και Vivo Google app ως TrojanSMS-PA malware

Αυτές οι ειδοποιήσεις ασφαλείας, που προφανώς είναι αυτό που λέμε false positive, αναφέρουν ότι “συνιστάται η άμεση απεγκατάσταση” της εφαρμογής, καθώς θεωρείται επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, αν οι χρήστες κάνουν κλικ στην επιλογή “View Details“, η ειδοποίηση προειδοποιεί ότι η εφαρμογή εντοπίστηκε να στέλνει κρυφά μηνύματα SMS.

Δείτε επίσης: Η ιρανική ομάδα Tortoiseshell εξαπολύει νέα κύματα επιθέσεων IMAPLoader Malware

Αυτή η εφαρμογή εντοπίστηκε να στέλνει SMS ιδιωτικά, να δελεάζει τους χρήστες να πληρώνουν με περιεχόμενο για ενηλίκους, να κατεβάζει/εγκαθιστά εφαρμογές ή να κλέβει ιδιωτικές πληροφορίες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζημιές και παραβίαση απορρήτου“, αναφέρεται στις λεπτομέρειες της ειδοποίησης ασφαλείας των Huawei, Honor και Vivo smartphones.

Συνιστούμε να την απεγκαταστήσετε αμέσως“, τονίζει.

TrojanSMS-PA malware

To TrojanSMS-PA είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει smartphones, με σκοπό την απάτη και την κλοπή προσωπικών πληροφοριών των χρηστών. Όταν το TrojanSMS-PA εισέρχεται στη συσκευή, αρχίζει να εκτελεί κακόβουλες ενέργειες χωρίς τη συναίνεση του χρήστη.  Το malware είναι επικίνδυνο για τους χρήστες, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες και να παραβιάσει την ιδιωτικότητά τους.

Αναφορές χρηστών

Πολλοί χρήστες της Vivo και της Huawei έχουν αναφέρει το ζήτημα στα φόρουμ υποστήριξης της Google και της Huawei, στο Reddit και σε διάφορες άλλες κοινότητες Android.

Σύμφωνα με το BleepingComputer, που επικοινώνησε με τη Google, δεν ευθύνεται κάποια πρόσφατη ενημέρωση της εφαρμογής γι’ αυτές τις προειδοποιήσεις για το TrojanSMS-PA malware. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το Google Play Protect δεν ενεργοποιεί την ειδοποίηση.

Δείτε επίσης: Οι επιθέσεις IoT Malware αυξήθηκαν κατά 400%

Huawei, Honor και Vivo smartphones εντοπίζουν το Google app ως TrojanSMS-PA malware

Αυτή η ειδοποίηση ασφαλείας δεν ενεργοποιήθηκε από το Google Play Protect και φαίνεται ότι προέρχεται από μια συσκευή που δεν διαθέτει πιστοποίηση Play Protect και δεν έχει πρόσβαση στην επίσημη λήψη των βασικών εφαρμογών της Google από το Play. Συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή της συσκευής για περισσότερες πληροφορίες. Το Google Play είναι το μόνο κατάστημα εφαρμογών όπου μπορείτε να κατεβάσετε επίσημα τις βασικές εφαρμογές της Google για Android. Όλες οι εφαρμογές Google περνούν από τον ίδιο αυστηρό έλεγχο με όλες τις άλλες εφαρμογές στο Google Play. Αυτές οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι οι εφαρμογές είναι ασφαλείς και ανταποκρίνονται στα πρότυπα ποιότητας της Google“, είπε ο εκπρόσωπος της Google στο BleepingComputer.

Σύμφωνα με το BleepingComputer, αυτές οι ειδοποιήσεις εμφανίστηκαν και σε μια συσκευή Huawei με προεγκατεστημένες τις βασικές εφαρμογές της Google (πριν από την απαγόρευση) και χωρίς side-loaded apps. Ως εκ τούτου, η εξήγηση της Google δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τους τύπους συσκευών Android που επηρεάζονται από αυτές τις ειδοποιήσεις.

Οι ειδοποιήσεις φαίνεται να εμφανίζονται από την εφαρμογή “Huawei Optimizer” σε συσκευές Huawei. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες εφαρμογές εμφανίζουν τις ειδοποιήσεις ασφαλείας για τα τηλέφωνα Vivo ή Honor.

Δείτε επίσης: Grandoreiro Malware: Νέα έκδοση στοχεύει χρήστες στην Ισπανία

Όσοι δεν έχουν κάνει side-load την εφαρμογή Google σε τηλέφωνα Huawei, Vivo ή Honor, λογικά δεν πρέπει να ανησυχούν για αυτή την ειδοποίηση.

Μια προτεινόμενη λύση για την απενεργοποίηση του “false alarm” είναι να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Βελτιστοποίηση > Πληροφορίες εφαρμογής > Αποθήκευση > Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης / Εκκαθάριση δεδομένων. Τέλος, κάντε μια επανεκκίνηση τη συσκευή σας. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να απεγκαταστήσετε και να εγκαταστήσετε ξανά την εφαρμογή Huawei Optimizer.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS