Αρχικήsecurity23andMe: Χάκερ έχει κλέψει τις γενετικές πληροφορίες των χρηστών

23andMe: Χάκερ έχει κλέψει τις γενετικές πληροφορίες των χρηστών

Ένας χάκερ, κατάφερε να κλέψει τις προσωπικές γενετικές πληροφορίες των χρηστών της 23andMe, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Δείτε επίσης: Citrix NetScaler: Χάκερς κλέβουν διαπιστευτήρια από τις σελίδες σύνδεσής του

23andMe

Το site 23andMe επιτρέπει στους ανθρώπους να αποστείλουν ένα δείγμα DNA και να το εξετάσουν, και στη συνέχεια τους αποστέλλονται τα αποτελέσματα. Οι πελάτες μπορούν να μάθουν τις γενετικές πληροφορίες τους, οι οποίες μπορούν να τους πουν πράγματα για την υγεία τους καθώς και για τους συγγενείς τους και το πού μπορεί να έχουν ζήσει.

Ωστόσο, μερικές από αυτές τις πληροφορίες διέρρευσαν από χάκερ και φαίνεται πως έχουν γίνει διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Η εταιρεία έκανε αυτήν τη δήλωση μετά την εμφάνιση χάκερ, που φαινόταν να προσπαθούν να πουλήσουν τις πληροφορίες αυτές στο διαδίκτυο. Η 23andMe δεν ανέφερε αν κάποια ή όλα αυτά τα δεδομένα – τα οποία περιλάμβαναν τα ονόματα διασημοτήτων – ήταν πραγματικά.

Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι οι πληροφορίες είχαν «συγκεντρωθεί από τους λογαριασμούς ατόμων στο 23andMe.com χωρίς την άδεια των χρηστών των λογαριασμών». Η έρευνα εξακολουθεί να εξελίσσεται, σύμφωνα με την εταιρεία, και δεν είναι σαφές το μέγεθος του προβλήματος.

Η εταιρεία αναφέρει ότι τα δεδομένα φαίνεται να έχουν παραβιαστεί από ένα χάκερ που χρησιμοποίησε ανακυκλωμένα διαπιστευτήρια σύνδεσης από άλλες ιστοσελίδες που είχαν παραβιαστεί στο παρελθόν. Αυτή είναι μια συνηθισμένη τεχνική για να εισβάλλει κάποιος σε προφίλ και οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια συνιστούν να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης σε διάφορες ιστοσελίδες και να τους αλλάζετε τακτικά για να την αποφύγετε.

Δείτε ακόμα: Ισραήλ: Η εφαρμογή RedAlert δέχθηκε παραβίαση από χάκερς

γενετικές πληροφορίες

Μετά την επιτυχή διείσδυση των χάκερ σε αυτούς τους λογαριασμούς, αξιοποίησαν μια λειτουργία του 23andMe που τους επέτρεψε να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Η 23andMe προσφέρει ένα εργαλείο με την ονομασία “DNA Relatives”, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν με άτομα που έχουν παρόμοιες γενετικές πληροφορίες για να βοηθήσουν στην κατασκευή του οικογενειακού δέντρου τους – αυτό σημαίνει ότι οι χάκερς μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για άλλα άτομα των οποίων οι λογαριασμοί δεν είχαν πραγματικά διαρρεύσει.

Η εταιρεία ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τα δικά της συστήματα είχαν δεχθεί επίθεση ή ότι ήταν η πηγή των διαπιστευτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν. Ωστόσο, συνιστά στους ανθρώπους να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής τους και να ενεργοποιήσουν την επαλήθευση πολλαπλών παραγόντων, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των λογαριασμών τους.

Τα αποτελέσματα και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την κλοπή γενετικών πληροφοριών μπορούν να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Όπως όσοι είναι εξοικειωμένοι με τον γενετικό τομέα γνωρίζουν, οι επιπτώσεις τέτοιου είδους διαρροών πληροφοριών μπορούν να είναι αρκετά ανησυχητικές για τα θύματα και, κατά παρέκκλιση, για τον τομέα γενικά. 

Δείτε επίσης: Βορειοκορεάτες χάκερ στοχεύουν ναυπηγεία στη Νότια Κορέα

  • Διακρίσεις βάσει γενετικών πληροφοριών: Αν οι γενετικές πληροφορίες ενός ατόμου καταλήξουν σε λάθος χέρια, μπορεί να έχουν μια διαφορετική αντίληψη για το άτομο αυτό βάσει της γενετικής τους κληρονομιάς.
  • Ιδιωτικότητα: Oι γενετικές πληροφορίες είναι οι πιο προσωπικές πληροφορίες που έχουμε. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αισθάνονται ότι οι πληροφορίες αυτές είναι ασφαλείς.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η απειλή είναι πραγματική και σημαντική, αλλά πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο σενάριο; Τι μπορεί να κάνει η επιστημονική κοινότητα για να αντιμετωπίσει αυτό το εμφανώς αυξανόμενο πρόβλημα; Αυτό αποτελεί μάλλον ένα ερώτημα για το μέλλον, παρά μια απάντηση που μπορεί να δοθεί τώρα. 

Πηγή: independent

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS