ΑρχικήyoutubeGoogle Deepmind: AI τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στην πρόγνωση του καιρού

Google Deepmind: AI τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στην πρόγνωση του καιρού

Μια νέα τεχνολογία AI (GraphCast) που δημιουργήθηκε από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Deepmind που ανήκει στην Google, λέει ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην πρόγνωση του καιρού (μετεωρολογικές προβλέψεις).

Η νέα τεχνολογία της Deepmind επιτρέπει τη δημιουργία προγνώσεων για 10 ημέρες, σε μόλις ένα λεπτό. Και, σύμφωνα με την Deepmind, το κάνει με πρωτοφανή ακρίβεια.

Η εταιρεία λέει ότι οι προβλέψεις που γίνονται από το σύστημα GraphCast, δεν είναι μόνο εξαιρετικά ακριβείς αλλά παράγονται και πιο αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα και με λιγότερους πόρους.

Δείτε επίσης: Humane Ai Pin: Ένα Πρωτοποριακό Wearable με Τεχνητή Νοημοσύνη

πρόγνωση του καιρού

Και το πιο σημαντικό; Μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών ακραίων καιρικών φαινομένων, έχοντας τη δυνατότητα να προβλέψει την κίνηση κυκλώνων και να παρέχει έγκαιρες ειδοποιήσεις για πιθανές πλημμύρες και ακραίες θερμοκρασίες. Η Google λέει ότι, χάρη σε αυτές τις ικανότητές της, η επαναστατική AI τεχνολογία της Deepmind για την πρόγνωση του καιρού θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν ζωές, επιτρέποντας στους ανθρώπους να προετοιμαστούν καλύτερα.

Προς το παρόν, οι μετεωρολογικές προβλέψεις βασίζονται συνήθως σε ένα σύστημα που ονομάζεται Numerical Weather Prediction, το οποίο συνδυάζει εξισώσεις φυσικής με αλγόριθμους υπολογιστών που εκτελούνται σε υπερυπολογιστές. Αυτό απαιτεί τεράστιους υπολογιστικούς πόρους καθώς και λεπτομερή τεχνογνωσία από τους μετεωρολόγους.

Το νέο σύστημα, όμως, βασίζεται στο deep learning. Αντί να εξετάζει φυσικές εξισώσεις, μαθαίνει από τα καιρικά δεδομένα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να ελέγξει πώς αλλάζει ο καιρός της Γης με την πάροδο του χρόνου.

Η δημιουργία του μοντέλου ήταν εντατική, καθώς απαιτούσε εκπαίδευση σε δεδομένα καιρού δεκαετιών. Ωστόσο, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους πόρους που απαιτούνται για την πρόβλεψη του καιρού. Η νέα τεχνολογία της Deepmind επιτρέπει προβλέψεις 10 ημερών, οι οποίες γίνονται σε ένα λεπτό σε ένα μόνο μηχάνημα. Κανονικά, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες και να χρησιμοποιήσει εκατοντάδες μηχανές σε έναν υπερυπολογιστή.

Δείτε επίσης: Αντιμετώπιση των προκλήσεων κυβερνοασφάλειας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης

Μάλιστα, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σύστημα ήταν σε θέση να παρέχει πιο ακριβείς προβλέψεις από το παραδοσιακό gold-standard σύστημα, στο 90% των δοκιμών.

Επιπλέον, το σύστημα είναι σε θέση να εντοπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα παρόλο που δεν έχει εκπαιδευτεί σε αυτό. Τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, είχε προβλέψει την πορεία του τυφώνα Lee εννέα ημέρες πριν φτάσει, ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι μόλις έξι ημέρες πριν.

Google Deepmind AI τεχνολογία
Google Deepmind: AI τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στην πρόγνωση του καιρού

Η Deepmind σημείωσε, ακόμα, ότι η πρόβλεψη του GraphCast για ακραίες θερμοκρασίες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη δεδομένης της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε. Το σύστημα μπορεί να προβλέψει περιοχές όπου η ζέστη θα φτάσει πάνω από τις ιστορικές κορυφαίες θερμοκρασίες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Δείτε επίσης: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) επηρεάζει την αναζήτηση εργασίας;

Η τεχνολογία της DeepMind και η ακρίβειά της στην πρόγνωση του καιρού είναι χρήσιμη και για διάφορες δραστηριότητες, όπως η γεωργία, η ναυσιπλοΐα, η αεροπορία και η ανανεώσιμη ενέργεια. Με πιο ακριβείς προγνώσεις, οι γεωργοί θα μπορούν να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους, οι ναυτικοί θα μπορούν να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους με ασφάλεια, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να βελτιστοποιήσουν τα δρομολόγιά τους και οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούν να προβλέψουν την παραγωγή τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τέλος, η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της DeepMind μπορεί να επηρεάσει την επιστημονική έρευνα και την κατανόηση του κλίματος. Οι προβλέψεις καιρού με μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις κλιματικές αλλαγές και να αναπτύξουν καλύτερα μοντέλα πρόβλεψης για το μέλλον.

Πηγή: www.independent.co.uk

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS