ΑρχικήsecurityΓαλλία: Ζητά από κρατικούς υπαλλήλους να μη χρησιμοποιούν ξένες εφαρμογές επικοινωνίας

Γαλλία: Ζητά από κρατικούς υπαλλήλους να μη χρησιμοποιούν ξένες εφαρμογές επικοινωνίας

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Élisabeth Borne υπέγραψε πρόσφατα μια εγκύκλιο, ζητώντας από όλους τους κρατικούς υπαλλήλους να απεγκαταστήσουν ξένες εφαρμογές επικοινωνίας όπως το Signal, το WhatsApp και το Telegram έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Στη θέση τους, θα χρησιμοποιούν μια γαλλική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ονομάζεται “Olvid“.

Γαλλία Olvid

Ο νέος κανόνας αφορά υπουργούς, υπουργούς εξωτερικών, αρχηγούς προσωπικού και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το BleepingComputer, δεν πρόκειται για απαγόρευση χρήσης ξένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά για σύσταση για μετάβαση σε τοπικά αναπτυγμένο λογισμικό.

Δείτε επίσης: Καναδάς: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει κρατικούς υπαλλήλους

Η γαλλική εφαρμογή Olvid υποστηρίζει end-to-end encrypted μηνύματα, χρησιμοποιεί decentralized υποδομή και δεν απαιτεί αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά δεδομένα για εγγραφή.

Οι κύριες εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων καταλαμβάνουν μια αυξανόμενη θέση στις καθημερινές μας επικοινωνίες. Ωστόσο, αυτά τα ψηφιακά εργαλεία δεν στερούνται τρωτών σημείων ασφαλείας και επομένως δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των συνομιλιών και των πληροφοριών που μοιράζονται μέσω αυτών“, αναφέρει η ομιλία της πρωθυπουργού.

Για να αντιμετωπίσει τις απειλές που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των εφαρμογών, η γαλλική εταιρεία Olvid έχει αναπτύξει μια εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων που εγγυάται την προστασία των δεδομένων των χρηστών της χάρη σε έναν αποκεντρωμένο κατάλογο και κρυπτογράφηση μηνυμάτων από άκρο σε άκρο, διατηρώντας τις ίδιες λειτουργίες με τις τρέχουσες εφαρμογές“.

Η Meredith Whittaker, Πρόεδρος της Signal, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τα τρωτά σημεία ασφαλείας στην εφαρμογή και τόνισε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και παραπλανητικοί.

Οι συγκρίσεις ασφαλείας μεταξύ της Olvid και άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων ενδέχεται να αποδειχθούν αμφισβητήσιμες λόγω της μοναδικής διάκρισης της Olvid ότι διαθέτει “πιστοποίηση ασφαλείας πρώτου επιπέδου” της ANSSI (εθνική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας).

Δείτε επίσης: Νιου Τζέρσεϊ και Οχάιο μπλοκάρουν το TikTok από κρατικές συσκευές

εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων επικοινωνία

Αυτή η πιστοποίηση περιλαμβάνει μια ενδελεχή εξέταση του source code της εφαρμογής από κρατικούς ειδικούς κυβερνοασφάλειας. Αλλά καμία από τις άλλες κύριες εφαρμογές που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση δεν έχει υποβληθεί σε αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης.

Αυτό από μόνο του αναβαθμίζει τα security credentials της Olvid και πρακτικά την καθιστά μια καλή επιλογή για χρήση στα υψηλότερα κλιμάκια της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έναν Γάλλο δημοσιογράφο που μίλησε στο BleepingComputer, ο ακριβής λόγος πίσω από την προώθηση της εφαρμογής Olvid παραμένει άγνωστος, ενώ φαίνεται να μην συμφωνούν όλοι με την οδηγία της πρωθυπουργού. Για παράδειγμα, κάποιοι θεωρούν ότι και το Signal είναι μια καλή και αξιόπιστη επιλογή.

Προηγουμένως, τον Μάρτιο του 2023, η γαλλική κυβέρνηση ακολούθησε το παράδειγμα πολλών άλλων δυτικών χωρών για να απαγορεύσει τη χρήση της εφαρμογής TikTok σε συσκευές κρατικών αξιωματούχων λόγω φόβου κατασκοπείας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας φαίνεται ότι ανησυχεί τώρα και για την ασφάλεια των ξένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Ίσως φοβάται για τη διαρροή σημαντικών πληροφοριών. Οι υπάλληλοι συχνά αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου και άλλα κρατικά δεδομένα κατά τη διάρκεια συνομιλιών. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να κλαπούν από κακόβουλους χρήστες ή να διαρρεύσουν από την ίδια την εφαρμογή.

Δείτε επίσης: Η Νότια Ντακότα μπλοκάρει το TikTok από κρατικές συσκευές

Ωστόσο, η πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης να μην χρησιμοποιούνται ξένες εφαρμογές συνομιλίας από κρατικούς υπαλλήλους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Καταρχάς, αυτή η πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για ξένες εφαρμογές συνομιλίας. Η μείωση της ζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων και της αγοραστικής δύναμης των εταιρειών αυτών.

πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS