ΑρχικήSecurityEuropol: Προειδοποιεί για την κατάχρηση Bluetooth trackers από εγκληματίες

Europol: Προειδοποιεί για την κατάχρηση Bluetooth trackers από εγκληματίες

Η Europol προειδοποιεί για μια νέα τάση στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, που περιλαμβάνει τη χρήση Bluetooth trackers.

Europol

Τα Bluetooth trackers έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν άτομα να εντοπίζουν προσωπικά αντικείμενα και να αποτρέπουν την κλοπή οχημάτων. Ωστόσο, οι ειδικοί ασφαλείας παρατηρούν ότι οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται τώρα από εγκληματίες για παράνομες δραστηριότητες.

Η Europol λέει ότι οι εγκληματίες χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να εντοπίσουν παράνομα προϊόντα. Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί, αφορούν σε λαθρεμπόριο κοκαΐνης.

Δείτε επίσης: Bluetooth επιτρέπει στους hackers την πρόσβαση σε Android, Linux, macOS και iOS

Bluetooth trackers έχουν εντοπιστεί αρκετές φορές μαζί με μεγάλα φορτία κοκαΐνης, ιδιαίτερα σε αποστολές εμπορευματοκιβωτίων με προϊόντα διατροφής και κρυμμένα σε μπαούλα μέσα σε πλοία.

Η Europol επιβεβαίωσε ότι οι έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν Bluetooth trackers για να εντοπίσουν τη διέλευση παράνομου φορτίου μετά την άφιξή του στα λιμάνια. Ουσιαστικά, μέσω αυτής της μικρής συσκευής, οι εγκληματίες είναι σε θέση να παρακολουθούν την κίνηση του φορτίου οδικώς προς τοποθεσίες αποθήκευσης στις ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης, είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παράνομων αποστολών κατά την άφιξη στα λιμάνια.

Bluetooth trackers ναρκωτικά εγκληματίες

Ως απάντηση σε αυτήν την αυξανόμενη τάση, η Europol προειδοποιεί όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι εγκληματίες στρέφονται στα Bluetooth trackers λόγω του ότι είναι μικρά σε μέγεθος, οικονομικά, με μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ενώ μπορεί να είναι και αδιάβροχα.

Δείτε επίσης: BLUFFS: Νέα επίθεση επιτρέπει την απόκτηση ελέγχου των συνδέσεων Bluetooth

Τα Bluetooth trackers δεν είναι αποτελεσματικά όταν βρίσκονται εκτός εμβέλειας συζευγμένων συσκευών. Ωστόσο, προσφέρουν μια ελκυστική λύση για εγκληματίες που ψάχνουν τρόπους να παρακολουθούν συνεχώς και να εντοπίζουν παράνομα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με τη Europol, η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί και από εγκληματίες που ασχολούνται με τη μετακίνηση λαθρομεταναστών, αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Δείτε επίσης: Flipper Zero: Οι επιθέσεις Bluetooth spam μεταφέρθηκαν σε νέα εφαρμογή Android

Η συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας και η αναφορά οποιασδήποτε ύποπτης δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στην προστασία από την κακόβουλη χρήση των Bluetooth Trackers. Η συνεργασία με τις αρχές μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και καταπολέμηση της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη χρήση των Bluetooth Trackers για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: www.infosecurity-magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS