ΑρχικήYoutubeΚρυμμένο μοτίβο στα μάτια των παιδιών αποκαλύπτει εάν έχουν αυτισμό

Κρυμμένο μοτίβο στα μάτια των παιδιών αποκαλύπτει εάν έχουν αυτισμό

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η βαθιά εκμάθηση και τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν τον αυτισμό και τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της πάθησης. Όλα όσα χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φωτογραφία του αμφιβληστροειδούς του ατόμου.

Δείτε επίσης: «Brainoware»: Ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα ενισχυμένα με AI

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις αλλαγές στους αμφιβληστροειδείς με αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου και από εκεί στη Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ). Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το μάτι πραγματικά είναι ένα παράθυρο προς τον εγκέφαλο, μέσω της αλληλεπίδρασης του κεντρικού νευρικού συστήματος.

αυτισμό

Άτομα με Διαταραχή Φασματος Αυτισμού (ΔΦΑ) παρουσιάζουν δομικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή που αντανακλούν πιθανώς αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων ανωμαλιών στην οπτική πορεία μέσω εμβρυολογικών και ανατομικών συνδέσεων“, αναφέρουν οι ερευνητές στο νέο τους άρθρο.

Παραμένει αβέβαιο εάν οι αλγόριθμοι deep learning μπορούν να βοηθήσουν στην αντικειμενική διάγνωση του Αυτισμού και στην αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων μέσω της ανάλυσης φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς.

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Yonsei στη Δημοκρατία της Κορέας επιθυμούσε να δει αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει τον αυτισμό σε ανακλαστικά μοτίβα του αμφιβληστροειδούς. Αρχικά, το μοντέλο εκπαιδεύτηκε με εικόνες όπου το AI “ενημερωνόταν” αν το άτομο είχε αυτισμό ή όχι.

Δείτε ακόμα: Ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη να αναλύσει τους αμφιβληστροειδείς 958 παιδιών και εφήβων με μέση ηλικία 7,8 ετών, με το ήμισυ από αυτούς να έχουν διαγνωστεί με αυτισμό. Κατάφερε να επιτύχει τον απόλυτο βαθμό στο να αναγνωρίσει εκείνους που είχαν αυτισμό και εκείνους που δεν είχαν.

μάτια

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν ήταν τόσο ακριβής στο να προβλέπει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από τις φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς – ήταν ακριβής μόνο μεταξύ 48% – 66%. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εδώ για να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν μια χρήσιμη αξιολόγηση σε μικρότερη ηλικία, με μικρότερη αναμονή.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ερευνητές επικέντρωσαν τα δεδομένα εκπαίδευσής τους σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4 έως 18 ετών. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η διεύρυνση αυτής της προσέγγισης σε ακόμα μικρότερα παιδιά αποτελεί μια πιθανότητα που αξίζει να εξερευνηθεί σε μελλοντικές μελέτες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, οι ερευνητές κατάφεραν να συνδέσουν την αντίδραση του αμφιβληστροειδούς στο φως με περιπτώσεις Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ADHD) και ASD, ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει πώς τα μάτια μπορούν να λειτουργήσουν σαν καθρέφτης της δραστηριότητας του εγκεφάλου ενός ατόμου.

Δείτε επίσης: Εγκεφαλικό εμφύτευμα βοηθά γυναίκα να ανακτήσει την γνωστική λειτουργία μετά από τραυματισμό

Σε κάθε 36 άτομα, υπολογίζεται ότι ένα είναι αυτιστικό, με βάση την εμφάνιση σε οχτάχρονα παιδιά. Η ενημέρωση για αυτήν τη διάγνωση από τα πρώτα χρόνια μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά στον τρόπο που οι νέοι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και προχωρούν στον κόσμο.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο JAMA Network Open.

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS