ΑρχικήyoutubeNASA: Πρώτο επιτυχημένο πείραμα για το λέιζερ διπλής κατεύθυνσης

NASA: Πρώτο επιτυχημένο πείραμα για το λέιζερ διπλής κατεύθυνσης

Η NASA ολοκλήρωσε την πρώτη της επικοινωνία με λέιζερ μέσω ενός συστήματος επαναλήψεων λέιζερ σε τροχιά, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα στην τεχνολογία επικοινωνίας στο διάστημα.

Δείτε επίσης: Η NASA θα παρέχει ζωντανή κάλυψη της εκτόξευσης φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η επιτυχημένη επίδειξη επικοινωνίας με λέιζερ διπλής κατεύθυνσης στις 5 Δεκεμβρίου μεταξύ λέιζερ τερματικών σε διαφορετικές τροχιές θα μπορούσε να παράσχει τη βάση για ταχύτερες επικοινωνίες μεταξύ Γης και Σελήνης ή ακόμα πιο πέρα.

NASA

Η πειραματική διαδικασία απαιτούσε χρόνια για να οριστεί. Το φορτίο ILLUMA-T του Integrated LCRD Low Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal παραδόθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις 9 Νοεμβρίου, μεταφερόμενο με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9, ως μέρος της 29ης εμπορικής αποστολής παροχής υπηρεσιών της NASA.

Μετά την εγκατάσταση στο Japanese Experiment Module-Exposed Facility, οι μηχανικοί πραγματοποίησαν δοκιμές για να εξασφαλίσουν τη λειτουργικότητα του ILLUMA-T. Έπειτα, το ILLUMA-T χρησιμοποιήθηκε για να επικοινωνήσει με το δορυφόρο Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) της NASA, που εκτοξεύθηκε το 2021 και λειτουργεί σε υψηλογεωστατική τροχιά.

Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 370-460 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, το LCRD τροχιάζει σε απόσταση 35.786 χιλιομέτρων πάνω από τον ισημερινό. Αυτό το κενό επιτρέπει μια δοκιμή επικοινωνίας με διάδραση με το λέιζερ σε μεγάλη απόσταση.

Δείτε ακόμα: Η υπηρεσία NASA Plus Streaming θα είναι διαθέσιμη σύντομα

Οι επικοινωνίες με λέιζερ, επίσης γνωστές ως οπτικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως αντί για τα παραδοσιακά ραδιοκύματα για την αποστολή και λήψη σημάτων. Τα πολύ μικρότερα υπέρυθρα κυματομήκη των λέιζερ επιτρέπουν την αποστολή πολύ μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών κατά την κάθε μετάδοση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες κυματομήκη των ραδιοκυμάτων.

λέιζερ

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την ακριβή ευθυγράμμιση των πομπών και των δεκτών και την κατασκευή στοιχείων μικρού μεγέθους, ελαφριών και αποτελεσματικών ως προς την κατανάλωση ενέργειας για χρήση στο διάστημα.

Τα ILLUMA-T και LCRD ανήκουν στο πρόγραμμα Διαστημικών Επικοινωνιών και Πλοήγησης της NASA (SCaN). Η χρήση λέιζερ επικοινωνίας αυξάνει σημαντικά την αποδοτικότητα της μεταφοράς δεδομένων και μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερο ρυθμό επιστημονικών ανακαλύψεων, σύμφωνα με δήλωση της NASA.

Οι επικοινωνίες λέιζερ δεν θα επιστρέψουν μόνο περισσότερα δεδομένα από τις επιστημονικές αποστολές, αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν ως κρίσιμος σύνδεσμος της NASA για να διατηρεί τους αστροναύτες συνδεδεμένους με τη Γη καθώς εξερευνούν το Φεγγάρι, τον Άρη και άλλα μέρη“, δήλωσε ο Δρ. Jason Mitchell, διευθυντής της Τεχνολογικής Ενότητας Προηγμένων Επικοινωνιών και Πλοήγησης της SCaN.

Δείτε επίσης: Η NASA λανσάρει δωρεάν streaming υπηρεσία!

Πραγματοποιούμε πλέον λειτουργικές επιδείξεις και πειράματα που θα μας επιτρέψουν να βελτιστοποιήσουμε την ενσωμάτωση αποδεδειγμένης τεχνολογίας στις αποστολές μας, προκειμένου να ενισχύσουμε την εξερεύνηση και την επιστήμη μας“, πρόσθεσε ο David Israel, αρχιτέκτονας διαστημικών επικοινωνιών και πλοήγησης της NASA.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS