ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚβαντική τεχνολογία: Συμβάλλει θετικά στην κλιματική αλλαγή

Κβαντική τεχνολογία: Συμβάλλει θετικά στην κλιματική αλλαγή

Η κλιματική διάσκεψη COP28 που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι απέδειξε ότι η κβαντική τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μια επαναστατική τεχνολογία που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

κβαντική τεχνολογία

Οι συμμετέχοντες στο COP28 επιδιώκουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C έως το 2050, με τη χρήση πράσινων τεχνολογιών όπως ηλεκτρικά οχήματα, άνθρακας δέσμευσης και κλιματικά ανθεκτική γεωργία. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις τεχνολογίες είναι ακριβές και χρονοβόρες στην ανάπτυξή τους. Η κβαντική τεχνολογία-, παρά τους τρέχοντες περιορισμούς της, μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο επιλύοντας πολύπλοκα προβλήματα πολύ πιο γρήγορα.

Διαβάστε περισσότερα: Η πυρηνική τεχνολογία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

Η κβαντική τεχνολογία αξιοποιεί τις αρχές της κβαντικής φυσικής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον υπολογισμό, ακόμη και στο στάδιο ανάπτυξής τους. Είναι εξαιρετική στην επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης και προσομοίωσης, που είναι ζωτικής σημασίας για τις προκλήσεις της βιωσιμότητας, ξεπερνώντας εμπόδια στην καινοτομία στην πράσινη τεχνολογία. Μπορεί επίσης να επιταχύνει σημαντικές ανακαλύψεις και να συμβάλει στην επίτευξη παγκόσμιων στόχων για το κλίμα.

Επισημαίνονται οι δυνητικές εφαρμογές της κβαντικής τεχνολογίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στη βελτίωση των ηλεκτρικών μπαταριών. Η κβαντική τεχνολογία μπορεί να προσομοιώσει κβαντομηχανικά φαινόμενα, επιτρέποντας ακριβή μοντελοποίηση χημικών διεργασιών και μοριακών αλληλεπιδράσεων για τη βελτίωση της απόδοσης των μπαταριών. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Hyundai και η Daimler, ήδη ερευνούν κβαντικούς αλγόριθμους για την προαγωγή της έρευνας στον τομέα των μπαταριών.

Επιπλέον, η κβαντική τεχνολογία μπορεί να επαναστατήσει στην παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον λιπασμάτων και πράσινης αμμωνίας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της τεχνητής αναπαραγωγής της δέσμευσης αζώτου. Η τεχνολογία αυτή επεκτείνεται σε εφαρμογές για την εντοπισμό καλύτερων υλικών για ηλιακά κύτταρα, ανεμογεννήτριες και για δέσμευση άνθρακα. Επιπλέον, η κβαντική τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη βελτιστοποίηση του δικτύου, την πρόγνωση του καιρού και την έρευνα της πυρηνικής σύντηξης.

Συνολικά, η κβαντική τεχνολογία, αν και ακόμα ανεξερεύνητη, συχνά παραμελείται ενώ μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των πράσινων τεχνολογιών πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις.

κβαντική τεχνολογία

Δείτε ακόμη: Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2023 είναι μάλλον ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί

Το συνέδριο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ειδικών στον τομέα της κβαντικής και της βιωσιμότητας, εκμεταλλευόμενο αποτελεσματικά την τεχνολογία για την επίλυση συλλογικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: thehill.com

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS