ΑρχικήYoutubeΤο JWST εντοπίζει μικρό ήλιο να εκπέμπει υπερηχητικές ροές

Το JWST εντοπίζει μικρό ήλιο να εκπέμπει υπερηχητικές ροές

Σε έναν ταραχώδη κόμπο από σκόνη και αέριο, ένα νεοσύστατο άστρο εκτοξεύει υπερηχητικές ροές υλικού που εκτείνονται χιλιάδες φορές την απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Πρόκειται για το νεαρό HH 211, όπως καταγράφηκε από τη Φωτογραφική Μηχανή Υπερύθρων του JWST και περιγράφηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature.

Δείτε επίσης: JWST: Αποκαλύπτει προτοπλανητικούς δίσκους σε ένα κοντινό αστρικό σμήνος
JWST

Τα αντικείμενα Herbig-Haro, γνωστά και ως “HH”, δημιουργούνται όταν γρήγορη ύλη που εκπέμπεται από πρωτοαστέρες συγκρούεται με γύρω σκόνη και αέριο, παράγοντας κρούσεις “κάπως σαν μια σφαίρα που διαπερνάει τον αέρα”, όπως αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Tom Ray, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο για Προηγμένες Μελέτες του Δουβλίνου. Αυτές οι συγκρούσεις διεγείρουν το αέριο, απελευθερώνοντας υπέρυθρο φως που το JWST μπορεί να παρατηρήσει.

Σε αυτήν την εικόνα από τη μελέτη, το κόκκινο απεικονίζει το υδρογόνο που περιστρέφεται και δονείται σε μερικές χιλιάδες Κέλβιν, περιτριγυρισμένο από πράσινο που απεικονίζει το μονοξείδιο του άνθρακα και μπλε από το ανακλαστικό φως του νεαρού αστέρα. Ο πρωτοαστέρας βρίσκεται στον περιστρεφόμενο, σκονώδη δίσκο στο κέντρο της εικόνας, όπου η υπέρυθρη ακτινοβολία δεν μπορεί να διαφύγει λόγω της πυκνότητας της σκόνης και του αερίου. Οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι η ύλη που εκτοξεύεται από τις ανακόσμησης των ακτίνων επιβραδύνει την περιστροφή του δίσκου, πράγμα που επιτρέπει στον αστέρα να αυξηθεί.

Δείτε ακόμα: James Webb: Εντόπισε αστεροειδή που ίσως κρύβει το μυστικό της προέλευσής μας

ήλιο

Ενώ οι παλαιότεροι αστέρες, όπως ο ήλιος μας, εκτοξεύουν άτομα, ιόντα και μόρια στο διάστημα, ο HH 211 εκτοξεύει κυρίως μοριακή ύλη. Μια τέτοια εκπληκτική διαφορά μπορεί να βοηθήσει τους αστροφυσικούς να κατανοήσουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι αστέρες εξελίσσονται από αυτό το κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής τους, όπως αναφέρει ο Ray.

Δείτε επίσης: James Webb: Το φεγγάρι του Κρόνου εκτοξεύει «τεράστια νέφη» νερού στο διάστημα

Ο αστροφυσικός Chin-Fei Lee από την Ακαδημία Σινικά της Ταϊβάν λέει: “Μπορώ να το κοιτάζω αυτό για πολύ καιρό“. Προηγουμένως, ο ίδιος είχε παρατηρήσει το ΗΗ 211 χρησιμοποιώντας το γήινο τηλεσκόπιο ALMA στην Χιλή. Το ALMA παρατήρησε μοριακές εκροές, αλλά δεν μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε ιονισμένο υλικό υψηλής θερμοκρασίας που εκτοξεύεται από τις ακτίνες. Το JWST το έκανε και παρήγαγε εικόνες με πολύ υψηλότερη ανάλυση. “Αυτό μου φαίνεται εντυπωσιακό“, λέει ο Lee, “επειδή βλέπουμε ολόκληρη τη δομή και την όμορφη ακτίνα“.

Πηγή: scientificamerican

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS