ΑρχικήyoutubeΜελέτη: Ο πυρήνας της Γης ταλαντεύεται κάθε 8,5 χρόνια

Μελέτη: Ο πυρήνας της Γης ταλαντεύεται κάθε 8,5 χρόνια

Πρόσφατα επιστήμονες στην Κίνα έκαναν μια ανακάλυψη στην καρδιά του πλανήτη μας: Κάθε 8,5 χρόνια, ο εσωτερικός πυρήνας της Γης κινείται γύρω από τον άξονα περιστροφής του. Αυτή η μετατόπιση πιθανότατα προκαλείται από μια μικρή ασυμφωνία μεταξύ του εσωτερικού πυρήνα και του μανδύα της Γης – του στρώματος κάτω από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη των ερευνητών.

Δείτε επίσης: NASA: Έφερε στη Γη 250 γραμμάρια σκόνης από τον αστεροειδή Bennu

Περίπου σε βάθος 2.896 χλμ κάτω από την επιφάνεια, ο πυρήνας της Γης χωρίζεται σε ένα κυματοειδές υγρό εξωτερικό περίβλημα και ένα κυρίως στερεό εσωτερικό στρώμα. Αυτή η περιοχή ευθύνεται εν μέρει για μερικές από τις γεωφυσικές δυναμικές του πλανήτη μας, από τη διάρκεια κάθε μέρας μέχρι το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο βοηθά στην προστασία της ανθρωπότητας από τις βλαβερές ακτίνες που εκπέμπονται από τον ήλιο.

πυρήνας

Αυτή η πρόσφατη κλίση στο εσωτερικό του πυρήνα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια αλλαγή στο σχήμα και την κίνηση του υγρού πυρήνα, με αποτέλεσμα μια πιθανή μετατόπιση του μαγνητικού πεδίου της Γης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο περιοδικό “Nature Communications“.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την εσωτερική λειτουργία αυτού του πυρήνα, οι γεωφυσικοί ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Hao Ding από το Πανεπιστήμιο Wuhan, ανέλυσαν το 2019 την κίνηση του άξονα περιστροφής της Γης σε σχέση με το φλοιό της, γνωστό ως πολική περιστροφή. Ανιχνεύθηκε μια μικρή απόκλιση στην πολική κίνηση που συμβαίνει περίπου κάθε 8,5 χρόνια, υποδεικνύοντας την πιθανή ύπαρξη μιας “ταλάντευσης του εσωτερικού πυρήνα“, παρόμοια με αυτή ενός περιστρεφόμενου γυροσκοπίου.

Δείτε ακόμα: Μελέτη προβλέπει ότι η Γη είναι ασφαλής από αστεροειδείς για 1.000 χρόνια

Για την τελευταία τους μελέτη, ο Ding και οι συν-συγγραφείς του επιβεβαίωσαν αυτόν τον κύκλο μετρώντας μικρές μετατοπίσεις στη διάρκεια της ημέρας σε όλο τον κόσμο – η οποία ελέγχεται από την περιοδική κίνηση του περιστροφικού άξονα της Γης – και συγκρίνοντας τις με τις διακυμάνσεις στην πολική κίνηση που είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει. Τα δεδομένα τους υποδηλώνουν ότι αυτή η ανωμαλία πιθανότατα οφείλεται σε μια κλίση 0,17 μοιρών μεταξύ του εσωτερικού πυρήνα και του μανδύα της Γης, αντίθετη προς την παραδοσιακή θεωρία περί περιστροφής της Γης που “υποθέτει ότι οι άξονες περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα και του μανδύα συμπίπτουν“, όπως ανέφερε ο Ding στο Live Science με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Γη

Η κλίση αυτή μπορεί να υποδηλώνει ότι το βορειοδυτικό ημισφαίριο του εσωτερικού πυρήνα ενδέχεται να είναι ελαφρώς πυκνότερο από τον υπόλοιπο τομέα, και ότι υπάρχει επίσης διαφορά στην πυκνότητα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού πυρήνα της Γης, σύμφωνα με την έρευνα.

Δείτε επίσης: Αστροναύτης φωτογράφισε εντυπωσιακό σέλας γύρω από τη Γη

Προχωρώντας, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τη δυναμική ανάμεσα στο εσωτερικό πυρήνα της Γης και τις διεργασίες που επηρεάζουν την ανθρωπότητα, από τις σεισμικές δονήσεις μέχρι τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS