ΑρχικήsecurityΟ διαχειριστής της πλατφόρμας Bitcoin BTC-e κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ο διαχειριστής της πλατφόρμας Bitcoin BTC-e κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ο Aliaksandr Klimenka, υπήκοος της Λευκορωσίας και της Κύπρου, κατηγορείται στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του σε διεθνή επιχείρηση κυβερνοεγκλήματος που αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Klimenka είχε τον έλεγχο στο μη αδειοδοτημένο ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων (Bitcoin) BTC-e, την εταιρεία τεχνολογικών υπηρεσιών Soft-FX και την οικονομική εταιρεία FX Open.

Διαβάστε επίσης: Οι αρχές κατέσχεσαν 50.000 Bitcoin από τον χειριστή του παλιού πειρατικού site movie2k

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Klimenka, μέσω αυτών των εταιρειών, φέρεται να διευκόλυνε συναλλαγές σχετικές με διάφορα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, όπως ransomware, κλοπή ταυτότητας, παράνομη διακίνηση ουσιών, απάτες και hacking.

Η BTC-e ήταν μια πλατφόρμα ανταλλαγής bitcoin που κυρίως εξυπηρετούσε τη ρωσική αγορά. Το 2017, μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της Alexander Vinnik στην Ελλάδα, κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα κεφαλαίων που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην ιαπωνική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Mt. Gox. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για την καταβολή αιτημάτων για λύτρα σε περιπτώσεις ransomware, όπως το Locky, Cerber, NotPetya, WannaCry και Spora.

Παρόλο που η πλατφόρμα είχε εντυπωσιακή παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είχε εγγραφεί ως επιχείρηση που παρέχει χρηματικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Δεν απαιτούσε την επαλήθευση της “γνωρίζω τον πελάτη σας” (KYC) και την επαλήθευση ταυτότητας, ενώ δεν διέθετε κανέναν μηχανισμό για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο Klimenka, ο οποίος είναι τώρα 42 ετών, είχε τον έλεγχο του BTC-e από το 2011 έως τον Ιούλιο του 2017, μέχρι τη σύλληψη του Vinnik και την απενεργοποίηση του ιστότοπου.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση, ο Klimenka είχε την ευθύνη της διαχείρισης και συντήρησης των διακομιστών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστήριζαν τις λειτουργίες του BTC-e μέσω της εταιρείας Soft-EX.

Διαβάστε ακόμη: Μεταφορές κεφαλαίων bitcoin ανέρχονται σε 500 εκ. $ εβδομαδιαίως

Ο άνδρας συνελήφθη στη Λετονία στις 21 Δεκεμβρίου 2023 μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και χθες εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο.

ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Όσον αφορά τις κατηγορίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη λειτουργία μιας επιχείρησης παροχής χρηματικών υπηρεσιών χωρίς άδεια, ο Klimenka έρχεται αντιμέτωπος με πιθανή ποινή φυλάκισης 25 ετών.

Πηγή: bleepingcomputer.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS