ΑρχικήSecurityΗΠΑ: Περιορίζει τη Visa για όσους έχουν εμπλακεί σε spyware

ΗΠΑ: Περιορίζει τη Visa για όσους έχουν εμπλακεί σε spyware

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν περιορισμούς για τις visa σε όσους εμπλέκονται σε παράνομη επιτήρηση λογισμικού spyware/ κατασκοπείας.

visa spyware

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε μια νέα πολιτική που θέτει περιορισμούς στην έκδοση visa σε άτομα που συνδέονται με παράνομη χρήση εμπορικού spyware για την επιτήρηση των μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Pegasus Spyware: Στόχευε iPhone δημοσιογράφων και ακτιβιστών στην Ιορδανία

Η παρούσα πολιτική, όπως δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, έχει ως στόχο την προώθηση της λογοδοσίας για άτομα που εμπλέκονται σε παράνομη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των πράξεων τους, οι οποίες συχνά συνδέονται με αυθαίρετες κρατήσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πολιτική επίσης καλύπτει τις εταιρείες που αναπτύσσουν και πωλούν τέτοιο λογισμικό, ενώ τα στελέχη που ενδέχεται να επηρεαστούν από τα νέα μέτρα δεν θα επιλέγονται πια για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτή η ανακοίνωση γίνεται μετά την αποκάλυψη ότι δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ακτιβιστές στην Ιορδανία παρακολουθούνται με τη χρήση του λογισμικού Pegasus της NSO Group, προβάλλοντας τον κίνδυνο της παράνομης χρήσης τέτοιων εργαλείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Τον Νοέμβριο του 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην NSO Group και στην Candiru, μια άλλη εταιρεία που προμηθεύει προγράμματα κακόβουλου λογισμικού, γνωστά ως spyware. Ο λόγος ήταν η ανάπτυξη και παροχή αυτών των εργαλείων σε ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες τα χρησιμοποίησαν για τον στόχευση κακόβουλων επιθέσεων κατά κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ακτιβιστών, ακαδημαϊκών και προσωπικού στις πρεσβείες.

Δείτε επίσης: Shutdown.log: Βοηθάει στον εντοπισμό κακόβουλου spyware σε iPhone

Στη συνέχεια, στις αρχές του περασμένου έτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στις ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2023, οι ΗΠΑ περιέλαβαν την Intellexa και τη Cytrox σε μια λίστα αποκλεισμού συναλλαγών.

visa spyware

Σύμφωνα με μια αξιολόγηση πληροφοριών που δημοσίευσε το Κεντρικό Γραφείο Επικοινωνίας της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (GCHQ) τον Απρίλιο του 2023, τουλάχιστον 80 χώρες έχουν αποκτήσει εμπορικό λογισμικό εισβολής στον κυβερνοχώρο κατά την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: thehackernews.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS