ΑρχικήYoutubeΤο φεγγάρι του Κρόνου φιλοξενεί ένα μυστικό ωκεανό

Το φεγγάρι του Κρόνου φιλοξενεί ένα μυστικό ωκεανό

Νέες μετρήσεις της τροχιάς του μικρότερου φεγγαριού του Κρόνου υποδηλώνουν ότι κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό κάτω από τον παγωμένο του φλοιό. Ο Mimas, η επιφάνεια του οποίου είναι γεμάτη με κρατήρες, πιθανότατα περιέχει έναν υγρό ωκεανό που κυλάει περίπου 20 έως 30 χιλιόμετρα κάτω από τον πάγο.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες αναφέρουν ότι το φεγγάρι συρρικνώνεται

Η νέα ανάλυση, αποτελεί την πιο πρόσφατη, από μια αυξανόμενη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για έναν υγρό ωκεανό που κρύβεται μέσα στο μικρό φεγγάρι. Αυτό σημαίνει ότι ο Mimas μπορεί να ενταχθεί στην μεγάλη λίστα δορυφόρων του ηλιακού συστήματος που υποθετικά κρύβουν ωκεανούς, συμπεριλαμβανομένων του δορυφόρου του Κρόνου, Εγκέλαδου, των δορυφόρων του Δία, Ευρώπης, Καλλιστούς και Γανυμήδη, και αρκετών από τους δορυφόρους του Ουρανού. Αλλά ο Mimas είναι μια παράξενη περίπτωση και ο ωκεανός του μπορεί να είναι διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο στο ηλιακό σύστημα.

φεγγάρι

Ο Mimas έχει πολλούς κρατήρες, κάτι που οδήγησε τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι αποτελείται από στερεό πάγο, μέχρι τον πετρώδη πυρήνα του. Ωστόσο, ο τρόπος που το φεγγάρι ταλαντεύεται καθώς περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο υποδηλώνει ότι κάτι περίεργο είναι κρυμμένο μέσα του.

Μοντελοποίηση προηγούμενων ερευνών έχει προτείνει δύο διαφορετικές εξηγήσεις: έναν επιμήκη βραχώδη πυρήνα, ή ένα παγκόσμιο ωκεανό. Ωστόσο, η νέα έρευνα αποκλείει την εξήγηση του βραχώδους πυρήνα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Cassini, το οποίο κινούνταν γύρω από τον Κρόνο από το 2004 έως το 2017, συγκεντρώνοντας δεδομένα για τον πλανήτη και τους δορυφόρους του με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε προσομοιώσεις για να αναπαράγει την κίνηση του Mimas καθώς περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο, αναπαράγοντας τις επιδράσεις ενός βραχώδους πυρήνα ή ωκεανού.

Δείτε ακόμα: NASA: Νέα αναβολή για την επανδρωμένη αποστολή Artemis στο φεγγάρι

Για να αναπαράγει τα δεδομένα υπό το πετρώδες σενάριο, ο Mimas θα πρέπει να έχει έναν πυρήνα που είναι τόσο επιμήκης που είναι σχεδόν σαν πανκέικ. Αυτό είναι εντελώς ασυνάρτητο με άλλα δεδομένα σχετικά με το φεγγάρι, καθώς και με τα μοντέλα για το σχηματισμό των αντικειμένων του Ηλιακού Συστήματος.

Κρόνος

Αυτό αφήνει ανοιχτή την εξήγηση για τον κρυμμένο παγκόσμιο ωκεανό. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι αυτό υπάρχει στο ηλιακό σύστημα, φαίνεται πολύ πιο πιθανό.

Εκεί που γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ο ωκεανός φαίνεται να είναι πολύ νέος.

Η κίνηση του Mimas και η απουσία ενδείξεων για έναν ωκεανό στην επιφάνειά του υποδηλώνουν ότι ο ωκεανός είναι νεότερος από 25 εκατομμύρια χρόνια και ότι η διεπαφή πάγου-ωκεανού έφθασε σε βάθος μικρότερο από 30 χιλιόμετρα μόλις πριν από 2 έως 3 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια αλληλεπίδραση με έναν ή περισσότερους από τους άλλους δορυφόρους του Κρόνου, που μπορεί να επηρέασε την τροχιά του δορυφόρου Mimas, καθιστώντας την πιο οβάλ σε σχήμα. Αυτό θα προκαλούσε μια αλλαγή στη δύναμη της βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του Κρόνου και του Mimas, δημιουργώντας πιέσεις στον πυρήνα που προκαλούν εσωτερική θέρμανση και μπορούν να δημιουργήσουν έναν ωκεανο εσωτερικά.

Δείτε επίσης: Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Γη κάνει το φεγγάρι να σκουριάζει!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS