ΑρχικήinetΗ νέα Embedded+ αρχιτεκτονική της AMD

Η νέα Embedded+ αρχιτεκτονική της AMD

Η AMD σπάει τον κανόνα με την Embedded+ αρχιτεκτονική και συμπυκνώνει πέντε αρχιτεκτονικές υπολογισμού σε μια μόνο motherboard.

Με την εκκίνηση της αρχιτεκτονικής Embedded+ της, η AMD θέτει αποτελεσματικά τα ερωτήματα:

Γιατί να επιλέξετε μια αρχιτεκτονική υπολογισμού όταν μπορείτε να έχετε πέντε; Τι περισσότερο θα μπορούσε κανείς να θέλει από x86, γραφικά Vega, τεχνολογία AI XDNA και κυκλώματα FPGA;

Δείτε επίσης: Το AI chip της Nvidia θα διατεθεί σε παρόμοια τιμή με αυτό της Huawei

Η τελευταία προσφορά του House of Zen συνδυάζει ένα επεξεργαστή x64 Ryzen με έναν επεξεργαστή συστήματος AI Edge Versal μέσω PCIe, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έναν μόνο πίνακα σε εφαρμογές επεξεργασίας δεδομένων χαμηλής κατανάλωσης και χαμηλής καθυστέρησης, για παράδειγμα, στο άκρο του δικτύου.

AMD Embedded+

Δείτε επίσης: AMD Ryzen 7 8700G και Ryzen 5 8600G review

Ο κύριος επεξεργαστής μπορεί να επιλεγεί από την οικογένεια ενσωματωμένων επεξεργαστών Ryzen R2000, η οποία κυκλοφόρησε το 2022 και διαθέτει έως τέσσεροις πυρήνες CPU Zen+, 16 λωρίδες PCIe 3.0 και έως οκτώ μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) Radeon Vega.

Αυτό το chip έχει έναν αφιερωμένο σύνδεσμο PCIe προς έναν επεξεργαστή Versal Adaptive SoC της AMD, ο πρώτος από τους οποίους εμφανίστηκε το 2021. Αυτά τα μέρη Versal περιλαμβάνουν ένα σύνολο μηχανισμών AI, ένα FPGA και τέσσερις CPU πυρήνες σχεδιασμένους από την Arm – δύο Cortex-A72 και δύο Cortex-R5. Όσον αφορά την επεξεργασία ML, η AMD υποστηρίζει ότι οι κορυφαίοι επεξεργαστές Versal είναι ικανοί να πιέσουν περίπου 228 TOPS στο INT8.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το Embedded+ αναφέρεται σε συσκευές που κατασκευάζονται για να διαρκούν σε σχετικά αντίξοες συνθήκες – δημόσιες οθόνες, μηχανήματα και μηχανογραφημένα εργαλεία στον τομέα, επεξεργασία στο άκρο του δικτύου, μεταφορά και αυτοκινητοβιομηχανία κλπ. Δεν χρειάζεται να είναι κορυφαίας τεχνολογίας και παντοδύναμη – η αξιοπιστία, το κόστος, η απόδοση ενέργειας έναντι απόδοσης, το μέγεθος και η ειδική επικύρωση φορτίου εργασίας είναι συχνά πιο σημαντικά. Επομένως, αναμένεται να χρησιμοποιούνται παλαιότερες αρχιτεκτονικές για αυτούς τους επεξεργαστές.

Δείτε ακόμα: Nvidia RTX 4080 super: Review της κάρτας γραφικών

Πράγματι, η AMD έχει ως στόχο ειδικότερα τη βιομηχανική ρομποτική, τη λιανική και την εποπτεία ασφάλειας, το έξυπνο εξοπλισμό για την πόλη, τη δικτύωση, την μηχανική όραση και την ιατρική απεικόνιση. Οι πελάτες της θα αποφασίσουν εάν το υλικό έχει τη χαμηλότερη καθυστέρηση, τη δύναμη και τις διαδικασίες επεξεργασίας για τις εφαρμογές τους.

“Σε αυτόματα συστήματα, τα δεδομένα αισθητήρων έχουν φθίνουσα αξία με τον χρόνο και πρέπει να λειτουργούν με τις πιο φρέσκιες πληροφορίες δυνατές για να επιτρέψουν τη χαμηλότερη καθυστερημένη απόκριση με πρόβλεψη. Σε βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές, πολλές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε χιλιοστά δευτερόλεπτου,” είπε ο Chetan Khona, ανώτερος διευθυντής της AMD για τις βιομηχανικές εφαρμογές όρασης, υγείας και επιστήμης, σε μια δήλωση της.

Προκειμένου να επιτύχουν αυτούς τους στόχους καθυστέρησης, η AMD ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να διασπάσουν τα φορτία εργασίας τους σε μικρότερα μέρη που μπορούν να επιταχυνθούν ατομικά από τις διάφορες αρχιτεκτονικές υπολογισμού της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, το FPGA και οι μηχανές AI του Adaptive SoC μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προ-επεξεργασία και ταξινόμηση δεδομένων ροής από πολλούς αισθητήρες ή ροές, ενώ οι πυρήνες CPU και GPU του επεξεργαστή Ryzen εκτελούν τα συστήματα ελέγχου και το UI των γραφικών.

Δείτε επίσης: Intel: Οι επεξεργαστές Arrow Lake και Lunar Lake θα κυκλοφορήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024

Φυσικά, αυτό συμβαίνει συνήθως σε συστήματα με μικτούς πυρήνες, και η AMD δεν είναι η πρώτη που τοποθετεί ένα μείγμα αρχιτεκτονικών σε έναν πίνακα ή ακόμη και σε ένα μόνο chip. Αυτό είναι προφανές. Αυτό που είναι ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η AMD το κάνει όχι μόνο με τις οικογένειες Ryzen και Versal, αλλά και με μία έντονη έμφαση στην τεχνολογία AI, του ενσωματωμένου και δικτυομένου άκρου, το οποίο δεν θα έκανε αν οι άνθρωποι δεν το ήθελαν. Ιδανικά.

“Sapphire Edge+ VPR-4616-MB: Η νέα πλακέτα με επεξεργαστή Ryzen και τσιπ Versal AI Edge σε μέγεθος mini-ITX”

Δείτε επίσης: AMD Radeon RX 7600 XT: Κυκλοφορεί τον Ιανουάριο, η τελευταία “RDNA 3”

Ανάμεσα στα πρώτα συστήματα που βασίζονται στη σχεδίαση Embedded+ της AMD είναι το Edge+ VPR-4616-MB της Sapphire. Αυτό συνδέει έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή Ryzen Embedded R2314 με έναν επεξεργαστή Versal AI Edge VE2302 Adaptive SoC σε μια motherboard (μητρική πλακέτα) μεγέθους mini-ITX που φαίνεται να καταναλώνει το λιγότερο 30 watt. Η Sapphire σχεδιάζει επίσης να προσφέρει την μητρική πλακέτα σε έναν πλήρως συναρμολογημένο υπολογιστή με μνήμη Ram, αποθηκευτικό χώρο, τροφοδοτικό και φυσικά το κουτί (tower).

Πηγή: theregister

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS