ΑρχικήYoutubeΟ μετεωρίτης που εξερράγη στο Βερολίνο ανήκει στο είδος aubrites

Ο μετεωρίτης που εξερράγη στο Βερολίνο ανήκει στο είδος aubrites

Μία ομάδα ερευνητών που συνέλεξε κομμάτια από τον μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από το Βερολίνο τον Ιανουάριο, ανακάλυψαν ότι ανήκει στο είδος aubrites.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής ανακαλύφθηκε λίγες ώρες πριν εκραγεί πάνω από το Βερολίνο

Στις 21 Ιανουαρίου 2024, ένας μετεωρίτης εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη πάνω από το Βερολίνο στις 12:33 π.μ.

μετεωρίτης aubrites Βερολίνο

Πριν φθάσει στη Γη, ο αστεροειδής 2024 BX1 ήταν ένα από τα κοντινά αντικείμενο της Γης, με μια τροχιά που υποδεικνύει ότι ήταν μέλος της ομάδας Apollo.

Τα κομμάτια του μετεωρίτη εντοπίστηκαν αργότερα από μια ομάδα επιστημόνων από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Μουσείο Γεωλογίας, το Γερμανικό Διαστημικό Κέντρο, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Ινστιτούτο SETI και αναγνωρίστηκαν ως μια σπάνια κατηγορία αστεροειδών γνωστή ως “aubrites“. Το όνομα “aubrites” προέρχεται από το χωριό Aubrés στη Γαλλία, όπου έπεσε ένας παρόμοιος μετεωρίτης στις 14 Σεπτεμβρίου 1836.

Η ομάδα που ανέλαβε την ανάκτηση δειγμάτων αυτού του τελευταίου μετεωρίτη ηγείτο από τον αστρονόμο του Ινστιτούτου SETI, Δρ. Peter Jenniskens, και τον ερευνητή του MfN, Δρ. Lutz Hecht. Τους συνόδευσε μια ομάδα προσωπικού και φοιτητών από το MfN, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το DLR και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου λίγες μέρες μετά την έκρηξη του μετεωρίτη στον ουρανό.

Δείτε ακόμα: NASA: Ένας αστεροειδής θα περάσει κοντά στη Γη την Τρίτη

Μαζί βρήκαν τα κομμάτια του μετεωρίτη σε χωράφια ακριβώς νότια του χωριού Ribbeck, περίπου 50 χλμ δυτικά του Βερολίνου. Η εύρεση των κομματιών αποτέλεσε μια σημαντική πρόκληση λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισης των aubrites, οι οποίοι μοιάζουν με κοινές πέτρες από μακριά, αλλά είναι πολύ διαφορετικοί όταν τους κοιτάς από κοντά.

μετεωρίτης Βερολίνο

Ενώ άλλοι τύποι μετεωριτών έχουν μια λεπτή κρούστα από μαύρο γυαλί που προκαλείται από την έντονη θερμότητα που παράγεται κατά τη διέλευσή τους από την ατμόσφαιρα, οι aubrites έχουν κυρίως μια διαφανή γυαλίνη κρούστα.

Οι aubrites δεν μοιάζουν με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται όταν σκέφτονται μετεωρίτες. Οι aubrites μοιάζουν περισσότερο με γκρι γρανίτη και αποτελούνται κυρίως από πυριτικό μαγνήσιο και φορστερίτη. Περιέχουν ελάχιστο σίδηρο και μία γυάλινη επικάλυψη, που συνήθως είναι ένας καλός τρόπος για να αναγνωριστούν.

Ο μετεωρίτης εντοπίστηκε αρχικά από τον αστρονόμο Dr. Krisztián Sárneczky με ένα από τα τηλεσκόπια του Konkoly Observatory στη Βουδαπέστη.

Η αποστολή Scout της NASA και τα συστήματα αξιολόγησης κινδύνου Meerkat Asteroid Guard της ESA ανέλαβαν το καθήκον να παρακολουθήσουν και να προβλέψουν την πορεία του και το σημείο όπου θα επηρεάσει την ατμόσφαιρα της Γης. Ο Davide Farnocchia από το JPL/Caltech παρείχε συχνές ενημερώσεις για την τροχιά του αντικειμένου.

Δείτε επίσης: Τελικά, θα πέσει ο αστεροειδής 2007 FT3 στη Γη το 2024; Τι λέει η NASA;

Όπως ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ που εξερράγη πάνω από τη νότια Ρωσία το 2013, η έκρηξη παρακολουθήθηκε από πολλούς και καταγράφηκε, ωστόσο δεν προκάλεσε ζημιές.

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS