ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΤο Neuralink του Elon Musk θα είναι ευάλωτο από άποψη ασφάλειας

Το Neuralink του Elon Musk θα είναι ευάλωτο από άποψη ασφάλειας

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας υποστηρίζουν ότι το chip της Neuralink του Elon Musk, είναι ευάλωτο σε μελλοντικά προβλήματα ασφάλειας.

Neuralink ασφάλεια

Κάποτε, η ενσωμάτωση ενός υπολογιστή μέσα στον εγκέφαλο κάποιου φαινόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, είναι πραγματικότητα. Ακαδημαϊκοί και εμπορικοί φορείς δοκιμάζουν συσκευές “διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή” για να επιτρέψουν σε άτομα με αναπηρίες να λειτουργούν πιο ανεξάρτητα. Η εταιρεία του Elon Musk, η Neuralink, έχει θέσει αυτήν την τεχνολογία στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ασφάλεια, την ηθική και τη νευροεπιστήμη.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Musk ανακοίνωσε ότι η Neuralink εμφύτευσε το πρώτο τσιπ σε εγκέφαλο ανθρώπου. Το The Conversation επικοινώνησε με δύο επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον – τη Nancy Jecker, μια βιοηθικό, και τον Andrew Ko, έναν νευροχειρουργό που εμφυτεύει συσκευές τσιπ στον εγκέφαλο – για τις σκέψεις τους σχετικά με την ηθική αυτού του νέου ορίζοντα στη νευροεπιστήμη.

Το Neuralink chip είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία που δημιουργήθηκε με σκοπό την ενίσχυση της ανθρώπινης εγκεφαλικής δραστηριότητας και την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και μηχανής με ασφάλεια. Μία από τις βασικές εφαρμογές του είναι η βελτίωση της ζωής ατόμων με νευρολογικές διαταραχές, όπως η παράλυση και η νόσος του Parkinson.

Οι δυνατότητες του Neuralink chip επεκτείνονται και στην επιστήμη της νευροεπιστήμης, καθώς μπορεί να παρέχει πρωτοφανή επίγνωση στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, επιτρέποντας την καταγραφή και την ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, το Neuralink chip έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πληροφορίες από τον εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή, δημιουργώντας έτσι τη δυνατότητα για άμεση επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εφαρμογές όπως η ελεγχόμενη από τον εγκέφαλο εικονική πραγματικότητα ή η απευθείας μετάδοση σκέψεων και ιδεών.

Elon Musk

Το Neuralink τσιπ καταγράφει και επεξεργάζεται την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, και μετά μεταφέρει με ασφάλεια αυτά τα δεδομένα σε μία εξωτερική συσκευή, όπως ένα τηλέφωνο ή υπολογιστή.

Δείτε ακόμα: Elon Musk – Neuralink: Έγινε η πρώτη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπου

Η εξωτερική συσκευή “αποκωδικοποιεί” την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενή, μαθαίνοντας να συσχετίζει συγκεκριμένα πρότυπα με τον στόχο του ασθενή: για παράδειγμα, τη μετακίνηση ενός κέρσορα υπολογιστή προς τα πάνω σε μια οθόνη. Με την πάροδο του χρόνου, το λογισμικό μπορεί να αναγνωρίσει ένα μοτίβο νευρικής δραστηριότητας που συνεχώς εμφανίζεται ενώ ο συμμετέχων φαντάζεται αυτήν την εργασία, και στη συνέχεια να εκτελέσει την εργασία για το άτομο.

Η τρέχουσα δοκιμή της Neuralink επικεντρώνεται στη βοήθεια προς ανθρώπους με παραλυμένα άκρα να ελέγχουν υπολογιστές ή smartphones. Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, γνωστές ως BCIs, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο συσκευών, όπως αμαξίδια.

Οι πληροφορίες σχετικά με το εμφύτευμα ωστόσο είναι σπάνιες, εκτός από ένα φυλλάδιο που στοχεύει στην προσέλκυση υποκειμένων δοκιμαστών. Το Neuralink δεν καταγράφηκε στο ClinicalTrials.gov, όπως συνήθως γίνεται, και όπως απαιτείται από μερικά ακαδημαϊκά περιοδικά για λόγους ασφάλειας.

Κάποιοι επιστήμονες ενοχλούνται από αυτή την έλλειψη διαφάνειας. Η διάδοση πληροφοριών σχετικά με κλινικές δοκιμές είναι σημαντική, καθώς βοηθάει άλλους ερευνητές να μάθουν για περιοχές που σχετίζονται με την έρευνά τους και μπορεί να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών. Ακαδημαϊκά περιοδικά μπορεί επίσης να είναι μεροληπτικά προς τα θετικά αποτελέσματα, εμποδίζοντας τους ερευνητές από το να μάθουν από ανεπιτυχείς πειραματισμούς.

Δείτε επίσης: Ο Elon Musk θέλει να συγχωνεύσει Neuralink και Tesla

Οι συνεργάτες στο Κέντρο Hastings, ένα ερευνητικό κέντρο βιοηθικής, έχουν προειδοποιήσει ότι η επιστήμη με ανακοινώσεις από τον Musk, ενώ γίνεται όλο και πιο συχνή, δεν είναι επιστήμη. Συμβουλεύουν να μην βασιζόμαστε σε κάποιον με μεγάλο οικονομικό συμφέρον για ένα αποτέλεσμα έρευνας ως τη μοναδική πηγή πληροφοριών.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS