ΑρχικήyoutubeΤο Odysseus είναι αναποδογυρισμένο στην επιφάνεια της Σελήνης

Το Odysseus είναι αναποδογυρισμένο στην επιφάνεια της Σελήνης

Η κακή είδηση είναι ότι το lander Odysseus της Intuitive Machines βρίσκεται αναποδογυρισμένο μετά την προσεδάφισή του, κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι το ανθεκτικό ρομποτικό διαστημικό σκάφος εξακολουθεί να μπορεί να μεταδίδει δεδομένα.

Δείτε επίσης: Το Odysseus Lander προσεδαφίστηκε με επιτυχία στο φεγγάρι!

Οι υπεύθυνοι αποστολής της εταιρείας με έδρα το Χιούστον και της NASA, η οποία χρηματοδοτεί με $118 εκατομμύρια τη διαστημική οδύσσεια του Odysseus, εργάζονται πάνω σε τρόπους που θα μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα της αποστολής, τις επόμενες εννέα ή δέκα ημέρες, ακόμα κι αν το lander είναι αναποδογυρισμένο.

Odysseus αναποδογυρισμένο

Το όχημα είναι σταθερό, κοντά στον προοριζόμενο χώρο προσγείωσης μας,” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intuitive Machines, Steve Altemus, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στο Κέντρο Διαστήματος της NASA στο Τζόνσον. “Έχουμε επικοινωνία με το lander… οπότε αυτό είναι αρκετό για να ξεκινήσουμε.

Το Odysseus έγραψε ιστορία ως το πρώτο εμπορικό όχημα που έφτασε ασφαλώς στο φεγγάρι — και ως το πρώτο αμερικάνικο διαστημόπλοιο που το πέτυχε αυτό, μετά την αποστολή Apollo 17 το 1972.

Δεν ήταν εύκολο: Οι υπεύθυνοι της αποστολής ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την προσεδάφιση ότι υπήρχε μία δυσλειτουργία στο σύστημα του Odysseus. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί για λίγο η επικοινωνία του με τη Γη, κάτι που σήμαινε πως έπρεπε να προσεδαφιστεί αυτόνομα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αναποδογυρισμένο Odysseus!

Ευτυχώς, ο διευθυντής της αποστολής, Tim Crain και άλλα μέλη της ομάδας βρήκαν έναν τρόπο να επαναπρογραμματίσουν το Odysseus ώστε να χρησιμοποιήσει ένα πειραματικό λέιζερ για τη μέτρηση αποστάσεων που περιλαμβανόταν στα φορτία της NASA. Ο Crain δήλωσε πως ήταν τυχαίο που το πρόβλημα αναγνωρίστηκε κατά την προσπάθεια προσγείωσης.

Δείτε ακόμα: Ζήστε από κοντά την αποστολή Boeing Crew Flight Test της NASA

Το ζήτημα με τον ανιχνευτή εύρους δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα: Το Odysseus προσγειώθηκε πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Όπως ανακάλυψαν οι υπεύθυνοι, ένα από τα πόδια του lander κόλλησε σε κάτι όταν ακούμπησε το έδαφος, κάνοντας το διαστημόπλοιο μεγέθους τηλεφωνικού θαλάμου να αναποδογυρίσει στο πλάι. Βάσει της τρέχουσας στάσης του, το αναποδογυρισμένο Odysseus μπορεί να έχει κολλήσει σε ένα βράχο, να έχει κολλήσει σε μια ρωγμή ή να έχει απλά πάρει κλίση.

Σελήνη

Αρχικά η Intuitive Machines δήλωσε ότι το Odysseus ήταν όρθιο, αλλά όπως αποδείχτηκε αυτό δεν ισχύει. Παρόλο που το όχημα προσεδαφίστηκε σε μια ανορθόδοξη στάση, ορισμένα από τα ηλιακά του πάνελ μπορούν να παράγουν ενέργεια, και ορισμένες από τις κεραίες του είναι στη σωστή θέση για να επικοινωνήσουν με τους σταθμούς στη Γη.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εργάζονται για να αυξήσουν τη ροή δεδομένων – συμπεριλαμβανομένων εικόνων που θα μπορούσαν να δείξουν οριστικά την στάση στην οποία βρίσκεται το lander και εάν υπάρχει κάποια ζημιά.

Το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA πρόκειται να πετάξει πάνω από την περιοχή προσγείωσης το Σαββατοκύριακο και να καταγράψει εικόνες από ψηλά. Αυτό θα βοηθήσει την Intuitive Machines και τη NASA να καταλάβουν πόσο κοντά ήρθε το αναποδογυρισμένο Odysseus στο σημείο προσγείωσής του, κοντά σε ένα κρατήρα που είναι γνωστός ως Malapert A.

Δείτε επίσης: Η SpaceX εκτοξεύει το ιδιωτικό διαστημόπλοιο Odysseus στη Σελήνη

Η κύρια αποστολή του Odysseus είναι να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον στο νότιο πόλο της Σελήνης. Αυτή η περιοχή είναι αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι οι μόνιμα σκιασμένοι κρατήρες της περιέχουν αποθέματα πάγου που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μελλοντικές βάσεις στο φεγγάρι. Η NASA σχεδιάζει να στείλει μια ομάδα αστροναυτών σε αυτή την περιοχή της Σελήνης το 2026.

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS