ΑρχικήyoutubeΤο DART probe της NASA άλλαξε το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos

Το DART probe της NASA άλλαξε το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos

Το DART probe της NASA κατάφερε να αλλάξει το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos, πέφτοντας πάνω του στο πλαίσιο της αποστολής πλανητικής άμυνας DART, που στόχευε στην αλλαγή της τροχιάς του.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η NASA ξεκίνησε την αποστολή DART, στα πλαίσια ενός δοκιμαστικού προγράμματος για την προστασία της Γης από πρόσκρουση αστεροειδούς.

Πολλοί αστεροειδείς κατευθύνονται προς τη Γη, αλλά οι περισσότεροι καίγονται στην ατμόσφαιρα και όσοι καταλήγουν στο έδαφος προκαλούν μικρή έως καθόλου ζημιά. Ωστόσο, μεγαλύτεροι αστεροειδείς θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα αν χτυπούσαν τον πλανήτη μας.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκαν μόρια νερού σε αστεροειδή για πρώτη φορά

DART NASA Dimorphos

Η αποτροπή ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τη Γη, είναι πρωταρχικής σημασίας. Η αποστολή DART της NASA βασίστηκε σε αυτή την ιδέα. Η υπηρεσία έστειλε ένα διαστημόπλοιο για να χτυπήσει τον αστεροειδή Dimorphos και να αλλάξει ελαφρώς την τροχιά του, ώστε να αλλάξει κατεύθυνση. Η δοκιμή ήταν επιτυχημένη, αλλά τώρα παρατηρήθηκε ότι πέρα από την τροχιά του Dimorphos, άλλαξε και το σχήμα του.

Μετά την πρόσκρουση, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες παρατηρήσεις και μια από αυτές παρατήρησε την αλλαγή σχήματος. Η ανακάλυψη του αλλοιωμένου σχήματος του αστεροειδούς οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το ουράνιο σώμα μπορεί να μην είναι ένας συμπαγής βράχος όπως πίστευαν πριν, αλλά μάλλον ένας αδύναμος σωρός ερειπίων.

Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο. Ο σωρός ερειπίων είναι ένας όρος στην αστρονομία για οποιοδήποτε ουράνιο σώμα, που είναι κυριολεκτικά ένας σωρός από μπάζα και όχι ένας ενιαίος πυκνός βράχος.

Δείτε επίσης: Τελικά, θα πέσει ο αστεροειδής 2007 FT3 στη Γη το 2024; Τι λέει η NASA;

Αυτοί οι τύποι αστεροειδών σχηματίζονται όταν ένας αστεροειδής ή ένα φεγγάρι θρυμματίζεται σε κομμάτια και η αυτο-βαρύτητα τραβά τα κομμάτια των ερειπίων πίσω σιγά σιγά.

Αυτό όμως που είναι περισσότερο ενδιαφέρον σχετικά με αυτή την ανακάλυψη είναι η προέλευση των κομματιών που αποτελούν τον Dimorphos.

Ο Dimorphos είναι μέρος ενός δυαδικού συστήματος αστεροειδών με τον πολύ μεγαλύτερο Didymos.

DART NASA άλλαξε σχήμα Dimorphos
Το DART probe της NASA άλλαξε το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos

Ως μικρότερος, ο Dimorphos λειτουργεί ως φεγγάρι και φυσικός δορυφόρος του Didymos. Αλλά τώρα θεωρείται ότι η πηγή των ερειπίων του Dimorphos προέρχεται από τον ίδιο τον Didymos.

Με την πάροδο του χρόνου, κομμάτια του Didymos πιθανότατα ξεκολλούσαν. Το υλικό που εκτοξεύτηκε, μπορεί να συσσωρεύτηκε σχηματίζοντας τον αστεροειδή Dimorphos όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Δείτε επίσης: NASA OSIRIS-REx: Δείγμα από τον αστεροειδή Bennu εκτίθεται σε μουσείο

Λόγω της απόστασης των αστεροειδών από τη Γη, οι επιστήμονες δεν μπορούν να τους μελετήσουν αναλυτικά. Αλλά αυτή η ανακάλυψη δίνει σημαντικές γνώσεις για το πώς μπορούν να σχηματιστούν δυαδικά συστήματα όπως το Dimorphos-Didymos και μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προετοιμαστούν για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης.

Τέλος, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις προσπάθειες άμυνας έναντι αστεροειδών. Το ότι ένας αστεροειδής δεν είναι συμπαγής, δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Γη. Επιπλέον, εάν οι αστεροειδείς είναι πράγματι χαλαρές δομές υλικού, τότε οι στρατηγικές για την αποτροπή τους μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν σε αυτό το δεδομένο για να είναι πιο αποτελεσματικές.

Πηγή: www.jpost.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS