ΑρχικήsecurityΠρόστιμο στη Meta για παρακολούθηση χρηστών με σκοπό τη «συμπεριφορική διαφήμιση»

Πρόστιμο στη Meta για παρακολούθηση χρηστών με σκοπό τη «συμπεριφορική διαφήμιση»

Η Meta αναμένεται να λάβει πρόστιμο, που αφορά τη συμπεριφορική διαφήμιση, η οποία βασίζεται σε προσωπικά δεδομένα και ενδιαφέροντα χρηστών του Facebook και του Instagram.

Meta πρόστιμο διαφήμιση

Η εταιρεία κοινωνικών μέσων δικτύωσης αναγνωρίζει ότι αυτή η κίνηση αγνοεί τις προηγούμενες προσπάθειές της να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στους χρήστες.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο € 500 εκατ. στην Apple για παραβιάσεις των νόμων περί ανταγωνισμού;

Οι περιορισμοί που εγκρίθηκαν στις 27 Οκτωβρίου από μια επιτροπή ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, υπεύθυνη για την επιβολή κανόνων απορρήτου δεδομένων στην περιοχή, θα επεκτείνουν τα προσωρινά μέτρα που ισχύουν ήδη στη Νορβηγία.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, ο επόπτης προστασίας προσωπικών δεδομένων της Meta στην περιοχή, έχει πλέον δύο εβδομάδες για να απαγορεύσει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για σκοπούς διαφήμισης, βασιζόμενη στη νομική βάση της σύμβασης και του νόμιμου συμφέροντος», δήλωσε η Greet Gysen, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, σε απάντησή της σε ερωτήσεις του Bloomberg μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς τη στιγμή που η Meta ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρέχει μια έκδοση χωρίς διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα, υπό την προϋπόθεση ότι οι χρήστες πληρώνουν ένα τέλος. Αυτό το μοντέλο συνδρομών θα συμμορφώνεται με τις κανονιστικές απαιτήσεις, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Meta δήλωσε ότι τα μέλη του EDPB είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο εδώ και εβδομάδες και είχαν ήδη δεσμευτεί πλήρως για να επιτύχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα για όλους τους ενδιαφερόμενους. Όπως αναφέρθηκε, η απαγόρευση αγνοεί αδικαιολόγητα την προσεκτική και συνεκτική ρυθμιστική διαδικασία.

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας πίεσε για την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τον Ιούλιο επέβαλε δικούς της περιορισμούς στη συμπεριφορική διαφήμιση της Meta. Αυτό αφορούσε την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης “λεπτομερώς” και τη δημιουργία προφίλ τους με βάση την τοποθεσία τους, το είδος του περιεχομένου που τους ενδιαφέρει και τις δημοσιεύσεις τους.

Τον Αύγουστο, η υπηρεσία επέβαλε στη Meta ημερήσιο πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου κορονών (~83.000€), διότι δεν συμμορφώθηκε με την απαγόρευση.

Οι κυρώσεις ανέρχονται συνολικά σε 79 εκατομμύρια κορόνες, δήλωσε ο Tobias Judin, εκπρόσωπος της νορβηγικής οργάνωσης.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ διευκρίνισε τον Ιούλιο – σε μια υπόθεση που αφορούσε το Facebook της Meta – ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους για τέτοιες διαφημίσεις, δεν συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία δεδομένων. Η απόφαση αύξησε τους κινδύνους για περαιτέρω ρυθμιστικό έλεγχο της Meta.

Η απόφαση ανέφερε επίσης ότι ενώ «οι χρήστες πρέπει να είναι ελεύθεροι να αρνηθούν μεμονωμένα» να συναινέσουν σε οποιαδήποτε περιττή επεξεργασία, δεν μπορούν να αποκλειστούν από τη χρήση της υπηρεσίας, «πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι χρήστες θα προσφερθούν, εάν είναι απαραίτητο, έναντι κατάλληλης χρέωσης , μια ισοδύναμη εναλλακτική λύση που δεν συνοδεύεται από τέτοιες εργασίες επεξεργασίας δεδομένων.»

Meta προσωπικά δεδομένα

Δείτε περισσότερα: Amazon Γαλλία: Πρόστιμο € 32 εκατ. για παρακολούθηση εργαζομένων

Ως αποτέλεσμα, η Meta ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στους χρήστες στην Ευρώπη πρόσβαση χωρίς διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram για συνδρομή από τον Νοέμβριο. Οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν εάν το σχέδιο θα ικανοποιούσε τις ανησυχίες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων είπε ότι η κύριο μέλημά της είναι τώρα να ολοκληρώσει τη «λεπτομερή αξιολόγησή της για το μοντέλο συναίνεσης» μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Πηγή: bnnbloomberg.ca

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS