ΑρχικήsecurityΘετική ή αρνητική η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον κυβερνοχώρο;

Θετική ή αρνητική η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον κυβερνοχώρο;

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένας θεμελιώδης παράγοντας στον κυβερνοχώρο. Ο τρόπος που οργανισμοί και αντίπαλοί τους αντιμετωπίζουν την κυβερνοασφάλεια επηρεάζεται σημαντικά από αυτήν.

Οι οργανισμοί πρέπει να αποτρέπουν περιστατικά και παραβιάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ενώ οι παράγοντες απειλών συνεχίζουν να εξακολουθούν να υιοθετούν εγκληματικές πρακτικές.

τεχνητή νοημοσύνη κυβερνοχώρος

“Good AI”: Ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο

Καταρχάς, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα θετικά στοιχεία προκειμένου να κατανοήσουμε πώς μπορούν οι οργανισμοί να προστατευτούν αποτελεσματικά τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, οι οργανισμοί που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη ως πρόληψη έχουν προχωρήσει σημαντικά στον εντοπισμό νέων κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Μέσω της ανάλυσης μεγάλων συνόλων δεδομένων, αυτές οι λύσεις χρησιμοποιούν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό επιθέσεων. Αυτή η δυνατότητα αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ανίχνευση πολύπλοκων απειλών που θα μπορούσαν να παραβλέψουν τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας, όπως το πολυμορφικό κακόβουλο λογισμικό ή οι εξελιγμένες στρατηγικές ransomware.

Δείτε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Αναπαράγει τις φωνές θυμάτων mass shooting

Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης για γρήγορη ανταπόκριση αναμφίβολα ανατρέπει τους κανόνες για τις επιχειρήσεις παντού. Με τον εντοπισμό μιας απειλής, οι συστοιχίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν αμέσως να ενεργοποιήσουν πρωτόκολλα για την απομόνωση και αντιμετώπιση των κινδύνων, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο για πιθανή επίθεση. Αυτό περιλαμβάνει αυτόματη επιδιόρθωση ευπαθειών, αποκλεισμό παραβιασμένων συστημάτων ακόμη και αντιμετώπιση επιθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

“Bad AI”: Βοηθώντας τους Κυβερνοεγκληματίες

Στην πραγματικότητα, οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη για να διεξάγουν πιο εξελιγμένες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων στρατηγικών κοινωνικής μηχανικής. Η “κακή τεχνητή νοημοσύνη” ανιχνεύει μοτίβα επικοινωνίας και δημιουργεί πειστικά phishing email. Αυτά τα μηνύματα, που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, είναι ολοένα πιο δύσκολο να διακριθούν από τις νόμιμες επικοινωνίες, προκαλώντας ανησυχία στις ομάδες ασφαλείας. Επιπλέον, η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει ευπάθειες σε συστήματα και να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία εκμετάλλευσης τους. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να εκτελέσουν πολύπλοκες εργασίες, όπως την αποκρυπτογράφηση κωδικών πρόσβασης και την εκμετάλλευση zero-day ευπαθειών με ταχύτητα που υπερβαίνουν τα κλασικά όρια. Ένα από τα βασικά θέματα εδώ είναι η δυνατότητα των κυβερνοεγκληματιών να πραγματοποιούν επιθέσεις σε βιομηχανίες με ελάχιστη προσπάθεια.

Σε πολύ ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί κείμενα, εικόνες και βίντεο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλαστών διαδικτυακών προφίλ, ιστοσελίδων και ειδησεογραφικών άρθρων με σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ικανή ακόμα και να καθορίσει τη γνώμη ενός πολίτη για την ψήφο του στις εκλογές. Με τις εθνικές ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες παγκοσμίως το 2024 —συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου— αναδεικνύεται η πρόθεση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανεξέλεγκτη επιρροής του κοινού.

Ο συνεχής ρόλος της ανθρώπινης επίβλεψης

Κατά τη συζήτηση για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια, είναι εύκολο να παραβλεφθεί ένας θεμελιώδης παράγοντας – ότι η ανθρώπινη εποπτεία θα συνεχίσει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία των δικτύων και των δεδομένων. Κεντρική θέση σε αυτό το σημείο κατέχει η ανάγκη για τους χρήστες της τεχνολογίας να παραμένουν ενήμεροι σχετικά με τη μεταβαλλόμενη φύση των κινδύνων ασφαλείας, προκειμένου να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τον ιατρικό τομέα;

Ακόμη και όταν τα συστήματα ανίχνευσης εξελίσσονται, οι κίνδυνοι από ανθρώπινα λάθη παραμένουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τεχνολογίες που ενώνουν χρήστες και δίκτυα για την πρόληψη επιθέσεων, όπως αυτές που παρέχονται από κακόβουλο λογισμικό βασιζόμενο σε αρχεία, γίνονται ολοένα πιο σημαντικές για την αντιμετώπιση του “κακού AI” και την υποστήριξη της ανθρώπινης εποπτείας.

τεχνητή νοημοσύνη κυβερνοχώρος

Με την ολοκλήρωση όλων αυτών, οι προσεχείς 12 μήνες υπόσχονται να αποτελέσουν μια συναρπαστική και υψηλά απαιτητική περίοδο για τους εμπλεκόμενους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αυτοί που μπορούν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους κινδύνους, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται.

Πηγή: forbes

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS